JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Takk for at du vil dele artikkelen

Den du deler artikkelen med, kan lese og eventuelt lytte til heile artikkelen.
Det gjer vi for at fleire skal oppdage DAG OG TID.

Namnet ditt vert synleg for alle du deler artikkelen med.

Kunnskap

Lapskaus

Erna Solberg bør sjå til Sogn.

Kvar veke les vi inn utvalde artiklar, som abonnentane våre kan lytte til.
Lytt til artikkelen
Ikkje politisk, men lokal, skal lapskausen vere.

Ikkje politisk, men lokal, skal lapskausen vere.

Foto: pixabay.com

Ikkje politisk, men lokal, skal lapskausen vere.

Ikkje politisk, men lokal, skal lapskausen vere.

Foto: pixabay.com

3724
20190823
3724
20190823

Noreg er eit matproduserande land. Ikkje heilt sjølvforsynt. Grovt rekna – inkludert fisk, men ekskludert importerte fôrråvarer til husdyr og fisk – har vi sjølve produsert nær halvparten av kaloriane vi får i oss.

Nokre kjem altså frå havet – frå fiskeri og havbruk. Nokre kjem frå land – frå jordbruk, hausting og jakt. Matproduksjonen vår bidreg altså til å halde oss mette, sunne og friske, men har han noko å seie for landet utover det? Har matproduksjonen noko å bidra med for næringsnasjonen Noreg i framtida?

Ifylgje Erna Solberg har enkelte deler av han meir å kome med enn andre. På Arendalsuka presenterte statsministeren dei tre viktigaste næringane for eit distriktsarbeidsliv som er mindre avhengig av oljenæringa: Nummer éin er havbruk. Nummer to er skog. Nummer tre er maritime næringar.

Jordbruket, som med sine over 40.000 driftseiningar og 1500 foredlingsverksemder truleg er Noregs mest desentraliserte næring, er ikkje nemnt. Kvifor ikkje?

Er det fordi det allereie ruslar og går i godt trav, og potensialet allereie er teke ut? Knappast. I 1970 var det 170 meieri i Noreg. No er det 31 att – og 60 slaktarlinjer, mot 152 i 1992. Og framleis vil Nortura legge ned anlegget på Otta. Næringa vert sentralisert og effektivisert, ikkje prioritert.

Rein lapskaus

Er det fordi ein ikkje ser noko potensial? I så fall bør ein sjå ein god del nærare etter.

Solberg kan til dømes byrje med å sjå til Sogn. Ho kan sjå til produktet Sognalapskaus, eit samarbeid mellom Lærdal Grønt og Haugen gardsmat.

Lapskausen er eit ferdigmatprodukt i sous vide-innpakning: Han skal hetast i vassbad og etast. På ingredienslista finn vi salta svinekjøt, salta og røykt fårekjøt, potet, gulrot, kålrot, kraft, lauk, salt og svart pepar.

Ingrediensar ein finn mange stadar i verda, dette. Men desse skil seg frå andre ferdiglapskausar i at dei – med unntak av lauk, salt og pepar – er dyrka i eller har levd i Sogn. Potetene er lærdalspotet som ikkje gode nok til konsum, men som i staden for å verte dyrefôr vert menneskefôr i lapskausform.

Gode grannar

Jepp, folkens, det er mogleg: heilt ultralokal ferdigmat i rimeleg stor skala ut i daglegvarebutikkar. Det er mogleg fordi ein har to høveleg små verksemder lokalisert i nokolunde same område. Lærdal Grønt er ei samanslunting av frukt- og grønsaksprodusentar i Lærdal i Sogn. Lærdalselva som går gjennom sognekommunen, gjev gode vilkår for ein produksjon Noreg i aller høgste grad treng – det er blant frukt og grønt vi finn dei dyrkbare produkta vi har lågast sjølvforsyning på. Her vert det satsa på alle område – her står dei fleste tindvedbuskene i Noreg, og her vart Noregs fyrste aprikosar hausta i sommar. Men i botnen ligg bokstavleg tala rotvekstane – poteta, kålrota og gulrota. Produsentane er mange.

