JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Takk for at du vil dele artikkelen

Den du deler artikkelen med, kan lese og eventuelt lytte til heile artikkelen.
Det gjer vi for at fleire skal oppdage DAG OG TID.

Namnet ditt vert synleg for alle du deler artikkelen med.

Lita skriftSamfunn

Bakst

Kvar veke les vi inn utvalde artiklar, som abonnentane våre kan lytte til.
Lytt til artikkelen
1968
20230324
1968
20230324

– Bak sjølv, då vel!

Oppmodinga kom etter at eg hadde sytt og klaga over kvaliteten på visse butikkbrød, spesielt dei liksomgrove, dei med hard, mørkebrun skorpe, som i og for seg kan sjå bra ut, men som viser seg å kamuflere noko som liknar luft. Iallfall er det ikkje mykje mat i dei.

Då eg var og handla for nokre veker sidan, kom eg på denne oppmodinga om å bake sjølv og treiv med meg det eg trudde eg trong. Inspirert av alle dei som skryter av eltefritt brød, fann eg ei lettvint oppskrift på nettet.

Snarfaren som eg er, las eg ikkje heile oppskrifta før eg hadde blanda dei fleste ingrediensane i bakebollen, som forresten ikkje er ein bakebolle, men ein salatbolle i minste laget. Då eg sjekka kor lenge deigen skulle heve, datt geipen: 12–18 timar!

Brødet vart likevel bakt neste dag, men særleg godt var det ikkje. Smuldra gjorde det òg, men eg batt det saman med smør eller smørjeost til eg forbante ordtaket om at smular også er brød og donerte dei til matavfallet.

Kvifor eg fekk eit innfall og ville bake brød att førre helg, kan ein verkeleg lure på. Like fullt gjekk eg optimistisk til verks med ei ny oppskrift som hadde tradisjonell hevingstid. Det eg ikkje las før det var for seint, var at eg skulle steikje brøda i 1,5-litersformer.

Der stod eg med tre liter deig i ein ny bakebolle, men ein får ikkje nye former på ein søndag! Kunne eg setje deigen i kjøleskapet? Hive han i fryseboksen? Eg enda med å velte deigen over i ei langpanne, fordelt på det som var meint å bli til to brød, to mistenkjeleg flate brød.

– Kva er det du har bakt? Eg trudde det var krydderkake, men det smakte...

Eg avbraut han før han fekk avslutta dei velvalde orda, men vedgjekk at eg hadde brukt for mykje havregryn i det som skulle vere brød.

Mat var det iallfall i grovbaksten, som eg måtte dele i tre lag som ei blautkake. Han var ikkje så verst til søndagsmiddagen heller: ein suppepose eg fann inst i ei skuffe, stempla «Best før 30.10.2018».

Tiriltunga

Digital tilgang til DAG OG TID – heilt utan binding

Prøv ein månad for kr 49.
Deretter kr 199 per månad. Stopp når du vil.

– Bak sjølv, då vel!

Oppmodinga kom etter at eg hadde sytt og klaga over kvaliteten på visse butikkbrød, spesielt dei liksomgrove, dei med hard, mørkebrun skorpe, som i og for seg kan sjå bra ut, men som viser seg å kamuflere noko som liknar luft. Iallfall er det ikkje mykje mat i dei.

Då eg var og handla for nokre veker sidan, kom eg på denne oppmodinga om å bake sjølv og treiv med meg det eg trudde eg trong. Inspirert av alle dei som skryter av eltefritt brød, fann eg ei lettvint oppskrift på nettet.

Snarfaren som eg er, las eg ikkje heile oppskrifta før eg hadde blanda dei fleste ingrediensane i bakebollen, som forresten ikkje er ein bakebolle, men ein salatbolle i minste laget. Då eg sjekka kor lenge deigen skulle heve, datt geipen: 12–18 timar!

Brødet vart likevel bakt neste dag, men særleg godt var det ikkje. Smuldra gjorde det òg, men eg batt det saman med smør eller smørjeost til eg forbante ordtaket om at smular også er brød og donerte dei til matavfallet.

Kvifor eg fekk eit innfall og ville bake brød att førre helg, kan ein verkeleg lure på. Like fullt gjekk eg optimistisk til verks med ei ny oppskrift som hadde tradisjonell hevingstid. Det eg ikkje las før det var for seint, var at eg skulle steikje brøda i 1,5-litersformer.

Der stod eg med tre liter deig i ein ny bakebolle, men ein får ikkje nye former på ein søndag! Kunne eg setje deigen i kjøleskapet? Hive han i fryseboksen? Eg enda med å velte deigen over i ei langpanne, fordelt på det som var meint å bli til to brød, to mistenkjeleg flate brød.

– Kva er det du har bakt? Eg trudde det var krydderkake, men det smakte...

Eg avbraut han før han fekk avslutta dei velvalde orda, men vedgjekk at eg hadde brukt for mykje havregryn i det som skulle vere brød.

