Restekake
Det er alltid godt med eit alternativ til bosset.
Kven kan sjå at frukta i denne kaka har lege i veska di ei heil arbeidsveke? Ingen, vel. Nam-nam!
Foto: Pxhere.com
Vi veit det jo så inderleg godt, alle saman: Vi skal ikkje, må ikkje, bør ikkje, kan ikkje, får ikkje kaste mat. Det er uetisk, ressurssløsing, ikkje miljøvenleg og rett og slett bortkasta pengar. Mat er ein knapp ressurs som kostar energi og klimautslepp å produsere, og vi bør heidre både planeten, plantene, dyra og menneska som står bakom han, med å ikkje handle meir enn vi treng, og ete opp det vi har kjøpt.
Men så var det den bananen, då. Som ligg der og er brun på grensa til svart. Og dei nektarinane som berre vart selde i pakning på ti, og så var dei kanskje ikkje så saftige og gode som vi hadde håpa på, i alle fall ikkje når laurdagsgodtet kom på bordet og/eller jordbæra med eitt vart modne i hagen.
Eplet som har lege i jobbveska som eit godt mellommåltidsforsett heile arbeidsveka, men stadig måtte vike for havrekjeksa eller den bitte litle sjokoladen, vert berre meir og meir skrukkete og mindre og mindre freistande.
Slike hendingar er nesten ikkje til å unngå. Heldigvis inneber det ikkje at eple, nektarin eller banan er nøydde å ende i bosset.
Alternativ til egg
Tvert om: Dei kan hamne på dessertbordet i staden – gøymde i ei kake. Nyleg lanserte den vesle kakefabrikken Kakemesteren ei fiks ferdig restekakerøre – laga spesielt for å få brukt opp slike litt slitne fruktrestar.
Røra får vi kjøpt i pose, og til å vere eit ferdigprodukt inneheld ho godt over gjennomsnittet attkjennelege ingrediensar. Her er vatn, sukker, kveitemjøl, rapsolje, potetmjøl, eddik, bakepulver, natron, salt og antioksidanten sitronsyre.
Det fyrste eg stussar over, er faktisk det som ikkje er på innhaldslista: Det manglar jo egg, gjer det ikkje? Jau, egget er erstatta med eddik og natron. Egg – særleg eggekvitar – får bakverk til å heve, og røra eller deigen til å halde på luftboblene som vert skapte. Kombinasjonen eddik og natron har mykje same effekt.
At her er nytta vatn i staden for mjølk eller fløyte og rapsolje i staden for smør, har truleg med lagringskvalitet å gjere og vil nok merkast på smaken, men skal ein lage kake midt i veka, kan det kanskje vere greitt at ho ikkje er altfor festleg.
Kan lagast heilt sjølv
Mi einaste utfordring er å få tak i Åmli Restkakemiks når eg treng han. Det er langt til butikken, kakemiksen held ikkje evig og må lagrast kaldt, og å ha for gamal frukt i huset er trass alt ikkje noko eg planlegg – eg vil helst unngå at restekakemiksen i seg sjølv vert dårleg og må kastast.
Då er det godt å vite at nærast kva som helst slags kakerøre kan verte ei restekakerøre. Ei gulrotkake må ikkje innehalde gulrot, sjølv om ho gjerne tek imot den litt skrukkete og mjuke gulrota som hamna bakarst i kjøleskapet av ukjend årsak. Ho kan like gjerne innehalde eple, mango, druer eller blåbær, eller kva med raudbetar eller squash? Kva med jordbær eller morellar i sjokoladekaka? Ananas i smulepaien, fersken i krydderkaka eller rett og slett ein mousse eller gelé som reinskar fruktskåla? Kor frå botnen av du vil lage restekaka, avgjer du sjølv. Hovudpoenget er at ideen er for god til å ikkje omsettast i handling.
Høver det ikkje med kake når frukta er dårleg? Ingen problem, berre skjer ho i bitar eller mos ho til puré og putt ho i frysaren. Det einaste du ikkje skal gjere, er å ha kiwi i geleen. Då vert han nemleg ikkje stiv. Elles er det få ting du kan gjere gale – bortsett frå å kaste frukta i bosset i staden.
Kjøper eg Restekakerøre frå Åmli? Tja, ho er iallfall eit godt alternativ til å lage kakerøra sjølv.
Siri Helle
Er du abonnent? Logg på her for å lese vidare.
Digital tilgang til DAG OG TID – heilt utan binding
Prøv ein månad for kr 49.
Deretter kr 199 per månad. Stopp når du vil.
Vi veit det jo så inderleg godt, alle saman: Vi skal ikkje, må ikkje, bør ikkje, kan ikkje, får ikkje kaste mat. Det er uetisk, ressurssløsing, ikkje miljøvenleg og rett og slett bortkasta pengar. Mat er ein knapp ressurs som kostar energi og klimautslepp å produsere, og vi bør heidre både planeten, plantene, dyra og menneska som står bakom han, med å ikkje handle meir enn vi treng, og ete opp det vi har kjøpt.
Men så var det den bananen, då. Som ligg der og er brun på grensa til svart. Og dei nektarinane som berre vart selde i pakning på ti, og så var dei kanskje ikkje så saftige og gode som vi hadde håpa på, i alle fall ikkje når laurdagsgodtet kom på bordet og/eller jordbæra med eitt vart modne i hagen.
