Nypotet
Meir enn berre vatn og stivelse.
Stort ferskare vert ikkje nypoteta, og sesongen er no.
Foto: Pxhere
Det er eitt år sidan sist, og vi er gjerne ikkje heilt budde, for er verkeleg sommaren komen så langt allereie? Plutseleg er dei her. Dei fyrste går til kongen, for så spesielt er det, men dei neste kjem i butikkane og er å få kjøpt: ja, det kunne vore jordbær, men i dag snakkar vi om potet.
Nypotet. Den fyrste nypoteta. Er ho verd ventinga?
Fort og gale
For er ikkje tidlegpotetene eigentleg temmeleg vasne? Kanskje til og med lite grann smaklause og lause i konsistensen? Lat oss gå vitskapleg til verks: Matvaretabellen, som er utarbeidd av Mattilsynet og Avdeling for ernæringsvitskap, syner næringsinnhald i brorparten av dei tilgjengelege matvarene i Noreg. Han er digitalt tilgjengeleg på matvaretabellen.no, og her finn eg det svart på kvitt: Der det i ei norsk, rå lagringspotet er 76 gram vatn per 100 gram, er det i tidlegpoteta 80 gram vatn.
5 prosent meir, altså. Det er jo ikkje veldig mykje, men likevel litt. Kaloriinnhaldet er òg ein god del lågare: 54 mot 80 kaloriar per hundre gram rå potet.
Om vi tenkjer oss om, er dette temmeleg logisk: Ei tidlegpotet kjem ikkje tidlegare i jorda enn ei lagringspotet. Ho kjem berre tidlegare opp att. Men ho er ikkje – i det minste ikkje med dei nye sortane som har kome dei siste åra – særleg mykje mindre. Altså må ho vekse fortare. Altså veks ho på det som er lettast å vekse på: vassinnhald, luft. Tidlegpoteta inneheld meir sukker (mono- og disakkarid), mindre stivelse og kostfiber. Her er mindre B-vitamin, kalsium, folat og kalium.
Spesielt likevel
Kort oppsummert taper nypoteta på alle punkt – med unnatak av to: eteleg del og innhald av C-vitamin. 82 prosent av ei lagringspotet er definert som «eteleg», men på ei tidlegpotet kan du ete 1 prosent meir. Skalet er jo tynnare. Ja, faktisk er det såpass tynt at dei fleste nok droppar skrellinga i det heile, noko som tek faktisk eteleg del heilt opp til 100 prosent.
Her kan ikkje lagringspoteta vinne. Skalet vert tjukkare med tida, og det er bra, for skalet er med på å verne poteta mot sjukdommar og skadar og halde ho frisk og spenstig gjennom vinteren.
Det same gjeld innhaldet av C-vitamin: Nypoteta er dømd til å vinne. For C-vitamin er ferskvare. Nesten same kva du puttar det inn i, forsvinn det sakte med sikkert med tida.
Med andre ord er nypoteta god på det ho kan: å vere fersk. Å verte eten med éin gong ho kjem opp av jorda, og å markere ein sesong.
Truleg er sjarmen med nypoteta noko mykje meir enn berre smaken. Ho er ein institusjon, eit vegmerke og ein tradisjon vi ikkje har for mange av. Det er ikkje mykje vi et til berre éi tid på året lenger.
Men særleg mykje tidlegare treng ikkje nypoteta kome. Ho treng heller ikkje verte større. Og er det noko den norske sommaren ikkje treng, er det meir utvatning.
Eit lite stalltips på tampen: Toler du litt farge på skalet, gå for dei raude nypotetsortane Juno og Rutt, som er meir mjølne enn dei gule systrene. God potetsommar!
Siri Helle
Er du abonnent? Logg på her for å lese vidare.
Digital tilgang til DAG OG TID – heilt utan binding
Prøv ein månad for kr 49.
Deretter kr 199 per månad. Stopp når du vil.
Det er eitt år sidan sist, og vi er gjerne ikkje heilt budde, for er verkeleg sommaren komen så langt allereie? Plutseleg er dei her. Dei fyrste går til kongen, for så spesielt er det, men dei neste kjem i butikkane og er å få kjøpt: ja, det kunne vore jordbær, men i dag snakkar vi om potet.
Nypotet. Den fyrste nypoteta. Er ho verd ventinga?
