JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Takk for at du vil dele artikkelen

Den du deler artikkelen med, kan lese og eventuelt lytte til heile artikkelen.
Det gjer vi for at fleire skal oppdage DAG OG TID.

Namnet ditt vert synleg for alle du deler artikkelen med.

Frå matfatetKunnskap

Oppdrettslaks

Skal vi endeleg slutte å late som oppdrettslaksen er norsk?

Kvar veke les vi inn utvalde artiklar, som abonnentane våre kan lytte til.
Lytt til artikkelen
Meir langreist enn ein skulle tru: Laksen er fin og flott, men særleg norsk er han ikkje.

Meir langreist enn ein skulle tru: Laksen er fin og flott, men særleg norsk er han ikkje.

Foto: Gorm Kallestad / NTB

Meir langreist enn ein skulle tru: Laksen er fin og flott, men særleg norsk er han ikkje.

Meir langreist enn ein skulle tru: Laksen er fin og flott, men særleg norsk er han ikkje.

Foto: Gorm Kallestad / NTB

4195
20220429
4195
20220429

Kor mykje mat produserer vi i Noreg? Den korrekte sjølvforsyningsgraden, altså den som trekker frå kor mykje fôr vi hentar frå utlandet, landar på ein stad kring 40 prosent.

Men talet omfattar ikkje fiskeriet. Verken det som går føre seg i det frie havet, eller det som går føre seg i merdar langs kysten. For sjølvforsyningsgraden definerer berre kor mykje mat som vert produsert på norsk jord – og det er det mange som irriterer seg over. Delvis med rette. Det er jo soleklart at villfanga fisk er del av sjølvforsyninga vår.

Men oppdrettsnæringa har ingenting i sjølvforsyningsgraden å gjere. Årsaka fekk vi svart på kvitt frå matforskingsinstituttet Nofima 19. april. Då kom den faglege rapporten «Utnyttelse av fôrressurser i norsk oppdrett av laks og regnbueørret i 2020». Rapporten syner at berre 8 prosent av fôret «norsk» oppdrettslaks åt det året, var norsk. 92 prosent var altså importert.

Det nye proteinet

Lat oss gå gjennom tala: I 2020 vart det produsert utrulege 1.467.655 tonn oppdrettslaks i Noreg. Nærare halvtanna million tonn, altså, der så godt som ein million tonn er eteleg vare. (Resten er avskjer.) Til denne produksjonen gjekk det med 1.976.709 – nærare to millionar – tonn fôr. Med andre ord importerte vi 3.500.000 tonn meir fôr enn vi produserte laks – eller om lag dobbelt så mykje som den etelege mengda laks vi sat att med.

Dette er ikkje noko nytt. Parallelt med at oppdrettlaksen dei siste tiåra har vorte ein stadig meir effektiv fôrutnyttar, har han vorte stadig meir avhengig av den globale fôrmarknaden. I 1990 åt oppdrettslaksen 65,4 prosent fiskemjøl; i 2020 er delen nede i 12,1 prosent. Samstundes har ei ny søyle funne vegen inn i diagrammet: Vegetabilsk protein fanst ikkje i fôret i 1990, men utgjorde i 2020 40,5 prosent – klart størst.

Og den viktigaste vegetabilske proteinkjelda vi har, er altså soyaprotein. I tillegg et laksen ein del kveitegluten og noko guarprotein og solsikke. Den største feittkjelda i fôret er også vegetabilsk, nemleg raps. Og blant dei marine innslaga kjem brorparten av både proteinet (i form av fiskemjøl) og oljane frå det rapporten kallar reduksjonsfiske, altså fiske utført for å produsere – eller redusere fisken til – fiskemjøl og fiskeolje.

Dette sender oss vidare til eit viktig, globalt sjølvforsyningsspørsmål: Kor mykje av fôret vi gjev til oppdrettslaksen, som vi så feilaktig kallar norsk, kunne menneske over heile jorda, altså monaleg mykje nærare der råvara vert produsert, ha ete direkte?

Ei viktig kjelde til fiskemjøl og fiskeolje i laksefôret er ansjoveta frå Stillehavet. Fangsten av arten er verdas største fiskeri. Sjølv om bortimot 90 prosent av fisken truleg har menneskematkvalitet, vert berre om lag 10 prosent omsett som dette – fordi marknaden ikkje eksisterer.

Menneske kan òg ete soyabønner, kveite, solsikkefrø, raps-, soya- og kokosolje, åkerbønner og erter – råvarer som vi fôrar laksen med i enorme mengder.

Insektimport

Ja, for det er verkeleg store kvantum vi snakkar om her. Kor store skal vi late Nofima sjølv få syne oss: For ingenting av dette er med i tittelen på nettsaka Nofima har skrive om rapporten. «Laksefôr er så smått i omstilling», står det her. Årsaka til det er at «Annet» no er kome opp i 0,4 prosent av det totale laksefôret.

