Frå matfatet

Mjølk

Mjølk rett frå ku og geit er framleis ikkje næringsmiddel i Noreg.

Statsminister Erna Solberg kan mjølke ku, men vil ikkje late oss drikke mjølka før ho er pasteurisert.
Statsminister Erna Solberg kan mjølke ku, men vil ikkje late oss drikke mjølka før ho er pasteurisert.
Publisert

Det har vore ein lang kamp. I over ti år har bønder, ystarar, matelskarar og andre forbrukarar kjempa for å ta attende ei av dei viktigaste – og mest symboltunge og tradisjonsberande – råvarene i norsk matproduksjon: mjølka slik ho kjem frå kua og geita.

Per i dag – 2021 – er ikkje mjølk eit næringsmiddel før det har vore gjennom ei pasteurisering på eit meieri. For å spesifisere siterer vi Skatteetaten:

«Det følger av animaliehygieneforskriften § 21 at all melk som omsettes til konsum skal være varmebehandlet (pasteurisert). Fra gård eller seter kan det omsettes upasteurisert melk direkte til forbruker for bruk i egen husholdning, dersom omsetningen skjer tilfeldig og ikke har preg av butikksalg. […] Utgangspunktet er derfor at melken må ha gjennomgått varmebehandling eller annen tilfredsstillende behandling etter ovennevnte forskrift før den anses som næringsmiddel avgiftsmessig sett.»

Det var dette – å kunne selje upasteurisert mjølk rett frå gardstank til forbrukar i avgrensa mengder og i eit kontrollert system – den nemnde grupperinga ynskte å endre på. I 2017 fekk dei med seg dåverande landbruksminister Jon Georg Dale (Frp) på å undersøke om dette var mogleg å få til. Reint formelt gjekk det ut på at Helse- og omsorgsdepartementet bad Mattilsynet greie ut eit forskriftsutkast som tillèt ein avgrensa omsetnad av rå, upasteurisert mjølk.

Resultatet kom for nokre veker sidan: Det vert ikkje noko forskriftsutkast. Det vert framleis ikkje lov – i organiserte former, vel å merke – å selje rå mjølk i Noreg.

Lov på ulik vekedag

Digital tilgang – heilt utan binding

Prøv ein månad for kr 49.
Deretter kr 199 per månad. Stopp når du vil.


Eller kjøp eit anna abonnement