JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Takk for at du vil dele artikkelen

Den du deler artikkelen med, kan lese og eventuelt lytte til heile artikkelen.
Det gjer vi for at fleire skal oppdage DAG OG TID.

Namnet ditt vert synleg for alle du deler artikkelen med.

Kunnskap

Ostesnacks

Små ostebitar på altfor lang tur.

Kvar veke les vi inn utvalde artiklar, som abonnentane våre kan lytte til.
Lytt til artikkelen
Du kan lage din eigen ostesnacks med mozzarella, tomat og basilikum.

Du kan lage din eigen ostesnacks med mozzarella, tomat og basilikum.

Foto: Larry Crowe / TT / NTB scanpix

Du kan lage din eigen ostesnacks med mozzarella, tomat og basilikum.

Du kan lage din eigen ostesnacks med mozzarella, tomat og basilikum.

Foto: Larry Crowe / TT / NTB scanpix

3941
20171229
3941
20171229

Ost prøver seg på den barnlege snackmarknaden for tida. No skal ikkje born berre ete ost på brødskiva eller smelta på middagen – dei skal ete berre ost. Som ein «sunnare snack», full av protein og kalsium, ifylgje produsentane. Og pakka i opptil fleire lag med plast, sjølvsagt.

For det fyrste eg reagerte på med produkta Skrella Mozzarella frå Synnøve Finden og Karolines Ostepinner (ein del av Coops serie med Knerten-produkt), var det enorme plastforbruket. Ein pakke Skrella Mozzarella inneheld fem mozzarellastenger, kvar av dei på tjue gram, vakuumpakka individuelt og igjen pakka i ein plastpose med fem stenger. Karoline-osten kjem i tilsvarande vakuumpakka porsjonar på 20 gram, men her er porsjonane samla i eitt plastikknett. Viktigare enn innpakninga er likevel sjølve osten. Kvar kjem han frå, skal tru?

Lat oss byrje med Karolines Ostepinner. Coop er ikkje eit meieri, så her må nokon andre ha tatt seg av produksjonen. Akkurat kven er likevel ikkje godt å vite.

Coop har kjøpt osten frå Vepo Cheese, eit nederlandsk firma. Men på merkelappen står det at det kan variere kor osten kjem frå: enten Nederland eller Tyskland. Årsaka er at Vepo Cheese heller ikkje er eit meieri. Dei har spesialisert seg i å pakke ost. Osten kjøper dei frå ulike meieri, truleg i minst to ulike land.

Uklar start

Vidare til Skrella Mozzarella. Synnøve Finden er eit meieri, så det kunne i teorien produsert osten sjølv. Det ville til og med vere logisk. Produksjonsinformasjonen inneheld heller ikkje nokon informasjon om at andre har produsert osten for dei. Likevel er det ikkje Synnøve Finden som har ysta osten.

Er dette ulovleg? Matinformasjonsforskrifta, som vi fekk ny og felles med EU for tre år sidan, seier at «Angivelse av opprinnelsesstat eller opphavssted er obligatorisk a) dersom utelatelse av denne opplysningen vil kunne villede forbrukeren med hensyn til næringsmiddelets egentlige opprinnelsesstat eller opphavssted, særlig dersom opplysningen som ledsager næringsmiddelet, eller etiketten som helhet ellers kan gi inntrykk av at næringsmiddelet har en annen opprinnelsesstat eller et annet opphavssted».

Ikkje godt å seie om vi vart klokare av dette. Pakningen har bilete av ein apekatt. Skal vi då tru at osten kjem frå jungelen?

Opphavet ligg i ovalen

Han gjer ikkje det. Skrella Mozzarella kjem frå Litauen. Nærare bestemt frå meieriet Pieno Zvaigzdes, og avdelinga deira i Mazeikiai nordvest i landet. Det går an å finne det ut med bakgrunn i kva som står på pakken, men framgangsmåten er knappast med på å gjere informasjon om mat enklare tilgjengeleg for forbrukarane, slik formålet var med dei nye merkereglane.

Informasjonen ligg i EFTA-merket. Det vesle, ovale merket som all animalsk mat må ha. Det stadfestar at verksemda som står bak, er godkjend, og at vara er produsert i tråd med norske hygieneforskrifter. Kvar verksemd har sin kode: «LT 61-01 P EB» er EFTA-språk for Pieno Zvaigzdes Mazeikiai-avdeling.

Korleis er så kvaliteten på litauisk mozzarella? Eg vil kalle han tørr og salt. Det er i alle høve ikkje noko ved han som rettferdiggjer den ekstra lange transporten over – eller rundt – Austersjøen. Litauen er likevel temmeleg avhengig av eksport av meieriprodukt. 3,2 prosent av eksportinntektene i 2016 kom frå kua. Dei produserer ikkje ein gong nok mjølk sjølve til å yste all osten dei skal eksportere – over ein fjerdedel av mjølka er importert frå nabolanda Estland og Latvia.

