Olbogesnigel
Somme tider er det best å ikkje vite.
Olbogesnigelen finn ein i fjøresteinane.
Foto: Wikipedia
Korleis står det til med nyttårslovnadene? Er dei påtenkte, vedtekne og sette i verk? Om dei på eitt eller anna vis handlar om mat, er du ikkje aleine. Mange, truleg for mange, av oss går inn i eit nytt år med skuldrene fulle av tunge lovnader om å ete mindre, sunnare, betre, og så bortetter. Kring ein av tre har nyttårslovnader. Over ein tredjedel av dei handlar om det sunne: På den eine sida skal ein trene. På den andre ete betre. Så får ein to lovnader ein slit med å halde. Kvifor ikkje i staden slå dei saman og ha som mål å ete breiare, villare og artigare?
Altså: Et noko du ikkje har ete før, og la det vere noko du finn ute i naturen – ikkje i butikken. Då er du garantert i fysisk aktivitet og får frisk luft, samstundes som det er mykje truleg at maten du finn, er sunn og at du får utfordra deg og hatt det artig samstundes.
Om du bur ved kysten, og ikkje for langt nord eller i Oslofjorden: Kvifor ikkje byrje med eit måltid olbogesnigel?
Olbogesnigelen, Patella vulgata, er vanleg langs kysten frå Lofoten til Oslofjorden. Namnet har han fått av at skalet er forma som ein bøygd olboge. Under der bur snigelen, som lever størsteparten av livet sogen fast på stein i tidevassona. Han flyttar seg sakte kring på steinane og et algar, men tek ikkje opp i seg giftstoff frå algane slik til dømes blåskjel gjer. Det er difor liten risiko i å plukke olbogesniglar, sjølv om det kan vere lurt å vere forsiktig dersom det er blåskjelvarsel i området.
Spark og plukk
Slike varsel høyrer oftast sommaren til. Eg plukka dei fyrste olbogesniglane mine langs Trondheimsfjorden i fjor vinter, om lag på desse tider. Vi var eigentleg ute for å sette garn, men hadde bomma på straumen – fangsten var laber. Då vi ikkje hadde med oss annan mat, låg det an til å verte ein skranten middag. Heilt til vi kom i land og fann fjøresteinane fulle av olbogesniglar.
Moroa byrjar alt med plukkinga. Sniglane syg seg godt fast til steinane dei sit på, men eit kontant støvelspark får dei stort sett lause. Om ein treffer på fyrste forsøk, vel å merke. I motsett tilfelle syg snigelen seg endå betre fast og er vanskeleg å få has på. Då er det kanskje like greitt å gå vidare til naboen.
Så hiv ein sniglane, med skal og alt, i ei steikepanne med godt smør, sjølvsagt gjerne over eit bål i fjæra, men ein komfyr går òg fint. Sniglane losnar då frå skalet, som kan fjernast, før ein held fram å steike sniglane nokre minutt og serverer gjerne dei med pasta, persille og pepar, eller kva ein no skulle ha for handa.
ikkje så seigt
Konsistensen er todelt: Hovudet og kroppen til snigelen er melen, medan den nedste delen av snigelen er sjølve sugemuskelen som har tyggemotstand. Men ikkje meir enn at eg knappast tenkte over at det var seigt. Eg var meir nøgd med det totale fråværet av slim.
Hadde eg googla olbogesnigelen før eg gjekk ut, hadde eg kanskje tenkt annleis. Eit av dei fyrste klippa som kjem opp der, er nemleg havforskar Torjan Bodvin som seier til NRK at olbogesnigel ikkje eignar seg direkte til mat: «Kjøttet er seigt som gummi, og kunne vært brukt til å lade en kanon og skyte gjennom et panserskip med.» Bodvin tilrår i staden å male opp snigelen og bruke han som smaksforsterkar i supper og sausar.
Mi erfaring er altså annleis enn Bodvins. Hadde eg lese kva han sa, hadde eg no ikkje tenkt på olbogesnigelen som mat. No er eg glad eg ikkje visste, for snigelen er ein av mine favorittar innan kategorien sjølvhausta middag. Kven av oss har rett? Har nokon?
Siri Helle
Er du abonnent? Logg på her for å lese vidare.
Digital tilgang til DAG OG TID – heilt utan binding
Prøv ein månad for kr 49.
Deretter kr 199 per månad. Stopp når du vil.
Korleis står det til med nyttårslovnadene? Er dei påtenkte, vedtekne og sette i verk? Om dei på eitt eller anna vis handlar om mat, er du ikkje aleine. Mange, truleg for mange, av oss går inn i eit nytt år med skuldrene fulle av tunge lovnader om å ete mindre, sunnare, betre, og så bortetter. Kring ein av tre har nyttårslovnader. Over ein tredjedel av dei handlar om det sunne: På den eine sida skal ein trene. På den andre ete betre. Så får ein to lovnader ein slit med å halde. Kvifor ikkje i staden slå dei saman og ha som mål å ete breiare, villare og artigare?