Eplet som har lege i jobbveska som eit godt mellommåltidsforsett heile arbeidsveka, men stadig måtte vike for havrekjeksa eller den bitte litle sjokoladen, vert berre meir og meir skrukkete og mindre og mindre freistande.
Slike hendingar er nesten ikkje til å unngå. Heldigvis inneber det ikkje at eple, nektarin eller banan er nøydde å ende i bosset.
Alternativ til egg
Tvert om: Dei kan hamne på dessertbordet i staden – gøymde i ei kake. Nyleg lanserte den vesle kakefabrikken Kakemesteren ei fiks ferdig restekakerøre – laga spesielt for å få brukt opp slike litt slitne fruktrestar.
Røra får vi kjøpt i pose, og til å vere eit ferdigprodukt inneheld ho godt over gjennomsnittet attkjennelege ingrediensar. Her er vatn, sukker, kveitemjøl, rapsolje, potetmjøl, eddik, bakepulver, natron, salt og antioksidanten sitronsyre.
Det fyrste eg stussar over, er faktisk det som ikkje er på innhaldslista: Det manglar jo egg, gjer det ikkje? Jau, egget er erstatta med eddik og natron. Egg – særleg eggekvitar – får bakverk til å heve, og røra eller deigen til å halde på luftboblene som vert skapte. Kombinasjonen eddik og natron har mykje same effekt.
At her er nytta vatn i staden for mjølk eller fløyte og rapsolje i staden for smør, har truleg med lagringskvalitet å gjere og vil nok merkast på smaken, men skal ein lage kake midt i veka, kan det kanskje vere greitt at ho ikkje er altfor festleg.
Kan lagast heilt sjølv
Mi einaste utfordring er å få tak i Åmli Restkakemiks når eg treng han. Det er langt til butikken, kakemiksen held ikkje evig og må lagrast kaldt, og å ha for gamal frukt i huset er trass alt ikkje noko eg planlegg – eg vil helst unngå at restekakemiksen i seg sjølv vert dårleg og må kastast.
Då er det godt å vite at nærast kva som helst slags kakerøre kan verte ei restekakerøre. Ei gulrotkake må ikkje innehalde gulrot, sjølv om ho gjerne tek imot den litt skrukkete og mjuke gulrota som hamna bakarst i kjøleskapet av ukjend årsak. Ho kan like gjerne innehalde eple, mango, druer eller blåbær, eller kva med raudbetar eller squash? Kva med jordbær eller morellar i sjokoladekaka? Ananas i smulepaien, fersken i krydderkaka eller rett og slett ein mousse eller gelé som reinskar fruktskåla? Kor frå botnen av du vil lage restekaka, avgjer du sjølv. Hovudpoenget er at ideen er for god til å ikkje omsettast i handling.
Høver det ikkje med kake når frukta er dårleg? Ingen problem, berre skjer ho i bitar eller mos ho til puré og putt ho i frysaren. Det einaste du ikkje skal gjere, er å ha kiwi i geleen. Då vert han nemleg ikkje stiv. Elles er det få ting du kan gjere gale – bortsett frå å kaste frukta i bosset i staden.
Kjøper eg Restekakerøre frå Åmli? Tja, ho er iallfall eit godt alternativ til å lage kakerøra sjølv.
Siri Helle
Nærast kva som helst slags kakerøre kan verte ei restekakerøre.
Fleire artiklar
Cecilie Grundt med Vigleik Storaas, David Andersson og Fredrik Villmow.
Foto: Sigbjørn Berven
Solide røter
Cecilie Grundt har sett saman eit lojalt lyttande band.
Eivind Trædal har sete i Oslo bystyre for MDG sidan 2015. I vår kom det fram at han stiller seg til disposisjon for stortingslista til MDG.
Foto: Cappelen Damm
Den tunge kampen mot bileufori
Eivind Trædal viser fram politikkens fallitt på transportfeltet i boka På ville veier.
Donald Trump talar til tilhengarane i Traverse i Michigan 25. oktober.
Foto: Jim Watson / AFP / NTB
Trump ord for ord
Kva seier Trump på folkemøta? For å få eit inntrykk av kva han vil formidla til møtelyden, trykkjer vi den første delen av talen han heldt i vippestaten Michigan førre helg.
Una og Diddi er to storforelska studentar som må halde forholdet skjult, fordi Diddi alt har ein kjærast.
Foto: Arthaus
Gjennombrotet
Elín Hall herjar i dette vakre, velskrivne dramaet av Rúnar Rúnarsson.
Stian Jenssen (t.v.) var alt på plass i Nato då Jens Stoltenberg tok til i jobben som generalsekretær i 2014. Dei neste ti åra skulle dei arbeide tett i lag. Her er dei fotograferte i Kongressen i Washington i januar i år.
Foto: Mandel Ngan / AFP / NTB
Nato-toppen som sa det han tenkte
Stian Jenssen fekk kritikk då han som stabssjef i Nato skisserte ei fredsløysing der Ukraina gjev opp territorium i byte mot Nato-medlemskap. – På eit tidspunkt må ein ta innover seg situasjonen på bakken, seier han.