Her har vi altså to – jau, eg vil tore å påstå – tilsynelatande norske ostar. Begge har eit norsk namn som verkar som merkevarer dei norske produsentane har kome på sjølve. Men i produksjonen er truleg minst fem andre land involverte: Tyskland, Nederland, Latvia, Litauen og Estland. Eg vert litt sveitt, eg. Og ikkje så veldig svolten. Slik langreist plastikkost bør det gå ganske greitt å klare seg utan.

Siri Helle

Digital tilgang til DAG OG TID – heilt utan binding

Prøv ein månad for kr 49.
Deretter kr 199 per månad. Stopp når du vil.


Eller kjøp eit anna abonnement

Ost prøver seg på den barnlege snackmarknaden for tida. No skal ikkje born berre ete ost på brødskiva eller smelta på middagen – dei skal ete berre ost. Som ein «sunnare snack», full av protein og kalsium, ifylgje produsentane. Og pakka i opptil fleire lag med plast, sjølvsagt.

For det fyrste eg reagerte på med produkta Skrella Mozzarella frå Synnøve Finden og Karolines Ostepinner (ein del av Coops serie med Knerten-produkt), var det enorme plastforbruket. Ein pakke Skrella Mozzarella inneheld fem mozzarellastenger, kvar av dei på tjue gram, vakuumpakka individuelt og igjen pakka i ein plastpose med fem stenger. Karoline-osten kjem i tilsvarande vakuumpakka porsjonar på 20 gram, men her er porsjonane samla i eitt plastikknett. Viktigare enn innpakninga er likevel sjølve osten. Kvar kjem han frå, skal tru?

Lat oss byrje med Karolines Ostepinner. Coop er ikkje eit meieri, så her må nokon andre ha tatt seg av produksjonen. Akkurat kven er likevel ikkje godt å vite.

Coop har kjøpt osten frå Vepo Cheese, eit nederlandsk firma. Men på merkelappen står det at det kan variere kor osten kjem frå: enten Nederland eller Tyskland. Årsaka er at Vepo Cheese heller ikkje er eit meieri. Dei har spesialisert seg i å pakke ost. Osten kjøper dei frå ulike meieri, truleg i minst to ulike land.

Uklar start

Vidare til Skrella Mozzarella. Synnøve Finden er eit meieri, så det kunne i teorien produsert osten sjølv. Det ville til og med vere logisk. Produksjonsinformasjonen inneheld heller ikkje nokon informasjon om at andre har produsert osten for dei. Likevel er det ikkje Synnøve Finden som har ysta osten.

Er dette ulovleg? Matinformasjonsforskrifta, som vi fekk ny og felles med EU for tre år sidan, seier at «Angivelse av opprinnelsesstat eller opphavssted er obligatorisk a) dersom utelatelse av denne opplysningen vil kunne villede forbrukeren med hensyn til næringsmiddelets egentlige opprinnelsesstat eller opphavssted, særlig dersom opplysningen som ledsager næringsmiddelet, eller etiketten som helhet ellers kan gi inntrykk av at næringsmiddelet har en annen opprinnelsesstat eller et annet opphavssted».

Ikkje godt å seie om vi vart klokare av dette. Pakningen har bilete av ein apekatt. Skal vi då tru at osten kjem frå jungelen?

Opphavet ligg i ovalen

Han gjer ikkje det. Skrella Mozzarella kjem frå Litauen. Nærare bestemt frå meieriet Pieno Zvaigzdes, og avdelinga deira i Mazeikiai nordvest i landet. Det går an å finne det ut med bakgrunn i kva som står på pakken, men framgangsmåten er knappast med på å gjere informasjon om mat enklare tilgjengeleg for forbrukarane, slik formålet var med dei nye merkereglane.

Informasjonen ligg i EFTA-merket. Det vesle, ovale merket som all animalsk mat må ha. Det stadfestar at verksemda som står bak, er godkjend, og at vara er produsert i tråd med norske hygieneforskrifter. Kvar verksemd har sin kode: «LT 61-01 P EB» er EFTA-språk for Pieno Zvaigzdes Mazeikiai-avdeling.

Korleis er så kvaliteten på litauisk mozzarella? Eg vil kalle han tørr og salt. Det er i alle høve ikkje noko ved han som rettferdiggjer den ekstra lange transporten over – eller rundt – Austersjøen. Litauen er likevel temmeleg avhengig av eksport av meieriprodukt. 3,2 prosent av eksportinntektene i 2016 kom frå kua. Dei produserer ikkje ein gong nok mjølk sjølve til å yste all osten dei skal eksportere – over ein fjerdedel av mjølka er importert frå nabolanda Estland og Latvia.

Her har vi altså to – jau, eg vil tore å påstå – tilsynelatande norske ostar. Begge har eit norsk namn som verkar som merkevarer dei norske produsentane har kome på sjølve. Men i produksjonen er truleg minst fem andre land involverte: Tyskland, Nederland, Latvia, Litauen og Estland. Eg vert litt sveitt, eg. Og ikkje så veldig svolten. Slik langreist plastikkost bør det gå ganske greitt å klare seg utan.

