Frå matfatet
Tacokrydder
Gå inn i helga med fleire skåler enn posar.
Tacofredag: Ingen dårleg start på helga, dette – i det minste ikkje så lenge skålene er fleire enn posane.
Foto: Gorm Kallestad / NTB
Endeleg fredag – og på tide å finne fram alle dei små skålene du har i kjøkkenskapa. Ja, for tacofredag står seg, verkar det som, trass i all kuttinga som må til i forkant, og all oppvasken etterpå. For sjølv om tacoindustrien, med såkalla kits, altså samanpakka sett med fleire av ingrediensane du treng, gjerne gjev inntrykk av at taco er ein lettvint ferdigmatsjanger, er ikkje ei viss mengde knivarbeid til å kome unna, om fredagskosen skal verte som han pleier å vere: Ein må ha oppskoren agurk i éi skål, tomat i ei anna, paprika i ei tredje, lauk i ei fjerde og salat i ei femte skål – minst. Og så har vi avokadoen, som kanskje må verte til guacamole, og bør det ikkje vere litt koriander her på eit eller anna vis?
Ja, og så kjøtet, då – kjøtdeigen som må badast i sveitte, eller tacokrydder, som det også vert kalla. Kva er dette for noko, eigentleg?
Jo, tacokrydder er heldigvis fyrst og fremst det det høyrest ut som: ei krydderblanding. Og det krydderet som gjer at mange, meg sjølv inkludert, synest blandinga luktar litt for likt sveitte, er spisskum.
Sjølv om plantene liknar, og spisskum heiter cumin på engelsk, medan karve heiter kummin på svensk, har ikkje spisskum noko som helst biologisk med karve å gjere. Spisskum, som vert mykje brukt i både det austlege og det mellomamerikanske kjøkkenet, kan fort vere det mest meksikanske ved heile tacofredagen.
Chili vert òg nytta i meksikansk matlaging, det skal seiast, og er òg å finne i posane med tacokrydder du får kjøpt på butikken – gjerne saman med paprikapulver, oregano og ulike former for lauk. Dette er det ikkje noko å seie på. Det er ikkje kryddera i posen det er noko gale med – det er alt det andre.
Alt det andre
Digital tilgang – heilt utan binding
Prøv ein månad for kr 49.
Deretter kr 199 per månad. Stopp når du vil.