Frå sjakkverda I Atle Grønn Capablancas plott Då sjakken var på sitt mest populære i Noreg for nokre år sidan, vart eg kontakta av tre norske krimforfattarar.
Ord om språk I Kristin Fridtun Plageånd med ryggplager Me kan seia at nokon er «ei plaga sjel», men plaging var opphavleg noko heilt handfast.
Ord om språk Ikkje snakk om «Me dreg nedsnakkinga for langt om me seier at det offentlege ordskiftet berre er pølsesnakk og snikksnakk.»
Fugleperspektiv Søkjelys på skitetrasten Det må seiast at gråtrasten nyttar songen sin ganske sjeldan.
Ord om språk I Kristin Fridtun Rein utklassing «Det latinske hokjønnsordet classis har truleg grunntydinga ‘innkalling til militærteneste’.»
Sjakk «Hadde eg ikkje hatt sjakken…» Sjeldan har eg møtt ein større Magnus Carlsen-fan, skriv Atle Grønn om Roy Jacobsen.
Kunnskap I Arve Nilsen Fri som fuglen? Mange av dei store papegøyeartane i Sør-Amerika er no ferd med å bli utrydda.
Ord om språk I Kristin Fridtun Blåfrosen på blåtur Det hadde ikkje vore merkeleg om blå opphavleg viste til noko mørkt.
Frå bridgeverda I Erlend Skjetne Bridgen og krigen «Dei fem krigsåra i Noreg syne seg å bli ei blømingstid som bridgen ikkje har sett maken til korkje før eller etter.»
Sjakk Min Tsjekhov Litteraturkritikarar som kan sjakk, seier at Tsjekhov fann opp «posisjonsspelet» i litteraturen, skriv Atle Grønn.
Dyrisk I Arve Nilsen Eit betre griseliv Dyrevelferd blei knapt nemnd i valkampen, korkje i avisannonsar eller paneldebattar. Det er synd, for grisen.
Matmonsen «Ja, eg veit at eg burde skrive om fårikål i desse dagar. Men sidan alle andre gjer det, lar eg vere» Dagfinn Nordbø vil heller fortelje litt om alt tullet han gjorde på åttitalet.
Frå matfatet Kvifor er det slik at den usunne maten er den som smakar best? Siri Helle skriv om mat i Dag og Tid.
Frå sjakkverda Oss arrogante (2) Ei av dei fyrste sjakkspaltene eg skreiv i Dag og Tid, for 14 år sidan, i 2011, hadde tittelen «Oss arrogante». Her kjem oppfylgjaren.
Kunnskap «Sjukdom spreidd med ulovleg importert signalkreps gjer framtida uviss for europeisk edelkreps»
Dyr Steinskvett, vinblome, kvitgump «Lettar steinskvetten og opnar stjerten ein solfylt augneblink, glinsar det svartkvitt – eit sikkert kjenneteikn for arten.»
Teknologi Å lagra for æva Me har fått ein universell måte å lagra data på som har vorte standardisert.
Matmonsen I Dagfinn Nordbø Eplekjekk Kva skulle vi med plen? Spele golf, kanskje? Nei, far, her skulle det vekse mat.
Diktet «Ungjenta representerer nytida, medan bestemor står for tradisjonar» Les om diktet ved denne bredden har valne hender av Rawdna Carita Eira.
Ord om språk Saft suse! Nokre driv radt med saftkoking no eller har gjort unna arbeidet og har lange rekkjer med saftflasker ståande.
Diktet «Som poet var ho ein fornyar, både svært populær og kontroversiell» Anna Kleiva skriv om diktet «Par» av Forugh Farrokhzad.
Frå sjakkverda Dronninghopp «Kvifor kan ikkje kvinnene laga reglane? Kan henda kan eit dronninghopp forbetra reglane.»
Ord om språk I Kristin Fridtun Kjole og kvitt Ordet kjole hatt so mange hattar at det er lett å gå seg vill i kjolestoffet.
Frå matfatet Pølser og pålegg er i ferd med å verte gøymestadar for lureri. Les matspalta til Siri Helle.
Ord om språk Full rulle med rullator «No rullar me ut den raude lauparen for rull, både med og utan rulle-r.»
Fugleperspektiv Ein sosial fink Med det kraftige, noko spisse nebbet røper frøetaren stillits at han kan hente frø som er djupt festa i korgforma frøstandar.
Dyrisk I Arve Nilsen Evig liv Kvifor skal vi stoppe ved 100 år, når vi veit at det finst andre dyr som kan bli ufatteleg gamle?
Teknologi Korleis kan ein få eit dokument digitalisert nøyaktig? Per Thorvaldsen skriv om optisk teikngjenkjenning.
Matmonsen «Eg held meg gjerne til den klassiske oppskrifta, med luksuriøse rekesmørbrød. Så kan eg koke rekekraft etterpå.»
Ord om språk «Å gå resten av vegen er noko anna enn å gå på restane av ein veg.» Kristin Fridtun skriv om ordet rest i språkspalta.
Ord om språk I Kristin Fridtun Prøvekanin på prøve «Her er det ikkje tid til prøveomgang, prøveprosjekt og prøvespeling: Me sveivar i gang styrkeprøva til prøve med ein gong.»
Frå bridgeverda Det har vorte det sikraste teiknet på sumar: Geo Tislevoll kjem til byen, skriv Erlend Skjetne.
Matmonsen I Dagfinn Nordbø «Côte de boeuf er solide saker, det krev sin mann og si kvinne, og er perfekt for å dele.»
Teknologi GBU-57 kan pløya seg 60 meter ned i bakken. Korleis er det mogleg å få ei bombe til å trengja så djupt ned?
Frå sjakkverda Gamle private bilete som hamnar på sosiale medium, kan ha (lokal) sjakkhistorisk verdi, skriv Atle Grønn.
Ord om språk Kristin Fridtun plukkar på ordet 'plukka' og ser om det ukkar opp noko artig og interessant.
Frå matfatet Jordbrukspolitikk på tinget På eitt felt er politikarar framleis mest opptekne av å få bestemme så lite som mogleg.
Fugleperspektiv I Naïd Mubalegh Ringdua er i stand til å produsere ein eigen næringsrik substans, duemjølk.
Frå matfatet I Siri Helle Dadlar knyter oss saman. Difor bør dei etast med varsemd og respekt. Les om mat i DAG OG TID.