Salat
Armar og bein er ikkje det einaste på kroppen som kan vere vanskeleg å balansere.
Salat i ein boks – på farten. Sunt og godt, men er det perfekt?
Foto: pxhere.com
Svolten. Og travel. Ikkje tid til å stoppe og ete, noko må stappast inn i farten, noko som er ferdig, på hylla, i kiosken, ferdig til å betale og stappe i munnen i det vi hastar vidare, meir klar for kva det no er som gjer tida så trong.
Slike stunder finst. Av og til må mat vere rask. Det var ein gong det var det same som at maten måtte vere feit, salt, ja, rett og slett usunn. Så kom ferdigsalatane. At dei dukka opp og gav feittferdigmaten konkurranse, er eit døme på at noko går framover i verda. Men det inneber ikkje at du skal ta alt du krasjar inn i på gata, for god fisk.
Her ein dag krasja eg med eit salatskilt. Det var midt i gata utanfor ein Subway, og det var Subway sjølv som reklamerte: Den største sandwichkjeda i verda tilbyr fleire av sandwichane sine utan sandwichbrød. No kan du i staden få dei i form av salat. Ikkje berre det: Du kan få dei som det dei hevdar er «perfekt balanserte» salatar.
Kjøper du ein salat frå Subway, får du ein salat som gjev deg akkurat det kroppen treng, hevdar dei med den påstanden. Vel. Sidan Subway går så høgt ut: Lat oss sjå litt nærare på han.
Overvekt av protein
Salaten det vert reklamert for, er ein kylling-, bacon- og avokadosalat. Kva har kylling, bacon og avokado til felles? Jau, dei er kjelder til protein.
Alle som har sett minst eit par matprogram på fjernsyn, veit kor viktig protein er i matlaging. «Proteinet» er som regel senteret i alle retter: Tradisjonelt anten fisk eller ein type kjøt, men både egg og enkelte frukter, nøtter, grønsaker og belgfrukter er viktige proteinkjelder. Avokado er ei slik frukt (for avokado er ei frukt som vi nyttar som ei grønsak).
Utover desse tre ingrediensane inneheld salaten isbergsalat, tomat, mais og honning- og sennepsdressing. Med unnatak av dressingen har desse ingrediensane det til felles at dei ikkje er særleg næringsrike. Sjølv om protein er eit høgt skatta næringsemne for tida, veit vi at menneske ikkje bør leve på det aleine. Kan salaten då vere perfekt balansert?
96 av kaloriane i salaten kjem frå protein: Eitt gram protein inneheld fire kaloriar, og salaten inneheld 24 gram protein. Er det mykje?
Vel. For å finne ut kva eit balansert kosthald eigentleg er, må vi gå til statens kosthaldsråd: Her har Helsedirektoratet brukt all tilgjengeleg vitskap for å definere om lag kor mykje vi bør få i oss av ulike næringsstoff. Kosthaldsråda seier at protein bør utgjere 10–20 prosent av energiinntaket vårt. Altså kan vi klare oss med to salatar for å få i oss dagskvoten av protein.
Salaten samla inneheld 274 kaloriar. Det er berre ein dryg sjuandedel av alle kaloriane eit vakse menneske bør få i seg i løpet av ein dag. Å byte ut brød med salatblad trekker nok ned talet på kaloriar frå karbohydrat, men det reduserer òg fiberinnhaldet i måltidet, i det minste om brødet var grovt. Dei 5,5 gramma fiber i salaten er om lag ein sjettedel av tilrådd dagsinntak.
Ein overdose salt
Ikkje uventa er det likevel ikkje proteina som er mest ubalansert i Subway-salaten. Mest ute av balanse er saltinnhaldet: Sjølv om vi må ha i oss litt salt, veit vi altfor godt kor skadeleg for mykje salt er for menneskekroppen. Dei 1,7 gramma med salt i salaten er over ein tredjedel av alt saltet ein vaksen person bør få i seg i løpet av ein dag. På ein sjuandepart av kaloriane er det altfor mykje.
Kylling-, bacon- og avokadosalaten til Subway er altså langt frå perfekt balansert. Det er riktig å få med at det til sjuande og sist ikkje er så viktig. Menneske er robuste skapningar, kosthaldsråda til Helsedirektoratet er retningslinjer heller enn strenge reglar som må fylgjast dagleg, og viktigast av alt: Mat skal ikkje vere reknestykke. Mat skal ikkje vere kjelde til skuld og skam – i det minste ikkje på grunn av næringsinnhaldet.
Nett difor bør Subway halde seg for god til å marknadsføre salatane sine som perfekt balanserte. Både fordi det ikkje er heldig, og fordi det ikkje er sant.
Siri Helle
Er du abonnent? Logg på her for å lese vidare.
Digital tilgang til DAG OG TID – heilt utan binding
Prøv ein månad for kr 49.
Deretter kr 199 per månad. Stopp når du vil.
Svolten. Og travel. Ikkje tid til å stoppe og ete, noko må stappast inn i farten, noko som er ferdig, på hylla, i kiosken, ferdig til å betale og stappe i munnen i det vi hastar vidare, meir klar for kva det no er som gjer tida så trong.
Slike stunder finst. Av og til må mat vere rask. Det var ein gong det var det same som at maten måtte vere feit, salt, ja, rett og slett usunn. Så kom ferdigsalatane. At dei dukka opp og gav feittferdigmaten konkurranse, er eit døme på at noko går framover i verda. Men det inneber ikkje at du skal ta alt du krasjar inn i på gata, for god fisk.