«Det er enorme volum som skal til av en ingrediens for å utgjøre en stor andel i laksefôr», seier leiaren for divisjonen for akvakultur i Nofima – etter å ha spesifisert at desse promillane utgjer over 8000 tonn. Ho heiar vidare på «store og små produsenter som satser og tør, for det avgjør hvor mye og hvor fort laksens matfat endres».

8000 tonn kva då, lurer du gjerne på. Alle er jo for at laksen skal ete meir norsk. Ja, det står endåtil i regjeringserklæringa at ein skal stimulere «til økt bærekraft gjennom et eget program for produksjon av bærekraftig fôr basert på norske ressurser».

Det programmet bør kome i gang snarast – for dei 8000 tonna med insektsmjøl, eincelleprotein, fermenterte produkt og mikroalgar oppdrettsnæringa har klart å bruke så langt, er importerte, alle som ein.

Siri Helle

Digital tilgang til DAG OG TID – heilt utan binding

Prøv ein månad for kr 49.
Deretter kr 199 per månad. Stopp når du vil.

Kor mykje mat produserer vi i Noreg? Den korrekte sjølvforsyningsgraden, altså den som trekker frå kor mykje fôr vi hentar frå utlandet, landar på ein stad kring 40 prosent.

Men talet omfattar ikkje fiskeriet. Verken det som går føre seg i det frie havet, eller det som går føre seg i merdar langs kysten. For sjølvforsyningsgraden definerer berre kor mykje mat som vert produsert på norsk jord – og det er det mange som irriterer seg over. Delvis med rette. Det er jo soleklart at villfanga fisk er del av sjølvforsyninga vår.

Men oppdrettsnæringa har ingenting i sjølvforsyningsgraden å gjere. Årsaka fekk vi svart på kvitt frå matforskingsinstituttet Nofima 19. april. Då kom den faglege rapporten «Utnyttelse av fôrressurser i norsk oppdrett av laks og regnbueørret i 2020». Rapporten syner at berre 8 prosent av fôret «norsk» oppdrettslaks åt det året, var norsk. 92 prosent var altså importert.

Det nye proteinet

Lat oss gå gjennom tala: I 2020 vart det produsert utrulege 1.467.655 tonn oppdrettslaks i Noreg. Nærare halvtanna million tonn, altså, der så godt som ein million tonn er eteleg vare. (Resten er avskjer.) Til denne produksjonen gjekk det med 1.976.709 – nærare to millionar – tonn fôr. Med andre ord importerte vi 3.500.000 tonn meir fôr enn vi produserte laks – eller om lag dobbelt så mykje som den etelege mengda laks vi sat att med.

Dette er ikkje noko nytt. Parallelt med at oppdrettlaksen dei siste tiåra har vorte ein stadig meir effektiv fôrutnyttar, har han vorte stadig meir avhengig av den globale fôrmarknaden. I 1990 åt oppdrettslaksen 65,4 prosent fiskemjøl; i 2020 er delen nede i 12,1 prosent. Samstundes har ei ny søyle funne vegen inn i diagrammet: Vegetabilsk protein fanst ikkje i fôret i 1990, men utgjorde i 2020 40,5 prosent – klart størst.

Og den viktigaste vegetabilske proteinkjelda vi har, er altså soyaprotein. I tillegg et laksen ein del kveitegluten og noko guarprotein og solsikke. Den største feittkjelda i fôret er også vegetabilsk, nemleg raps. Og blant dei marine innslaga kjem brorparten av både proteinet (i form av fiskemjøl) og oljane frå det rapporten kallar reduksjonsfiske, altså fiske utført for å produsere – eller redusere fisken til – fiskemjøl og fiskeolje.

Dette sender oss vidare til eit viktig, globalt sjølvforsyningsspørsmål: Kor mykje av fôret vi gjev til oppdrettslaksen, som vi så feilaktig kallar norsk, kunne menneske over heile jorda, altså monaleg mykje nærare der råvara vert produsert, ha ete direkte?

Ei viktig kjelde til fiskemjøl og fiskeolje i laksefôret er ansjoveta frå Stillehavet. Fangsten av arten er verdas største fiskeri. Sjølv om bortimot 90 prosent av fisken truleg har menneskematkvalitet, vert berre om lag 10 prosent omsett som dette – fordi marknaden ikkje eksisterer.

Menneske kan òg ete soyabønner, kveite, solsikkefrø, raps-, soya- og kokosolje, åkerbønner og erter – råvarer som vi fôrar laksen med i enorme mengder.

Insektimport

Ja, for det er verkeleg store kvantum vi snakkar om her. Kor store skal vi late Nofima sjølv få syne oss: For ingenting av dette er med i tittelen på nettsaka Nofima har skrive om rapporten. «Laksefôr er så smått i omstilling», står det her. Årsaka til det er at «Annet» no er kome opp i 0,4 prosent av det totale laksefôret.