Siri Helle

«LT 61-01 P EB» er EFTA-språk for Pieno Zvaigzdes.

Emneknaggar

Fleire artiklar

Kor mykje skal den enkelte forelder ha å seie over barnet? Spørsmålet er til vurdering når barnelova skal oppdaterast.

Kor mykje skal den enkelte forelder ha å seie over barnet? Spørsmålet er til vurdering når barnelova skal oppdaterast.

Foto: Sara Johannessen Meek / NTB

PolitikkSamfunn

Flytterett eller vetorett?

Skal mor eller far kunne ta med seg barna og flytte langt bort etter eit samlivsbrot? Barne- og familiedepartementet vil gjere det vanskelegare for fleire, men møter motstand.

Christiane Jordheim Larsen
Kor mykje skal den enkelte forelder ha å seie over barnet? Spørsmålet er til vurdering når barnelova skal oppdaterast.

Kor mykje skal den enkelte forelder ha å seie over barnet? Spørsmålet er til vurdering når barnelova skal oppdaterast.

Foto: Sara Johannessen Meek / NTB

PolitikkSamfunn

Flytterett eller vetorett?

Skal mor eller far kunne ta med seg barna og flytte langt bort etter eit samlivsbrot? Barne- og familiedepartementet vil gjere det vanskelegare for fleire, men møter motstand.

Christiane Jordheim Larsen
Det går mykje kjøt gjennom anlegga til Nortura i desse dagar. Men kva veit dei eigentleg om kvaliteten på det?

Det går mykje kjøt gjennom anlegga til Nortura i desse dagar. Men kva veit dei eigentleg om kvaliteten på det?

Foto: Gorm Kallestad / NTB

Frå matfatetKunnskap
Siri Helle

Slaktetid

Så er det offisielt: Kvalitetssjekken på slakteria er ikkje anna enn eit volummål.

Skodespelarane er plasserte i ein kvit kube.

Skodespelarane er plasserte i ein kvit kube.

Foto: Den Nationale Scene

TeaterMeldingar
Jan H. Landro

Den vanskelege, men nødvendige venskapen

I vårt sted byr på fint samspel i ein rik og lågmælt tekst, som kunne tent på å bli kutta litt.

Alexander L. Kielland (Espen Hana) stig ned frå sokkelen til sine to kvinner, Lisa (Malene Wadel i gult) og Beate (Marianne Holter i blått). I bakgrunnen ramnen (Matias Kuoppala) og Bjørnstjerne Bjørnson (Amund Harboe).

Alexander L. Kielland (Espen Hana) stig ned frå sokkelen til sine to kvinner, Lisa (Malene Wadel i gult) og Beate (Marianne Holter i blått). I bakgrunnen ramnen (Matias Kuoppala) og Bjørnstjerne Bjørnson (Amund Harboe).

Foto: Grethe Nygaard / Rogaland Teater

TeaterMeldingar
KristinAalen

Når Kielland stig ned frå sokkelen

Det er 175 år sidan forfattaren Alexander L. Kielland blei fødd. No vert han feira med eit biografisk portrett på teaterscena.

Skulpturen «Moren» av Tracey Emin utanfor Munchmuseet i Oslo.

Skulpturen «Moren» av Tracey Emin utanfor Munchmuseet i Oslo.

Foto: Anne-Line Aaslund

KunstFeature

«Moren» og søstrene hennar

Kor original er den ni meter høge skulpturen «Moren», som er plassert utanfor Munchmuseet? Før avdukinga 4. juni 2022 hadde kunstnaren Tracey Emin alt produsert og stilt ut nær identiske skulpturar på tre meter.

ÅshildEliassen
Skulpturen «Moren» av Tracey Emin utanfor Munchmuseet i Oslo.

Skulpturen «Moren» av Tracey Emin utanfor Munchmuseet i Oslo.

Foto: Anne-Line Aaslund

KunstFeature

«Moren» og søstrene hennar

Kor original er den ni meter høge skulpturen «Moren», som er plassert utanfor Munchmuseet? Før avdukinga 4. juni 2022 hadde kunstnaren Tracey Emin alt produsert og stilt ut nær identiske skulpturar på tre meter.

ÅshildEliassen

les DAG OG TID.
Vil du òg prøve?

Her kan du prøve vekeavisa DAG OG TID gratis i tre veker.
Prøveperioden stoppar av seg sjølv.

Komplett

Papiravisa
Digital utgåve av papiravisa
Digitale artiklar
Digitalt arkiv
Lydavis

Digital

Digital utgåve av papiravisa
Digitale artiklar
Digitalt arkiv
Lydavis

Komplett

Papiravisa
Digital utgåve av papiravisa
Digitale artiklar
Digitalt arkiv
Lydavis

Digital

Digital utgåve av papiravisa
Digitale artiklar
Digitalt arkiv
Lydavis