Vi underholder oss selv til døde

Publisert

Den 18. august hadde Per Anders Todal en treffsikker, nødvendig og høyaktuell artikkel med tittelen «Eit politisk spørsmål». Todal skriver skarpt og dessverre riktig om den voldsomme skjermtiden som den norske befolkningen utøver, særlig blant barn, ungdom og unge voksne.

Jeg deler Todal sin bekymring som gjelder den maniske avhengigheten som smarttelefonen generelt, og sosiale medier spesielt, bidrar til. Jeg vil karakterisere det som en form for narkomani.

Å lese tallene for skjermbruk blant norske ungdommer, hvor blant annet en NTNU-studie viser til et snitt på seks timer daglig blant 16-åringer, er etter min mening høyst alarmerende. Utviklingen når det gjelder skjermbruk er dessverre lite å applaudere for.

Jeg vil dreie fokuset over på et annet bekymringsverdig kjennetegn på sosiale medier. Mens Todal skriver eminent godt om at vi bør tenke på, og legge til rette for, en reduksjon av skjermtiden, ønsker jeg å dele noen tanker om hva skjermbruken faktisk medfører.

For det er ikke bare skjermtiden som er problematisk, men også hva den tiden går på bekostning av. Den går blant annet på bekostning av verdifulle og elementære ting som trening og mosjon hos flere, lesing av bøker, fysisk samvær med familie og venner, samt tid til å fordype seg i sine egne tanker og drømmer. Dette resulterer i en mindre god folkehelse, dårligere leseferdigheter, mer opplevd ensomhet og mindre tid til å reflektere rundt sitt eget liv og sine verdier.

Det er egentlig helt vanvittig å tenke på at vi nå tar med oss hele verden inn i vår egen stue, i vår egen seng. Skillet mellom en privat og en offentlig sfære finnes nesten ikke lenger. Før hadde vi kun mulighet til å sammenligne oss med mennesker innenfor vårt eget postnummer, nå kan vi sammenligne oss med flere milliarder mennesker. Der vil man alltid se mennesker som, tilsynelatende, er bedre trent enn deg, har større nettverk, høyere utdanning, mer penger, større hus, finere klær og så videre. Det er ikke rart man fort kan bli nedstemt i et slikt sammenligningstyranni.

Digital tilgang – heilt utan binding

Prøv ein månad for kr 49.
Deretter kr 199 per månad. Stopp når du vil.


Eller kjøp eit anna abonnement