Fort og gale
For er ikkje tidlegpotetene eigentleg temmeleg vasne? Kanskje til og med lite grann smaklause og lause i konsistensen? Lat oss gå vitskapleg til verks: Matvaretabellen, som er utarbeidd av Mattilsynet og Avdeling for ernæringsvitskap, syner næringsinnhald i brorparten av dei tilgjengelege matvarene i Noreg. Han er digitalt tilgjengeleg på matvaretabellen.no, og her finn eg det svart på kvitt: Der det i ei norsk, rå lagringspotet er 76 gram vatn per 100 gram, er det i tidlegpoteta 80 gram vatn.
5 prosent meir, altså. Det er jo ikkje veldig mykje, men likevel litt. Kaloriinnhaldet er òg ein god del lågare: 54 mot 80 kaloriar per hundre gram rå potet.
Om vi tenkjer oss om, er dette temmeleg logisk: Ei tidlegpotet kjem ikkje tidlegare i jorda enn ei lagringspotet. Ho kjem berre tidlegare opp att. Men ho er ikkje – i det minste ikkje med dei nye sortane som har kome dei siste åra – særleg mykje mindre. Altså må ho vekse fortare. Altså veks ho på det som er lettast å vekse på: vassinnhald, luft. Tidlegpoteta inneheld meir sukker (mono- og disakkarid), mindre stivelse og kostfiber. Her er mindre B-vitamin, kalsium, folat og kalium.
Spesielt likevel
Kort oppsummert taper nypoteta på alle punkt – med unnatak av to: eteleg del og innhald av C-vitamin. 82 prosent av ei lagringspotet er definert som «eteleg», men på ei tidlegpotet kan du ete 1 prosent meir. Skalet er jo tynnare. Ja, faktisk er det såpass tynt at dei fleste nok droppar skrellinga i det heile, noko som tek faktisk eteleg del heilt opp til 100 prosent.
Her kan ikkje lagringspoteta vinne. Skalet vert tjukkare med tida, og det er bra, for skalet er med på å verne poteta mot sjukdommar og skadar og halde ho frisk og spenstig gjennom vinteren.
Det same gjeld innhaldet av C-vitamin: Nypoteta er dømd til å vinne. For C-vitamin er ferskvare. Nesten same kva du puttar det inn i, forsvinn det sakte med sikkert med tida.
Med andre ord er nypoteta god på det ho kan: å vere fersk. Å verte eten med éin gong ho kjem opp av jorda, og å markere ein sesong.
Truleg er sjarmen med nypoteta noko mykje meir enn berre smaken. Ho er ein institusjon, eit vegmerke og ein tradisjon vi ikkje har for mange av. Det er ikkje mykje vi et til berre éi tid på året lenger.
Men særleg mykje tidlegare treng ikkje nypoteta kome. Ho treng heller ikkje verte større. Og er det noko den norske sommaren ikkje treng, er det meir utvatning.
Eit lite stalltips på tampen: Toler du litt farge på skalet, gå for dei raude nypotetsortane Juno og Rutt, som er meir mjølne enn dei gule systrene. God potetsommar!
Siri Helle
Kort oppsummert
taper nypoteta på
alle punkt.
Fleire artiklar
Emma (Fanny L. Bornedal) arbeider som nattevakt ved rettsmedisinsk institutt, der foreldra i si tid vart utsette for drapsforsøk.
Foto: Another World Entertainment
Skrekkeleg skuffande
Likte du Nattevakten, kjem du ikkje til å elska Nattevakten: Demoner går i arv, dersom det var det du håpte på.
Som låtskrivar er Jessica Pratt meir oppteken av stemningar enn forteljingar, meiner Øyvind Vågnes.
Foto: Samuel Hess
Mindre er meir
Den nye plata til Jessica Pratt, Here in the Pitch, er hennar beste så langt.
Blaz (Aristote Luyindula) (t.v.) har ikkje stor tiltru til systemet, men aktivisten Haby (Anta Diaw) kjempar for å forbetre tilhøva i den falleferdige bustadblokka deira.
Foto: Laurent le Crabe
Oppussinga
Ladj Ly lenar seg mot melodrama etter ein rå debut.
Eirik Holmøyvik har trekt seg trekt seg som forskingsleiar ved Det juridiske fakultet i Bergen.
Foto: Kim E. Andreassen / UiB
Israel-boikott splittar akademia
Jussprofessor Eirik Holmøyvik prøvde å få omgjort vedtaket om Israel-boikott ved Det juridiske fakultetet i Bergen, men vart røysta ned. No har han trekt seg som forskingsleiar ved fakultetet.
Lite mat: Det er ikkje mykje mat å spore i 17. mai-biletarkivet til NTB, men Andrea (2) har iallfall fått is. Hurra!
Foto: Per Løchen /NTB
Mat på nasjonaldagen
Kva bør vi ete i dag om vi lèt årstida styre menyen?