Miljø
Oslofjorden – fjorden i Norges matfat
«Bonden ønsker å ta vare på miljøet rundt seg.»
Vi jobber aktivt for at mest mulig av kornet vi produserer, kan spises direkte som menneskeføde, skriv Ole-Kristian Bergerud.
Illustrasjonsfoto: Ole Berg-Rusten / NTB
Oslofjorden er i krise. Samtidig er den omkranset av Norges mest produktive jordbruksområder. Skal vi berge fjorden, må vi gjøre det på en måte som også ivaretar norsk matproduksjon. Norges Bondelag anerkjenner utfordringene i Oslofjorden og slår fast at bøndene vil være en del av løsningen. Vi samarbeider tett med kommuner, statsforvaltere og departementene, i tillegg til forsknings- og rådgivingsmiljøene.
Bonden ønsker å ta vare på miljøet rundt seg. Næringsstoffer og jord på avveie er dessuten dårlig økonomi for bonden.
Siri Helle mener det må være mulig å få brød på bordet uten å ødelegge Oslofjorden. Det er Bondelaget enig i. Det er iverksatt en rekke tiltak som vil ta tid før vi ser en effekt. I mellomtiden må vi fortsette de gode tiltakene fra landbrukets side, men også fra alle andre aktører rundt fjorden. Uten et felles løft fra alle som påvirker fjorden, oppnår vi ikke resultatene vi ønsker.
Landbruket står ikke stille. Vi tar i bruk ny teknologi, presisjonsjordbruk og bedre drenering for å redusere avrenning ytterligere. Vi skal kombinere produksjon og miljøhensyn – ikke velge mellom dem. I fylkene som ligger nærmest fjorden, har det vært jobbet aktivt med tiltak for å hindre avrenning til vann i over 25 år. Det er innført miljøkrav i alle fylker som drenerer til Oslofjorden, nettopp for å hindre avrenning. Dette er tiltak som grasdekte vannveier, grasdekte kantsoner og redusert jordbearbeiding, for å nevne noe. I tillegg sår svært mange bønder fangvekster i åkrene sine. Disse fangvekstene brukes til å fange opp restnæringsstoffer i jorda etter at hovedveksten er høstet. De vil også binde jorda og hindre avrenning av jordpartikler.
Landbruket har over lengre tid jobbet aktivt med jordhelse. En levende matjord gir mindre utslipp og større avling. Matjorda trenger påfyll av organisk materiale, som kan komme fra fangvekster, husdyrgjødsel, kompost eller annet. Jorda er bondens viktigste verktøy for å kunne produsere mat til mennesker og dyr. Vi jobber aktivt for at mest mulig av kornet vi produserer, kan spises direkte som menneskeføde. I et land som ligger langt mot nord, med relativ kort vekstsesong, kan det være vanskelig å produsere den kvaliteten som matbransjen kan bruke. Da kan heldigvis dette kornet brukes som toppkvalitetsfôr til husdyrene våre. Husdyr som produserer kjøtt, melk og egg til den norske forbrukeren.
Områdene som drenerer til Oslofjorden er landets beste til matproduksjon. Klimaet og jordsmonnet her gjør at det kan produseres alle typer korn, og i mange områder kan vi produsere frukt og grønt.
Digital tilgang – heilt utan binding
Prøv ein månad for kr 49.
Deretter kr 199 per månad. Stopp når du vil.