JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Takk for at du vil dele artikkelen

Den du deler artikkelen med, kan lese og eventuelt lytte til heile artikkelen.
Det gjer vi for at fleire skal oppdage DAG OG TID.

Namnet ditt vert synleg for alle du deler artikkelen med.

Kunnskap

Krisemat

Kanskje er det snart på tide å stikke fingeren i jorda.

Kvar veke les vi inn utvalde artiklar, som abonnentane våre kan lytte til.
Lytt til artikkelen
Tomme butikkhyller. Er dette ein berekraftig reaksjon på ei krise?

Tomme butikkhyller. Er dette ein berekraftig reaksjon på ei krise?

Foto Stian Lysberg Solum / NTB scanpix

Tomme butikkhyller. Er dette ein berekraftig reaksjon på ei krise?

Tomme butikkhyller. Er dette ein berekraftig reaksjon på ei krise?

Foto Stian Lysberg Solum / NTB scanpix

4229
20200320
4229
20200320

Kva et vi i ei krisetid? Skal vi tru butikkhyllene førre helg, vil vi helst ha brød – ja, vi kan til og med finne på å bake det sjølv, for mjøl og gjær var òg mangelvare – og hermetikk, poteter, lettbrus, frosenpizza og mjølk.

Særleg det siste er litt merkeleg – for det er ferskmjølka, som er haldbar i kring fjorten dagar, som forsvinn. Den syrna mjølka, som held seg monaleg lenger, står att i hyllene. Truleg har vi enten fått meir lyst på mjølk i ei krisetid, eller så kjem vi til å slå ut mykje mjølk om eit par vekers tid.

Om det siste skjer, er det meir enn berre trist. Det er direkte uheldig.

Vi er ikkje berre vortne vane med å kunne kjøpe akkurat det vi vil ha, akkurat når vi vil ha det. (Mange av oss, iallfall dei som er under 40 år, har aldri opplevd noko anna.) I ein global marknad er bananpalmar alltid klare til å plukkast ein stad, lam klare til å slaktast ein annan stad og kornhaust snart ein tredje, om lagera skulle verte tomme.

I ein marknad der kvart land har nok med seg sjølv, er det ikkje nødvendigvis slik. Det hadde vore interessant å vite kva Landbruks- og matdepartementet i dag meiner om grunngjevinga dei nytta då dei i fjor vedtok å droppe beredskapslager av korn i Noreg, fordi ei «avsperring av forsyningslinjer over noe tid blir ikke sett på som realistisk». Vel, skjer det, kjem det ikkje nye forsyningar av korn i Noreg før i august, når den fyrste kornhausten er her. Då hjelper det truleg lite at nokre av oss har mykje kveitemjøl heime.

Sjå til Storbritannia

Heldigvis syner erfaring at matproduksjon kan aukast raskt i krisetider. Treng vi inspirasjon til korleis det kan gjerast, kan eg av alle ting tilrå ein TV-serie: I BBCs Wartime Farm tek to arkeologar og ein historikar på seg oppdraget å drive ein gard slik ein gjorde det i Storbritannia under andre verdskrigen. Eg vil påstå at serien er nærast perfekt for tider som no: Han er lærerik, underhaldande og, trass alt, optimistisk.

I forteljinga om den britiske krigsinnsatsen er det ikkje jordbruket som har fått størst merksemd, men det var sjølvsagt heilt essensielt: Churchill kalla britiske gardsbruk «fridomens frontline» og bad dei doble matproduksjonen. Det gjorde dei mellom anna gjennom å pløye opp 26 millionar dekar – eit område større enn heile Wales – jord som låg ubrukt. Produksjonsauken var både areal- og arbeidskrevjande, og han hadde ikkje vore mogleg utan mellom anna The Women’s Land Army, som sette kvinner i arbeid på gardsbruk. I 1944 hadde organisasjonen over 80.000 medlemer.

Kven skal lage maten?

Kjem vi dit i dag? Truleg vil ikkje koronaviruset herje i årevis, men like truleg vert det ikkje det siste viruset vi møter. Ein stor skilnad mellom Storbritannia 1939 og Noreg 2020 er sjølvsagt at ingen norske menn vert sende ut for å krige. Men så er òg mange færre nordmenn i dag verksame, eller har noka som helst erfaring med korleis ein produserer mat.

Den jobben overlèt vi i stadig større grad til andre: Ifylgje Ruralis – Institutt for rural- og regionalforskning nytta 16 prosent av norske gardsbruk utanlandsk arbeidskraft i 2016. Størst er trongen i sesongbaserte produksjonar som frukt, bær og grønsaker, men òg i andre produksjonar er bruken aukande: 22 prosent av norske mjølkebruk leigde inn utanlandsk arbeidskraft i 2016, og det har truleg ikkje vorte færre sidan. Lammingsperioden i sauehaldet er ein stor arbeidstopp.

