Frå matfatet

Røykt aure

Kjempenes kamp endar utan siger og utan tap.

Kva er skilnaden på laks og aure? Og kva er skilnaden på røykt aure merkt med M296 og røykt aure merkt med H55?
Kva er skilnaden på laks og aure? Og kva er skilnaden på røykt aure merkt med M296 og røykt aure merkt med H55?
Publisert

Kva er eigentleg skilnaden på laks og aure? Aure er ein fiskeart i laksefamilien, og slik sett er dei nære slektningar, men sånn i bruk, meiner eg? Kan ein smake skilnad på dei to?

Ja, meiner ekspertane, men kanskje bør ein vite kva ein held på med: Auren er magrare, seier enkelte, medan andre hevdar at han berre har meir marmorert feitt, og at fargen er raudare og kjøtet meir spenstig – auren har kortare kjøtfibrar og bør difor handterast noko meir varsamt enn den meir hardføre laksebroren.

Kanskje var det difor det såkalla lakseeventyret vart eit lakseeventyr og ikkje eit regnbogeaureeventyr, sjølv om det var nettopp med auren det norske oppdrettet tok til?

Vi skal ikkje spekulere vidare i det nett i dag. I staden skal vi sjå nærare på to variantar av røykt aure som eg fann på Kiwi, og som kostar om lag akkurat det same.

Ein raud og ein rosa

Den fyrste versjonen kjem frå Fiskemannen, som den erfarne matspaltelesaren raskt kjenner att som ei eiga merkevare (EMV) produsert for Norgesgruppen. Auren i pakningen er skoren i skiver, men før han kom så langt, er han speka med salt og røykt på bøkeflis. Kiloprisen er 449 kroner.

Digital tilgang – heilt utan binding

Prøv ein månad for kr 49.
Deretter kr 199 per månad. Stopp når du vil.


Eller kjøp eit anna abonnement