Et program om rus for vår tid
Ønskjer du å delta i debatten? Då kan du sende innlegget ditt til ordskifte@dagogtid.no
Ønskjer du å delta i debatten? Då kan du sende innlegget ditt til ordskifte@dagogtid.no
I et leserbrev (Dag og Tid 26. november) kalte Solveig Bendixen dokumentarserien Rus en rusreklame. Vi kan forstå at Bendixen har latt seg overraske av noen av grepene vi har benyttet for å oppnå unge seeres interesse og tillit, så vi vil gjerne fortelle litt om arbeidet som ligger bak serien, og hvilket oppdrag vi hadde: å nå unge seere med livsviktige budskap om rus.
I forkant av serien reiste vi rundt i Norge og dybdeintervjuet nesten 100 ungdommer om rusvaner og hvilken type informasjon de får om rus. Det vi opplevde, var at dagens ungdom står i en skvis mellom foreldre, lærere og politiets forståelige fokus på risiko, og venners og populærkulturs fokus på fest og glede. De unge lukker ørene for den klassiske skremselspropagandaen og søker heller alternative fakta på nett.
Dette måtte vi ta på alvor når vi prøvde å nå ungdom.
I serien har vi en episode om hva som er farligst med rus, med spesielt fokus på hvor farlig det er å kjøpe noe ulovlig, en episode om overdose, en episode om avhengighet og en episode om forebygging. Men for å få unge til å se denne serien, har vi møtt dem i øyehøyde på deres hjemmebane. Uten pekefinger. Derfor har vi også med glade ungdom på russefest.
Eksemplene Bendixen trekker fram, er fra episoden om gledesrus. Her jobber programleder Leo Ajkic ut fra hypotesen om at hvis vi skal hindre at folk havner i trøbbel med rus, så må vi forstå gleden. For de aller, aller fleste begynner ikke med rus for å ødelegge livet sitt.
I den forbindelse snakker vi med en ungdom som røyker cannabis, og en som spiser fleinsopp. Men selv ved relativt milde stoffer som cannabis og fleinsopp er vi opptatt av å få fram farene, som for eksempel psykose, bad trip og påvirkning av hjernens utvikling.
En dokumentarserie om unge menneskers virkelighet vil gjerne ha med elementer og scener som ikke alle voksne setter pris på. For eksempel rus. Men i motsetning til alle fiksjonsseriene og musikkvideoene de unge ser, der for eksempel cannabis fremstilles som en kul og helt normal del av unges hverdag, så setter dokumentarserien Rus rusmidlene i en faktabasert kontekst med fokus på farene.
Og når Leo Ajkic kommer med en advarsel, da setter de unge seg opp i stolen for å lytte ekstra nøye, for serien har vist at han ikke er ute etter å skremme eller dømme dem, men fortelle dem noen livsviktige ting de må vite som unge i dagens Norge.
Serien ligger fortsatt tilgjengelig på nettet. Vi oppfordrer alle til å avgjøre selv om dette er rusreklame eller livsviktig informasjon fortalt på en ny måte. Aller helst bør du se den sammen med ungdommene dine.