Mat var det iallfall i grovbaksten, som eg måtte dele i tre lag som ei blautkake. Han var ikkje så verst til søndagsmiddagen heller: ein suppepose eg fann inst i ei skuffe, stempla «Best før 30.10.2018».

Tiriltunga

Emneknaggar

Fleire artiklar

Ludmila Shabelnyk syner bilete av sonen Ivan i landsbyen Kapitolivka ved Izium i Ukraina, 25. september 2022. Russiske okkupasjonsstyrkar mishandla Ivan grovt før dei drap han. Landsbyen vart seinare gjenerobra av ukrainske styrkar.

Ludmila Shabelnyk syner bilete av sonen Ivan i landsbyen Kapitolivka ved Izium i Ukraina, 25. september 2022. Russiske okkupasjonsstyrkar mishandla Ivan grovt før dei drap han. Landsbyen vart seinare gjenerobra av ukrainske styrkar.

Foto: Evgeniy Maloletka / AP / NTB

KommentarSamfunn

Overgrep som skakar folkeretten

Okkupasjonsmakta Russland viser ingen respekt for konvensjonen som skal verne sivile i krig.

Cecilie Hellestveit
Ludmila Shabelnyk syner bilete av sonen Ivan i landsbyen Kapitolivka ved Izium i Ukraina, 25. september 2022. Russiske okkupasjonsstyrkar mishandla Ivan grovt før dei drap han. Landsbyen vart seinare gjenerobra av ukrainske styrkar.

Ludmila Shabelnyk syner bilete av sonen Ivan i landsbyen Kapitolivka ved Izium i Ukraina, 25. september 2022. Russiske okkupasjonsstyrkar mishandla Ivan grovt før dei drap han. Landsbyen vart seinare gjenerobra av ukrainske styrkar.

Foto: Evgeniy Maloletka / AP / NTB

KommentarSamfunn

Overgrep som skakar folkeretten

Okkupasjonsmakta Russland viser ingen respekt for konvensjonen som skal verne sivile i krig.

Cecilie Hellestveit
Nana rise-Lynum er redaktør i Norsk Barneblad.

Nana rise-Lynum er redaktør i Norsk Barneblad.

Foto: Per Anders Todal

Kultur
Hilde Vesaas

Å gi barn det dei ikkje veit at dei vil ha

Norsk Barneblad vart skipa i 1887 og har kome ut kvart år sidan. Sist helg fekk Nana Rise-Lynum Målprisen frå Noregs Mållag for innsatsen som redaktør.

Kina fyrer på alle sylindrane: Ingen bygger ut så mykje kolkraft som kinesarane gjer. Biletet viser eit kolkraftverk i Dingzhou  i Hebei-provinsen.

Kina fyrer på alle sylindrane: Ingen bygger ut så mykje kolkraft som kinesarane gjer. Biletet viser eit kolkraftverk i Dingzhou i Hebei-provinsen.

Foto: Ng Han Guan / AP / NTB

Samfunn
Per Anders Todal

Ein straum av problem

Straumforbruket i verda aukar framleis raskare enn fornybar kraftproduksjon. Kolkraftverk skal varme kloden i mange år enno.

Den såkalla hysjpengesaka mot Donald Trump er inne i andre veke i retten i New York.

Den såkalla hysjpengesaka mot Donald Trump er inne i andre veke i retten i New York.

Illustrasjon: Jane Rosenberg / Reuters

Samfunn
Eva Aalberg Undheim

Høgt spel i New York

Straffesaka som no går føre seg mot Trump, er den han har størst sjanse til å verte frikjend i. Og vert han det, kan saka òg gje han fleire veljarar, seier kommentator Jan Arild Snoen.

Sveinung Lindaas har gått ut av styret i Dag og Tid.

Sveinung Lindaas har gått ut av styret i Dag og Tid.

Foto: Tiril Rem

Samfunn

Takk til Sveinung

Sveinung Lindaas går av som styreleiar i Dag og Tid etter 11 år som leiar og 17 år som nestleiar før det att.

Svein Gjerdåker
Sveinung Lindaas har gått ut av styret i Dag og Tid.

Sveinung Lindaas har gått ut av styret i Dag og Tid.

Foto: Tiril Rem

Samfunn

Takk til Sveinung

Sveinung Lindaas går av som styreleiar i Dag og Tid etter 11 år som leiar og 17 år som nestleiar før det att.

Svein Gjerdåker

les DAG OG TID.
Vil du òg prøve?

Her kan du prøve vekeavisa DAG OG TID gratis i tre veker.
Prøveperioden stoppar av seg sjølv.

Komplett

Papiravisa
Digital utgåve av papiravisa
Digitale artiklar
Digitalt arkiv
Lydavis

Digital

Digital utgåve av papiravisa
Digitale artiklar
Digitalt arkiv
Lydavis

Komplett

Papiravisa
Digital utgåve av papiravisa
Digitale artiklar
Digitalt arkiv
Lydavis

Digital

Digital utgåve av papiravisa
Digitale artiklar
Digitalt arkiv
Lydavis