Kva vil skje med desse arbeidstakarane no? Vil dei kome? Får dei kome? Bør dei kome? Kven skal gjere jobben i staden? I eit e-brev som Norsk Bonde- og Småbrukarlag sende alle medlemer førre veke, vert dei oppfordra til å sjå etter alternativ arbeidskraft – «ungdom, naboer som er permittert eller andre». Kanskje vert vi etter kvart nøydde til å gjere meir enn å fylle handlekorgene for å sikre mat til familien.

Så er det jo, heldigvis, snart vår – tida då alt byrjar å vekse kring oss. Fyrst kjem bjørkesafta – ho kan vi byrje å tappe så fort bjørka sprett. Ja, sjølv om krisa skulle finne på å vere over før den tid, kan vi tappe saft likevel. Det er god von i bjørkekvisten.

Siri Helle

Digital tilgang til DAG OG TID – heilt utan binding

Prøv ein månad for kr 49.
Deretter kr 199 per månad. Stopp når du vil.

Kva et vi i ei krisetid? Skal vi tru butikkhyllene førre helg, vil vi helst ha brød – ja, vi kan til og med finne på å bake det sjølv, for mjøl og gjær var òg mangelvare – og hermetikk, poteter, lettbrus, frosenpizza og mjølk.

Særleg det siste er litt merkeleg – for det er ferskmjølka, som er haldbar i kring fjorten dagar, som forsvinn. Den syrna mjølka, som held seg monaleg lenger, står att i hyllene. Truleg har vi enten fått meir lyst på mjølk i ei krisetid, eller så kjem vi til å slå ut mykje mjølk om eit par vekers tid.

Om det siste skjer, er det meir enn berre trist. Det er direkte uheldig.

Vi er ikkje berre vortne vane med å kunne kjøpe akkurat det vi vil ha, akkurat når vi vil ha det. (Mange av oss, iallfall dei som er under 40 år, har aldri opplevd noko anna.) I ein global marknad er bananpalmar alltid klare til å plukkast ein stad, lam klare til å slaktast ein annan stad og kornhaust snart ein tredje, om lagera skulle verte tomme.

I ein marknad der kvart land har nok med seg sjølv, er det ikkje nødvendigvis slik. Det hadde vore interessant å vite kva Landbruks- og matdepartementet i dag meiner om grunngjevinga dei nytta då dei i fjor vedtok å droppe beredskapslager av korn i Noreg, fordi ei «avsperring av forsyningslinjer over noe tid blir ikke sett på som realistisk». Vel, skjer det, kjem det ikkje nye forsyningar av korn i Noreg før i august, når den fyrste kornhausten er her. Då hjelper det truleg lite at nokre av oss har mykje kveitemjøl heime.

Sjå til Storbritannia

Heldigvis syner erfaring at matproduksjon kan aukast raskt i krisetider. Treng vi inspirasjon til korleis det kan gjerast, kan eg av alle ting tilrå ein TV-serie: I BBCs Wartime Farm tek to arkeologar og ein historikar på seg oppdraget å drive ein gard slik ein gjorde det i Storbritannia under andre verdskrigen. Eg vil påstå at serien er nærast perfekt for tider som no: Han er lærerik, underhaldande og, trass alt, optimistisk.

I forteljinga om den britiske krigsinnsatsen er det ikkje jordbruket som har fått størst merksemd, men det var sjølvsagt heilt essensielt: Churchill kalla britiske gardsbruk «fridomens frontline» og bad dei doble matproduksjonen. Det gjorde dei mellom anna gjennom å pløye opp 26 millionar dekar – eit område større enn heile Wales – jord som låg ubrukt. Produksjonsauken var både areal- og arbeidskrevjande, og han hadde ikkje vore mogleg utan mellom anna The Women’s Land Army, som sette kvinner i arbeid på gardsbruk. I 1944 hadde organisasjonen over 80.000 medlemer.

Kven skal lage maten?

Kjem vi dit i dag? Truleg vil ikkje koronaviruset herje i årevis, men like truleg vert det ikkje det siste viruset vi møter. Ein stor skilnad mellom Storbritannia 1939 og Noreg 2020 er sjølvsagt at ingen norske menn vert sende ut for å krige. Men så er òg mange færre nordmenn i dag verksame, eller har noka som helst erfaring med korleis ein produserer mat.

Den jobben overlèt vi i stadig større grad til andre: Ifylgje Ruralis – Institutt for rural- og regionalforskning nytta 16 prosent av norske gardsbruk utanlandsk arbeidskraft i 2016. Størst er trongen i sesongbaserte produksjonar som frukt, bær og grønsaker, men òg i andre produksjonar er bruken aukande: 22 prosent av norske mjølkebruk leigde inn utanlandsk arbeidskraft i 2016, og det har truleg ikkje vorte færre sidan. Lammingsperioden i sauehaldet er ein stor arbeidstopp.