«Det er enorme volum som skal til av en ingrediens for å utgjøre en stor andel i laksefôr», seier leiaren for divisjonen for akvakultur i Nofima – etter å ha spesifisert at desse promillane utgjer over 8000 tonn. Ho heiar vidare på «store og små produsenter som satser og tør, for det avgjør hvor mye og hvor fort laksens matfat endres».

8000 tonn kva då, lurer du gjerne på. Alle er jo for at laksen skal ete meir norsk. Ja, det står endåtil i regjeringserklæringa at ein skal stimulere «til økt bærekraft gjennom et eget program for produksjon av bærekraftig fôr basert på norske ressurser».

Det programmet bør kome i gang snarast – for dei 8000 tonna med insektsmjøl, eincelleprotein, fermenterte produkt og mikroalgar oppdrettsnæringa har klart å bruke så langt, er importerte, alle som ein.

Siri Helle

Alle er jo for at laksen skal ete meir norsk.

Fleire artiklar

Olfa og døtrene i den Oscar-nominerte dokumentarfilmen som Kaouther Ben Hania har både manus og regi på.

Olfa og døtrene i den Oscar-nominerte dokumentarfilmen som Kaouther Ben Hania har både manus og regi på.

Foto: Arthaus

FilmMeldingar

Venleik og udyr

Den vakre og vonde dokumentaren til tunisiske Kaouther Ben Hania er stor filmkunst, skriv Håkon Tveit om Olfas døtre.

Håkon Tveit
Olfa og døtrene i den Oscar-nominerte dokumentarfilmen som Kaouther Ben Hania har både manus og regi på.

Olfa og døtrene i den Oscar-nominerte dokumentarfilmen som Kaouther Ben Hania har både manus og regi på.

Foto: Arthaus

FilmMeldingar

Venleik og udyr

Den vakre og vonde dokumentaren til tunisiske Kaouther Ben Hania er stor filmkunst, skriv Håkon Tveit om Olfas døtre.

Håkon Tveit
Christian Treutmann-orgelet frå 1737 i stiftskyrkja St. Georg i Grauhof.

Christian Treutmann-orgelet frå 1737 i stiftskyrkja St. Georg i Grauhof.

Foto via Wikimedia Commons

MusikkMeldingar
Sjur Haga Bringeland

Monumental pedal

Masaaki Suzukis frasering gjev rom for smertelege dissonansar.

Det oppstår misvisande biletet av at covid-19 forårsakar Alzheimer, meiner Preben Aavitsland ve FHI.

Det oppstår misvisande biletet av at covid-19 forårsakar Alzheimer, meiner Preben Aavitsland ve FHI.

Foto: Erik Johansen / NTB

Ordskifte
PrebenAavitsland

Meir om seinfølgjer

Den årlege rapporten FHI har publisert, syner at dødeligheita blant personar under 40 år har vore nokså stabil sidan 2015.

Gukesh kan verta den klart yngste verdsmeisteren i historia. Carlsen var nesten fem år eldre då han vann kandidatturneringa og vart verdsmeister i 2013.

Gukesh kan verta den klart yngste verdsmeisteren i historia. Carlsen var nesten fem år eldre då han vann kandidatturneringa og vart verdsmeister i 2013.

Foto: Maria Jemeljanova / Fide

SjakkKunnskap
Atle Grønn

«Sjølv har eg heller aldri sett ein så mogen 17-åring, korkje på eller utanfor sjakkbrettet.»

St. Vincent er artistnamnet til Annie Clark.

St. Vincent er artistnamnet til Annie Clark.

Foto: Alex Da Corte

MusikkMeldingar

Ditt første andedrag er eit skrik

På plata All Born Screaming vender St. Vincent tilbake til, og reindyrkar, det som for mange har definert det kunstnarlege uttrykket hennar.

Øyvind Vågnes
St. Vincent er artistnamnet til Annie Clark.

St. Vincent er artistnamnet til Annie Clark.

Foto: Alex Da Corte

MusikkMeldingar

Ditt første andedrag er eit skrik

På plata All Born Screaming vender St. Vincent tilbake til, og reindyrkar, det som for mange har definert det kunstnarlege uttrykket hennar.

Øyvind Vågnes

les DAG OG TID.
Vil du òg prøve?

Her kan du prøve vekeavisa DAG OG TID gratis i tre veker.
Prøveperioden stoppar av seg sjølv.

Komplett

Papiravisa
Digital utgåve av papiravisa
Digitale artiklar
Digitalt arkiv
Lydavis

Digital

Digital utgåve av papiravisa
Digitale artiklar
Digitalt arkiv
Lydavis

Komplett

Papiravisa
Digital utgåve av papiravisa
Digitale artiklar
Digitalt arkiv
Lydavis

Digital

Digital utgåve av papiravisa
Digitale artiklar
Digitalt arkiv
Lydavis