Norsk mat
Vi bør ikkje trenge lesebriller for å velje norsk på butikken.
Norsk mat samlar tusenvis til festivalen Matstreif i Oslo kvar haust. Men kor lett er han å finne i butikken?
Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix
«Det er viktig å tenke gjennom hva hver og en av oss kan gjøre. Men jeg vil ikke legge meg opp i hvilken ost folk spiser», sa Erna Solberg frå talarstolen på Stortinget førre veke. Utsegna kom etter at Trygve Slagsvold Vedum i spørjetimen lurte på om ho ville oppfordre nordmenn til å handle norsk. Det ville altså ikkje statsministeren.
Ved fyrste augnekast: Det treng ho kanskje heller ikkje. For aldri før har vi kjøpt så mykje mat som no: «Da koronakrisen kom, skjøt ostesalget til himmels», skreiv Nationen 15. mai, og synte til at kvar nordmann åt 4,5 prosent meir ost i år enn i same kvartal i fjor. Og det gjeld ikkje berre ost: «Melkesalget til himmels», skriv bransjetidsskriftet Dagligvarehandelen 13. mai. Salet av norskprodusert mjølk er ein million liter høgare enn på same tid i 2019.
Truleg gjeld det same for kjøp og sal av kjøt: Stengde grenser svir for grensehandelen. På Nordby kjøpesenter har salet falle med 95 prosent. Mykje av kjøtet og flesket har vi kjøpt innanlands i staden.
I krisetider har vi altså ikkje noko val. Vi held oss heime, et mat vi har i kjøleskapet, og varer vi finn på daglegvarebutikken. Kanskje er det ikkje i krisetider vi treng ein statsminister som oppmodar oss om å handle norsk. Kanskje er det noko vi skulle ha hatt før, og kan kome til å trenge etterpå, og det frå fleire enn berre ein minister.
Landbruksminister Olaug Bollestad har dei siste månadane hardnakka hevda at vi er sjølvforsynte med husdyrprodukt i Noreg. Likevel har importen av ost auka frå kring 3200 tonn i år 2000 til over 15.000 tonn i 2018. Importen av storfekjøt har gått frå 5 til 10 prosent av forbruket i same periode, ifylgje Landbruksbarometeret til Agri Analyse.
Makt i handlekorga
Digital tilgang – heilt utan binding
Prøv ein månad for kr 49.
Deretter kr 199 per månad. Stopp når du vil.