Oliven
Ekte oliven kan faktisk gå for både lut og kaldt vatn.
Haust i olivenlunden. Men ikkje all oliven får henge så lenge at dei er blitt fullmogne.
Foto: Wikimedia
Lytt til artikkelen:
Ein ting er heilt sikkert: Enten likar du oliven, eller så likar du det ikkje. Gråsona er lita. Men ein annan ting er endå sikrare: Plukkar du ein oliven rett frå treet, likar du han uansett ikkje.
Ferske oliven er bitre. Å lage eteoliven av dei er ein heil prosess – eller eigentleg fleire ulike prosessar, alt etter preferanse: Då eg for nokre år sidan budde på eit gardskollektiv i Portugal, heiv vi halvparten av olivenhausten vår i elva i eit nett, medan den andre halvparten hamna på dunkar med salt. Både vatn og salt trekkjer bitterstoffa ut av oliven.
Vi var på ingen måte korkje ekspertar eller profesjonelle, men resultata vart gode. Elveolivenane vaks og vart svulmande, men noko vasne på smak, medan dei salta variantane skrumpa inn i storleik og vaks i smak. Sjølv føretrekte eg saltoliven, men på garden var meiningane delte. Elveolivenane fekk så absolutt bein å gå på, dei òg – særleg blant dei som elles ikkje trudde dei likte slik frukt.
Den tredje, vanlege avbitringsmetoden er å bruke lut. Lut gjer akkurat det same som vatn og salt: trekkjer bitterstoffet ut av olivenen.
Likevel har lut eit dårlegare rykte i olivenverda enn alternativa. Årsaka er at lut ikkje berre gjer gulna treverk kvitt, det klarar òg å gjere grøne oliven svartare.
Digital tilgang – heilt utan binding
Prøv ein månad for kr 49.
Deretter kr 199 per månad. Stopp når du vil.