Miljø
Laksen skal være trygg
Nøtene i oppdrettsanlegg må impregnerast for å hindre tilgroing.
Foto: Rudolf Svensen / Veterinærinstituttet
Forrige uke skrev Dag og Tid om bruken av stoffet tralopyril , som brukes til å impregnere nøter som står i oppdrettsmerder. Tralopyril er et såkalt biocid, som reguleres av EUs biocidforordning. Miljødirektoratet er ansvarlig myndighet for biocidregelverket i Norge. I artikkelen stilles det også spørsmål om eventuell risiko for mattrygghet ved bruk av dette stoffet i nøter.
Når fiskeoppdrettere tar i bruk nye stoff, så er det viktig at de forsikrer seg om at det ikke kan utgjøre en fare for mattryggheten. Det er et grunnleggende krav om at alle matvarer som settes på markedet, skal være trygge. Dette gjelder i all matproduksjon.
I et laboratorieforsøk gjort av Havforskningsinstituttet ble det funnet svært lave mengder av stoffet i laks, så vidt målbare. Vi har i dag ikke noe grunnlag for å advare om helserisiko basert på dette.
Folkehelseinstituttet har gjennomført en risikovurdering for Mattilsynet basert på nivåene som ble funnet i laboratorieforsøket, og konkluderte med at helserisikoen er lav for mennesker. Vi vet imidlertid ikke hvordan dette spiller seg ut i sjøen, hvor laksen står lenger. Det finnes ikke en grenseverdi for stoffet i mat.
Det er alltid bra med ny kunnskap om kjemiske stoffer på et så viktig område. Vi trenger mer kunnskap om eventuelle negative effekter av selve stoffet og nedbrytningsprodukt som det omdannes til. Vi trenger også mer kunnskap om forekomst.
Mattilsynet bruker betydelige ressurser på å overvåke mattryggheten. Vi har årlige kontrollplaner der vi analyserer for rester av legemidler, miljøgifter, mykotoksiner med mer, for å kontrollere at gitte grenseverdier overholdes. I tillegg analyserer vi for stoffer som vi trenger mer kunnskap om.
Digital tilgang – heilt utan binding
Prøv ein månad for kr 49.
Deretter kr 199 per månad. Stopp når du vil.