Såkalla heimelaga

Kvifor krev det så mykje å lage heimelaga mat på fabrikk?

Ein ny generasjon går til kamp for ekte heimelaga mat (eller eit pannekakeløp).
Ein ny generasjon går til kamp for ekte heimelaga mat (eller eit pannekakeløp).
Publisert

Tanken slo meg nyleg: Kvifor er så mange av produkta som har ordet «Hjemmelaget» i namnet, tilsette smaksforsterkar, aromastoff og/eller fargestoff? Ein ting er surkålen med aroma, som var tema her i spalta førre veke, konseptet gjeld for ei rekke andre produkt òg, til dømes medisterkaker frå Grilstad med smaksforsterkar E621 (monosodiumglutamat, eller MSG), eller Terinas «Som Hjemmelaget Trøndersodd» med same E-stoff og gjærekstrakt, eller Noras «Hjemmelaget Jordbærsyltetøy» med fargestoffet karmin, som gjev ekstra raudfarge, eller Olivias «Hjemmelagde Sildesalat med poteter og løk» – og naturleg aroma.

Forventning

Fenomenet gjeld ikkje alle. Produsenten Lofoten er eit døme på at det er fullt mogleg å lage grateng, pudding og fiskekaker i industriell skala med akkurat dei same ingrediensane som kvar og ein av oss bruker heime på kjøkkenet.

Men gjev det dei rett til å kalle produkta heimelaga? Reint juridisk gjer det det. Mattilsynet Distriktskontoret for Indre Østfold og Follo prøvde å sette foten ned for praksisen i 2015. Men Orkla anka til Mattilsynet sentralt, og i april i år kom dei fram til at dei måtte tillate praksisen.

«Fordi mat laget i private hjem ikke er tilgjengelig på markedet i vesentlig grad, kan vi vanskelig fastslå at en normalt opplyst gjennomsnittsforbruker per i dag har forventninger til denne type produksjonsmåte», forklarte Mattilsynet til Aftenposten.

Kva er det då vi forventar når noko er merkt som heimelaga? Kvifor ser produsentar seg nøydde til å spe litt ekstra på smak og farge?

Digital tilgang – heilt utan binding

Prøv ein månad for kr 49.
Deretter kr 199 per månad. Stopp når du vil.


Eller kjøp eit anna abonnement