Altså: Et noko du ikkje har ete før, og la det vere noko du finn ute i naturen – ikkje i butikken. Då er du garantert i fysisk aktivitet og får frisk luft, samstundes som det er mykje truleg at maten du finn, er sunn og at du får utfordra deg og hatt det artig samstundes.
Om du bur ved kysten, og ikkje for langt nord eller i Oslofjorden: Kvifor ikkje byrje med eit måltid olbogesnigel?
Olbogesnigelen, Patella vulgata, er vanleg langs kysten frå Lofoten til Oslofjorden. Namnet har han fått av at skalet er forma som ein bøygd olboge. Under der bur snigelen, som lever størsteparten av livet sogen fast på stein i tidevassona. Han flyttar seg sakte kring på steinane og et algar, men tek ikkje opp i seg giftstoff frå algane slik til dømes blåskjel gjer. Det er difor liten risiko i å plukke olbogesniglar, sjølv om det kan vere lurt å vere forsiktig dersom det er blåskjelvarsel i området.
Spark og plukk
Slike varsel høyrer oftast sommaren til. Eg plukka dei fyrste olbogesniglane mine langs Trondheimsfjorden i fjor vinter, om lag på desse tider. Vi var eigentleg ute for å sette garn, men hadde bomma på straumen – fangsten var laber. Då vi ikkje hadde med oss annan mat, låg det an til å verte ein skranten middag. Heilt til vi kom i land og fann fjøresteinane fulle av olbogesniglar.
Moroa byrjar alt med plukkinga. Sniglane syg seg godt fast til steinane dei sit på, men eit kontant støvelspark får dei stort sett lause. Om ein treffer på fyrste forsøk, vel å merke. I motsett tilfelle syg snigelen seg endå betre fast og er vanskeleg å få has på. Då er det kanskje like greitt å gå vidare til naboen.
Så hiv ein sniglane, med skal og alt, i ei steikepanne med godt smør, sjølvsagt gjerne over eit bål i fjæra, men ein komfyr går òg fint. Sniglane losnar då frå skalet, som kan fjernast, før ein held fram å steike sniglane nokre minutt og serverer gjerne dei med pasta, persille og pepar, eller kva ein no skulle ha for handa.
ikkje så seigt
Konsistensen er todelt: Hovudet og kroppen til snigelen er melen, medan den nedste delen av snigelen er sjølve sugemuskelen som har tyggemotstand. Men ikkje meir enn at eg knappast tenkte over at det var seigt. Eg var meir nøgd med det totale fråværet av slim.
Hadde eg googla olbogesnigelen før eg gjekk ut, hadde eg kanskje tenkt annleis. Eit av dei fyrste klippa som kjem opp der, er nemleg havforskar Torjan Bodvin som seier til NRK at olbogesnigel ikkje eignar seg direkte til mat: «Kjøttet er seigt som gummi, og kunne vært brukt til å lade en kanon og skyte gjennom et panserskip med.» Bodvin tilrår i staden å male opp snigelen og bruke han som smaksforsterkar i supper og sausar.
Mi erfaring er altså annleis enn Bodvins. Hadde eg lese kva han sa, hadde eg no ikkje tenkt på olbogesnigelen som mat. No er eg glad eg ikkje visste, for snigelen er ein av mine favorittar innan kategorien sjølvhausta middag. Kven av oss har rett? Har nokon?
Siri Helle
Moroa byrjar alt
med plukkinga.
Fleire artiklar
Det går mykje kjøt gjennom anlegga til Nortura i desse dagar. Men kva veit dei eigentleg om kvaliteten på det?
Foto: Gorm Kallestad / NTB
Slaktetid
Så er det offisielt: Kvalitetssjekken på slakteria er ikkje anna enn eit volummål.
Skodespelarane er plasserte i ein kvit kube.
Foto: Den Nationale Scene
Den vanskelege, men nødvendige venskapen
I vårt sted byr på fint samspel i ein rik og lågmælt tekst, som kunne tent på å bli kutta litt.
Alexander L. Kielland (Espen Hana) stig ned frå sokkelen til sine to kvinner, Lisa (Malene Wadel i gult) og Beate (Marianne Holter i blått). I bakgrunnen ramnen (Matias Kuoppala) og Bjørnstjerne Bjørnson (Amund Harboe).
Foto: Grethe Nygaard / Rogaland Teater
Når Kielland stig ned frå sokkelen
Det er 175 år sidan forfattaren Alexander L. Kielland blei fødd. No vert han feira med eit biografisk portrett på teaterscena.
Tom Roger Aadland kan sjå tilbake på 20 år som artist.
Foto: Birte Magnussen
Ein mangslungen veg
Tom Roger Aadland er ein av landets aller mest solide låtskrivarar.
Johannes Engelsen Espedals «Brottsjø» (2023) er laga av eit gamalt stakittgjerde frå kyrkjegarden ved Hoff kyrkje på Toten.
Foto: Eva Furseth
Retrobølgje på Haustutstillinga
Haustutstillinga 2024 er ei spenstig og særs variert utstilling. Her er det ingen kunstnarar som trampar i takt.