Bakst
– Bak sjølv, då vel!
Oppmodinga kom etter at eg hadde sytt og klaga over kvaliteten på visse butikkbrød, spesielt dei liksomgrove, dei med hard, mørkebrun skorpe, som i og for seg kan sjå bra ut, men som viser seg å kamuflere noko som liknar luft. Iallfall er det ikkje mykje mat i dei.
Då eg var og handla for nokre veker sidan, kom eg på denne oppmodinga om å bake sjølv og treiv med meg det eg trudde eg trong. Inspirert av alle dei som skryter av eltefritt brød, fann eg ei lettvint oppskrift på nettet.
Snarfaren som eg er, las eg ikkje heile oppskrifta før eg hadde blanda dei fleste ingrediensane i bakebollen, som forresten ikkje er ein bakebolle, men ein salatbolle i minste laget. Då eg sjekka kor lenge deigen skulle heve, datt geipen: 12–18 timar!
Brødet vart likevel bakt neste dag, men særleg godt var det ikkje. Smuldra gjorde det òg, men eg batt det saman med smør eller smørjeost til eg forbante ordtaket om at smular også er brød og donerte dei til matavfallet.
Kvifor eg fekk eit innfall og ville bake brød att førre helg, kan ein verkeleg lure på. Like fullt gjekk eg optimistisk til verks med ei ny oppskrift som hadde tradisjonell hevingstid. Det eg ikkje las før det var for seint, var at eg skulle steikje brøda i 1,5-litersformer.
Der stod eg med tre liter deig i ein ny bakebolle, men ein får ikkje nye former på ein søndag! Kunne eg setje deigen i kjøleskapet? Hive han i fryseboksen? Eg enda med å velte deigen over i ei langpanne, fordelt på det som var meint å bli til to brød, to mistenkjeleg flate brød.
– Kva er det du har bakt? Eg trudde det var krydderkake, men det smakte...
Eg avbraut han før han fekk avslutta dei velvalde orda, men vedgjekk at eg hadde brukt for mykje havregryn i det som skulle vere brød.
Mat var det iallfall i grovbaksten, som eg måtte dele i tre lag som ei blautkake. Han var ikkje så verst til søndagsmiddagen heller: ein suppepose eg fann inst i ei skuffe, stempla «Best før 30.10.2018».
Tiriltunga
Er du abonnent? Logg på her for å lese vidare.
Digital tilgang til DAG OG TID – heilt utan binding
Prøv ein månad for kr 49.
Deretter kr 199 per månad. Stopp når du vil.
– Bak sjølv, då vel!
Oppmodinga kom etter at eg hadde sytt og klaga over kvaliteten på visse butikkbrød, spesielt dei liksomgrove, dei med hard, mørkebrun skorpe, som i og for seg kan sjå bra ut, men som viser seg å kamuflere noko som liknar luft. Iallfall er det ikkje mykje mat i dei.
Då eg var og handla for nokre veker sidan, kom eg på denne oppmodinga om å bake sjølv og treiv med meg det eg trudde eg trong. Inspirert av alle dei som skryter av eltefritt brød, fann eg ei lettvint oppskrift på nettet.
Snarfaren som eg er, las eg ikkje heile oppskrifta før eg hadde blanda dei fleste ingrediensane i bakebollen, som forresten ikkje er ein bakebolle, men ein salatbolle i minste laget. Då eg sjekka kor lenge deigen skulle heve, datt geipen: 12–18 timar!
Brødet vart likevel bakt neste dag, men særleg godt var det ikkje. Smuldra gjorde det òg, men eg batt det saman med smør eller smørjeost til eg forbante ordtaket om at smular også er brød og donerte dei til matavfallet.
Kvifor eg fekk eit innfall og ville bake brød att førre helg, kan ein verkeleg lure på. Like fullt gjekk eg optimistisk til verks med ei ny oppskrift som hadde tradisjonell hevingstid. Det eg ikkje las før det var for seint, var at eg skulle steikje brøda i 1,5-litersformer.
Der stod eg med tre liter deig i ein ny bakebolle, men ein får ikkje nye former på ein søndag! Kunne eg setje deigen i kjøleskapet? Hive han i fryseboksen? Eg enda med å velte deigen over i ei langpanne, fordelt på det som var meint å bli til to brød, to mistenkjeleg flate brød.
– Kva er det du har bakt? Eg trudde det var krydderkake, men det smakte...
Eg avbraut han før han fekk avslutta dei velvalde orda, men vedgjekk at eg hadde brukt for mykje havregryn i det som skulle vere brød.
Mat var det iallfall i grovbaksten, som eg måtte dele i tre lag som ei blautkake. Han var ikkje så verst til søndagsmiddagen heller: ein suppepose eg fann inst i ei skuffe, stempla «Best før 30.10.2018».
Tiriltunga
Fleire artiklar
Nana rise-Lynum er redaktør i Norsk Barneblad.
Foto: Per Anders Todal
Å gi barn det dei ikkje veit at dei vil ha
Norsk Barneblad vart skipa i 1887 og har kome ut kvart år sidan. Sist helg fekk Nana Rise-Lynum Målprisen frå Noregs Mållag for innsatsen som redaktør.
Kina fyrer på alle sylindrane: Ingen bygger ut så mykje kolkraft som kinesarane gjer. Biletet viser eit kolkraftverk i Dingzhou i Hebei-provinsen.
Foto: Ng Han Guan / AP / NTB
Ein straum av problem
Straumforbruket i verda aukar framleis raskare enn fornybar kraftproduksjon. Kolkraftverk skal varme kloden i mange år enno.
Den såkalla hysjpengesaka mot Donald Trump er inne i andre veke i retten i New York.
Illustrasjon: Jane Rosenberg / Reuters
Høgt spel i New York
Straffesaka som no går føre seg mot Trump, er den han har størst sjanse til å verte frikjend i. Og vert han det, kan saka òg gje han fleire veljarar, seier kommentator Jan Arild Snoen.
Line Eldring har leidd utvalet som tilrår at Noreg både bør vidareføre og utvide samarbeidet med EU på nye område framover. Ho la nyleg fram utgreiinga «Norge og EØS: Utviklinger og erfaringer» for utanriksminister Espen Barth Eide.
Foto: Terje Pedersen / NTB
Veksande fjernstyre
Tilknytinga vår til EU veks og veks, både gjennom EØS-avtalen og utanfor, ifølgje ei ny utgreiing. Og det er få som kjenner heilskapen.
Er overvaking prisen vi må betale for eit trygt samfunn?
Foto: The Right Frame Media / Shutterstock
E-tenesta ser deg
Kor langt kan E-tenesta gå i å overvake den elektroniske kommunikasjonen vår? Det får vi kanskje svar på denne våren.