Frå matfatet I Siri Helle Mellomrom på meieriet Treng vi den åttande feittvarianten av fersk drikkemjølk, eller var det nok med dei sju vi hadde frå før?
Dyrefelferd I Hallgeir Opedal Berre ei høne Millionar av kyllingar, høner og hanar lever eit kort liv i støvete industrihallar for at du skal få billeg mat. Andreas Tjernshaugen har skrive bok om livet til sine eigne – og andre sine – høner.
Frå matfatet Jakt og vilt kjøt Eg mistenker at Miljøpartiet Dei Grøne ikkje ser nasjonalparken for berre kjøtskam.
Frå matfatet Biodynamisk jordbruk: Det kan høyrast skummelt ut, men handlar kanskje mest om at ting skal gå i ring.
Frå matfatet Slaktetid Så er det offisielt: Kvalitetssjekken på slakteria er ikkje anna enn eit volummål.
Frå matfatet Kosthaldsråd Det einaste som er heilt sikkert, er at vitskapen framleis slit med å finne ut kva som er sunt og ikkje.
Helse Å ete er ingen spøk Bør vi ete med glede? Vi guidar deg gjennom innspela til nye nasjonale kostråd.
Frå matfatet Isbilen spelar høgt, men taper på kvalitet. Kor mykje vatn er det eigentleg mogleg å ha i ein iskrem og framleis få han til å likne ein fløyteis?
Frå matfatet Smør og margarin Smør er éin ting, margarin noko anna – og eit nytt produkt må våge å velje kor det høyrer heime.
Kommentar «Visste du at vi held på å tillate bruk og omsetning av genmodifiserte organismar i Noreg?»
Landbruk Matmål utan jording Noreg skal auke sjølvforsyningsgraden av jordbruksmatvarer frå 40 til 50 prosent, samstundes som klimagassutsleppa skal kuttast og natur skal vernast. Ingen reknestykke syner at det er mogleg, ifølgje landbruksforskarar.
Frå matfatet «Mjølkeprisen vi betaler i butikken, er ikkje regulert av noko anna enn betalingsviljen vår.»
Frå matfatet Ferdigmiddag Det kan sjå ut som smådriftsfordelar bør få dominere norsk ferdigmatproduksjon.
Trekasser og tomater Reportasjen om tomatproduksjon i Dag og Tid forrige uke («Drivhuseffekten i Ryfylke») skaper minner.
Reportasje Det veks i den fuktige, mørke løa JÅTTA: Joakim Skarpsno og Ingrid Sandvik fann kvarandre i interessa for sanking og berekraft. No har hylle etter hylle med sopp erstatta mjølkekyr og Angus-oksar.
Frå matfatet Kan vi legge vekk tanken om at norsk mjølk må vere best i verda for å ha rett til å eksistere?
Frå matfatet Rett i koppen Det er lov med lett mat på tur, men enkelte variantar vil eg halde meg unna.
Frå matfatet Klimagodkjend kyllingproduksjon? At nett kyllingbransjen har byrja å måle klimapåverknaden sin, er ikkje så rart.
Frå matfatet Lett å velje vekk Vi skal ikkje gå mange år attende før ingen hadde høyrt om «barnematsnacks».
Frå matfatet Er smør dyrt for tida? Lat oss sjekke Nokre spørsmål har vore stilte før her i denne spalta, men kjem til å måtte stillast igjen – opptil fleire gonger, fordi svara på dei forandrar seg etter kvart. Eit slikt spørsmål er om maten er dyr for tida.
Frå matfatet Maten i verda Om du treng spaningslitteratur, kan eg for tida tilrå marknadsrapportane frå Landbruksdirektoratet.
Mat Gamalost – ei oppklaring Mange av teoriane om kva namnet gamalost kjem av, skader både nattesøvnen og omdømet til osten.
Frå matfatet Laboratoriekjøt Kva om laboratorieproduksjonen er høvet vi treng for å skape den matproduksjonen vi ynskjer oss?
Frå matfatet Klimamjølk Metanreduserande fôrtilsetjing er spanande, men må ikkje stå i vegen for at kyr får vere kyr.
Frå matfatet Geitemjølk Paradoksa står i kø i matproduksjonsdebatten for tida – og det er ikkje ein god ting.
Frå matfatet Iskrem Dei ropar «Nyhende! Nyhende!» så høgt dei kan, men er det eigentleg så nytt, det dei kjem med?
Frå matfatet Kvart år brukar vi milliardar av frø her til lands Små frø er stor industri, men må han vere for stor for Noreg?
Frå matfatet Oreo Oreo-kjeksen er ikkje prova å vere verre enn kokain enno, men han er større enn han har godt av.
Frå matfatet Kjendismat Ikkje all mat som gøymer seg bak eit kjent namn, er like dårleg som bollane til Oskar Westerlin. Men alle har eitt problem felles.
Frå matfatet Krav til lausdrift Fungerande båsfjøs bør få stå tida si – så lenge kyrne får brukt beitekompetansen sin.
Frå matfatet Hjortekjøt Har du høyrt om hjorten som reiste kring halve jorda for å kome til eit daglegvarefryseskap?
Frå matfatet Kakemenn(eske) Det som er enkelt for deg og meg, er ikkje alltid enkelt for juleindustrien.