Kva vil skje med desse arbeidstakarane no? Vil dei kome? Får dei kome? Bør dei kome? Kven skal gjere jobben i staden? I eit e-brev som Norsk Bonde- og Småbrukarlag sende alle medlemer førre veke, vert dei oppfordra til å sjå etter alternativ arbeidskraft – «ungdom, naboer som er permittert eller andre». Kanskje vert vi etter kvart nøydde til å gjere meir enn å fylle handlekorgene for å sikre mat til familien.

Så er det jo, heldigvis, snart vår – tida då alt byrjar å vekse kring oss. Fyrst kjem bjørkesafta – ho kan vi byrje å tappe så fort bjørka sprett. Ja, sjølv om krisa skulle finne på å vere over før den tid, kan vi tappe saft likevel. Det er god von i bjørkekvisten.

Siri Helle

Kanskje vert vi etter kvart nøydde til å gjere meir enn å
fylle handlekorgene for å sikre mat til familien.

Emneknaggar

Fleire artiklar

St. Vincent er artistnamnet til Annie Clark.

St. Vincent er artistnamnet til Annie Clark.

Foto: Alex Da Corte

MusikkMeldingar

Ditt første andedrag er eit skrik

På plata All Born Screaming vender St. Vincent tilbake til, og reindyrkar, det som for mange har definert det kunstnarlege uttrykket hennar.

Øyvind Vågnes
St. Vincent er artistnamnet til Annie Clark.

St. Vincent er artistnamnet til Annie Clark.

Foto: Alex Da Corte

MusikkMeldingar

Ditt første andedrag er eit skrik

På plata All Born Screaming vender St. Vincent tilbake til, og reindyrkar, det som for mange har definert det kunstnarlege uttrykket hennar.

Øyvind Vågnes
Det oppstår misvisande biletet av at covid-19 forårsakar Alzheimer, meiner Preben Aavitsland ve FHI.

Det oppstår misvisande biletet av at covid-19 forårsakar Alzheimer, meiner Preben Aavitsland ve FHI.

Foto: Erik Johansen / NTB

Ordskifte
PrebenAavitsland

Meir om seinfølgjer

Den årlege rapporten FHI har publisert, syner at dødeligheita blant personar under 40 år har vore nokså stabil sidan 2015.

Gukesh kan verta den klart yngste verdsmeisteren i historia. Carlsen var nesten fem år eldre då han vann kandidatturneringa og vart verdsmeister i 2013.

Gukesh kan verta den klart yngste verdsmeisteren i historia. Carlsen var nesten fem år eldre då han vann kandidatturneringa og vart verdsmeister i 2013.

Foto: Maria Jemeljanova / Fide

SjakkKunnskap
Atle Grønn

«Sjølv har eg heller aldri sett ein så mogen 17-åring, korkje på eller utanfor sjakkbrettet.»

Line Eldring har leidd utvalet som tilrår at Noreg både bør vidareføre og utvide samarbeidet med EU på nye område framover. Ho la nyleg fram utgreiinga «Norge og EØS: Utviklinger og erfaringer» for utanriksminister Espen Barth Eide.

Line Eldring har leidd utvalet som tilrår at Noreg både bør vidareføre og utvide samarbeidet med EU på nye område framover. Ho la nyleg fram utgreiinga «Norge og EØS: Utviklinger og erfaringer» for utanriksminister Espen Barth Eide.

Foto: Terje Pedersen / NTB

PolitikkSamfunn
Eva Aalberg Undheim

Veksande fjernstyre

Tilknytinga vår til EU veks og veks, både gjennom EØS-avtalen og utanfor, ifølgje ei ny utgreiing. Og det er få som kjenner heilskapen.

Forfattar Karin Haugane arbeider også som omsetjar.

Forfattar Karin Haugane arbeider også som omsetjar.

Foto: Catharina Caprino

BokMeldingar

Draum og traume

Karin Haugane skriv dikt med ein særeigen mytisk og forheksande dåm over seg.

Sindre Ekrheim
Forfattar Karin Haugane arbeider også som omsetjar.

Forfattar Karin Haugane arbeider også som omsetjar.

Foto: Catharina Caprino

BokMeldingar

Draum og traume

Karin Haugane skriv dikt med ein særeigen mytisk og forheksande dåm over seg.

Sindre Ekrheim

les DAG OG TID.
Vil du òg prøve?

Her kan du prøve vekeavisa DAG OG TID gratis i tre veker.
Prøveperioden stoppar av seg sjølv.

Komplett

Papiravisa
Digital utgåve av papiravisa
Digitale artiklar
Digitalt arkiv
Lydavis

Digital

Digital utgåve av papiravisa
Digitale artiklar
Digitalt arkiv
Lydavis

Komplett

Papiravisa
Digital utgåve av papiravisa
Digitale artiklar
Digitalt arkiv
Lydavis

Digital

Digital utgåve av papiravisa
Digitale artiklar
Digitalt arkiv
Lydavis