Dei fyrste føresetnadane for at denne dyrkinga har slått rot nettopp her, er det sjølvsagt naturen som leverer: elva, avleiringane som gjev det gode jordsmonnet, og dalføret som tidleg vert varma opp av sola om våren. Men at suksessen har slått seg ned, heng garantert saman med miljøet. Samanslutninga. At ein har klart å bygge ei merkevare heilt fram til butikk. Og at ein har naboar som Haugen gardsmat i Sogn, som styrer med kjøtprodukt og ser potensial i potet med venleiksfeil.

Samarbeidet – den lokale næringsbygginga – stoggar heller ikkje der: Designen er utvikla av verksemda Gasta i Sogndal, og etiketten vert trykt hjå Printfarm i Øvre Årdal.

Slik kan ein bygge matproduksjon og matindustri i Noreg. Ja, det skjer allereie – og nett difor gjer ein vel i å hugse, nemne og politisk satse. Her er mykje godt å bygge vidare på.

Siri Helle

Digital tilgang til DAG OG TID – heilt utan binding

Prøv ein månad for kr 49.
Deretter kr 199 per månad. Stopp når du vil.


Eller kjøp eit anna abonnement

Noreg er eit matproduserande land. Ikkje heilt sjølvforsynt. Grovt rekna – inkludert fisk, men ekskludert importerte fôrråvarer til husdyr og fisk – har vi sjølve produsert nær halvparten av kaloriane vi får i oss.

Nokre kjem altså frå havet – frå fiskeri og havbruk. Nokre kjem frå land – frå jordbruk, hausting og jakt. Matproduksjonen vår bidreg altså til å halde oss mette, sunne og friske, men har han noko å seie for landet utover det? Har matproduksjonen noko å bidra med for næringsnasjonen Noreg i framtida?

Ifylgje Erna Solberg har enkelte deler av han meir å kome med enn andre. På Arendalsuka presenterte statsministeren dei tre viktigaste næringane for eit distriktsarbeidsliv som er mindre avhengig av oljenæringa: Nummer éin er havbruk. Nummer to er skog. Nummer tre er maritime næringar.

Jordbruket, som med sine over 40.000 driftseiningar og 1500 foredlingsverksemder truleg er Noregs mest desentraliserte næring, er ikkje nemnt. Kvifor ikkje?

Er det fordi det allereie ruslar og går i godt trav, og potensialet allereie er teke ut? Knappast. I 1970 var det 170 meieri i Noreg. No er det 31 att – og 60 slaktarlinjer, mot 152 i 1992. Og framleis vil Nortura legge ned anlegget på Otta. Næringa vert sentralisert og effektivisert, ikkje prioritert.

Rein lapskaus

Er det fordi ein ikkje ser noko potensial? I så fall bør ein sjå ein god del nærare etter.

Solberg kan til dømes byrje med å sjå til Sogn. Ho kan sjå til produktet Sognalapskaus, eit samarbeid mellom Lærdal Grønt og Haugen gardsmat.

Lapskausen er eit ferdigmatprodukt i sous vide-innpakning: Han skal hetast i vassbad og etast. På ingredienslista finn vi salta svinekjøt, salta og røykt fårekjøt, potet, gulrot, kålrot, kraft, lauk, salt og svart pepar.

Ingrediensar ein finn mange stadar i verda, dette. Men desse skil seg frå andre ferdiglapskausar i at dei – med unntak av lauk, salt og pepar – er dyrka i eller har levd i Sogn. Potetene er lærdalspotet som ikkje gode nok til konsum, men som i staden for å verte dyrefôr vert menneskefôr i lapskausform.

Gode grannar

Jepp, folkens, det er mogleg: heilt ultralokal ferdigmat i rimeleg stor skala ut i daglegvarebutikkar. Det er mogleg fordi ein har to høveleg små verksemder lokalisert i nokolunde same område. Lærdal Grønt er ei samanslunting av frukt- og grønsaksprodusentar i Lærdal i Sogn. Lærdalselva som går gjennom sognekommunen, gjev gode vilkår for ein produksjon Noreg i aller høgste grad treng – det er blant frukt og grønt vi finn dei dyrkbare produkta vi har lågast sjølvforsyning på. Her vert det satsa på alle område – her står dei fleste tindvedbuskene i Noreg, og her vart Noregs fyrste aprikosar hausta i sommar. Men i botnen ligg bokstavleg tala rotvekstane – poteta, kålrota og gulrota. Produsentane er mange.