Her ein dag krasja eg med eit salatskilt. Det var midt i gata utanfor ein Subway, og det var Subway sjølv som reklamerte: Den største sandwichkjeda i verda tilbyr fleire av sandwichane sine utan sandwichbrød. No kan du i staden få dei i form av salat. Ikkje berre det: Du kan få dei som det dei hevdar er «perfekt balanserte» salatar.
Kjøper du ein salat frå Subway, får du ein salat som gjev deg akkurat det kroppen treng, hevdar dei med den påstanden. Vel. Sidan Subway går så høgt ut: Lat oss sjå litt nærare på han.
Overvekt av protein
Salaten det vert reklamert for, er ein kylling-, bacon- og avokadosalat. Kva har kylling, bacon og avokado til felles? Jau, dei er kjelder til protein.
Alle som har sett minst eit par matprogram på fjernsyn, veit kor viktig protein er i matlaging. «Proteinet» er som regel senteret i alle retter: Tradisjonelt anten fisk eller ein type kjøt, men både egg og enkelte frukter, nøtter, grønsaker og belgfrukter er viktige proteinkjelder. Avokado er ei slik frukt (for avokado er ei frukt som vi nyttar som ei grønsak).
Utover desse tre ingrediensane inneheld salaten isbergsalat, tomat, mais og honning- og sennepsdressing. Med unnatak av dressingen har desse ingrediensane det til felles at dei ikkje er særleg næringsrike. Sjølv om protein er eit høgt skatta næringsemne for tida, veit vi at menneske ikkje bør leve på det aleine. Kan salaten då vere perfekt balansert?
96 av kaloriane i salaten kjem frå protein: Eitt gram protein inneheld fire kaloriar, og salaten inneheld 24 gram protein. Er det mykje?
Vel. For å finne ut kva eit balansert kosthald eigentleg er, må vi gå til statens kosthaldsråd: Her har Helsedirektoratet brukt all tilgjengeleg vitskap for å definere om lag kor mykje vi bør få i oss av ulike næringsstoff. Kosthaldsråda seier at protein bør utgjere 10–20 prosent av energiinntaket vårt. Altså kan vi klare oss med to salatar for å få i oss dagskvoten av protein.
Salaten samla inneheld 274 kaloriar. Det er berre ein dryg sjuandedel av alle kaloriane eit vakse menneske bør få i seg i løpet av ein dag. Å byte ut brød med salatblad trekker nok ned talet på kaloriar frå karbohydrat, men det reduserer òg fiberinnhaldet i måltidet, i det minste om brødet var grovt. Dei 5,5 gramma fiber i salaten er om lag ein sjettedel av tilrådd dagsinntak.
Ein overdose salt
Ikkje uventa er det likevel ikkje proteina som er mest ubalansert i Subway-salaten. Mest ute av balanse er saltinnhaldet: Sjølv om vi må ha i oss litt salt, veit vi altfor godt kor skadeleg for mykje salt er for menneskekroppen. Dei 1,7 gramma med salt i salaten er over ein tredjedel av alt saltet ein vaksen person bør få i seg i løpet av ein dag. På ein sjuandepart av kaloriane er det altfor mykje.
Kylling-, bacon- og avokadosalaten til Subway er altså langt frå perfekt balansert. Det er riktig å få med at det til sjuande og sist ikkje er så viktig. Menneske er robuste skapningar, kosthaldsråda til Helsedirektoratet er retningslinjer heller enn strenge reglar som må fylgjast dagleg, og viktigast av alt: Mat skal ikkje vere reknestykke. Mat skal ikkje vere kjelde til skuld og skam – i det minste ikkje på grunn av næringsinnhaldet.
Nett difor bør Subway halde seg for god til å marknadsføre salatane sine som perfekt balanserte. Både fordi det ikkje er heldig, og fordi det ikkje er sant.
Siri Helle
Alle som har sett
eit par matprogram
på fjernsyn, veit kor
viktig protein er
i matlaging.
Fleire artiklar
Foto: Seth Wenig / AP / NTB
Eit teikn på frustrasjon
Korkje Trump eller Biden har i røynda full kontroll på auke og fall i inflasjon eller kriminalitet.
Else Hagen: «Familie» (1950), olje på lerret. Rolf E. Stenersens samling / Munchmuseet.
Etterlysing og turné
Else Hagen er i dag eit ukjent namn for mange, men det er i endring.
Anders Folkestad og Torbjørn Ryssevik meiner det er nødvendig å styrke den vidaregåande skulen si studieførebuande rolle.
Gorm Kallestad / NTB
Studieopptak og skulifisering
Statsråden gjer rett i å avvise opptaksprøver som hovudveg til høgare utdanning.
Stig Amdam og Ragnhild Gudbrandsen spelar hovudrollene i stykket av August Strindberg.
Foto: Magnus Skrede / Den Nationale Scene
Krigen mellom kjønna
Dødsdansen er eit ekteskapsdrama der komikken får for stor plass, men spelestilane utfordrar kvarandre på interessant vis.
Nana rise-Lynum er redaktør i Norsk Barneblad.
Foto: Per Anders Todal
Å gi barn det dei ikkje veit at dei vil ha
Norsk Barneblad vart skipa i 1887 og har kome ut kvart år sidan. Sist helg fekk Nana Rise-Lynum Målprisen frå Noregs Mållag for innsatsen som redaktør.