Dei fyrste føresetnadane for at denne dyrkinga har slått rot nettopp her, er det sjølvsagt naturen som leverer: elva, avleiringane som gjev det gode jordsmonnet, og dalføret som tidleg vert varma opp av sola om våren. Men at suksessen har slått seg ned, heng garantert saman med miljøet. Samanslutninga. At ein har klart å bygge ei merkevare heilt fram til butikk. Og at ein har naboar som Haugen gardsmat i Sogn, som styrer med kjøtprodukt og ser potensial i potet med venleiksfeil.

Samarbeidet – den lokale næringsbygginga – stoggar heller ikkje der: Designen er utvikla av verksemda Gasta i Sogndal, og etiketten vert trykt hjå Printfarm i Øvre Årdal.

Slik kan ein bygge matproduksjon og matindustri i Noreg. Ja, det skjer allereie – og nett difor gjer ein vel i å hugse, nemne og politisk satse. Her er mykje godt å bygge vidare på.

Siri Helle

At suksessen har

slått seg ned, heng

garantert saman

med miljøet.

Emneknaggar

Fleire artiklar

Jonas Bals er fagleiar i LO og utdanna målarsvein og historikar. Han har skrive fleire bøker og er dessutan spaltist og bokmeldar.

Jonas Bals er fagleiar i LO og utdanna målarsvein og historikar. Han har skrive fleire bøker og er dessutan spaltist og bokmeldar.

Foto: Siw Pessar

BokMeldingar

Jonas Bals har skrive ei tjukk, viktig bok nummer to om fascisme. Men å skrive objektivt om si eiga tid er ei krevjande øving.

Torgeir E. Sæveraas
Jonas Bals er fagleiar i LO og utdanna målarsvein og historikar. Han har skrive fleire bøker og er dessutan spaltist og bokmeldar.

Jonas Bals er fagleiar i LO og utdanna målarsvein og historikar. Han har skrive fleire bøker og er dessutan spaltist og bokmeldar.

Foto: Siw Pessar

BokMeldingar

Jonas Bals har skrive ei tjukk, viktig bok nummer to om fascisme. Men å skrive objektivt om si eiga tid er ei krevjande øving.

Torgeir E. Sæveraas
«Kinship» er ei særs luftig utstilling.

«Kinship» er ei særs luftig utstilling.

Alle foto: Frank Furseth

KunstMeldingar

Glede er eit aktivt val

Kva vil det seie å leve eit fullverdig liv? Amerikanske Emilie Louise Gossiaux (f. 1989) utfordrar fordommane våre gjennom ei varm, uvanleg og sterk utstilling.

Eva Furseth
«Kinship» er ei særs luftig utstilling.

«Kinship» er ei særs luftig utstilling.

Alle foto: Frank Furseth

KunstMeldingar

Glede er eit aktivt val

Kva vil det seie å leve eit fullverdig liv? Amerikanske Emilie Louise Gossiaux (f. 1989) utfordrar fordommane våre gjennom ei varm, uvanleg og sterk utstilling.

Eva Furseth

les DAG OG TID.
Vil du òg prøve?

Her kan du prøve vekeavisa DAG OG TID gratis i tre veker.
Prøveperioden stoppar av seg sjølv.

Komplett

Papiravisa
Digital utgåve av papiravisa
Digitale artiklar
Digitalt arkiv
Lydavis

Digital

Digital utgåve av papiravisa
Digitale artiklar
Digitalt arkiv
Lydavis

Komplett

Papiravisa
Digital utgåve av papiravisa
Digitale artiklar
Digitalt arkiv
Lydavis

Digital

Digital utgåve av papiravisa
Digitale artiklar
Digitalt arkiv
Lydavis