Krisemat
Kanskje er det snart på tide å stikke fingeren i jorda.
Tomme butikkhyller. Er dette ein berekraftig reaksjon på ei krise?
Foto Stian Lysberg Solum / NTB scanpix
Kva et vi i ei krisetid? Skal vi tru butikkhyllene førre helg, vil vi helst ha brød – ja, vi kan til og med finne på å bake det sjølv, for mjøl og gjær var òg mangelvare – og hermetikk, poteter, lettbrus, frosenpizza og mjølk.
Særleg det siste er litt merkeleg – for det er ferskmjølka, som er haldbar i kring fjorten dagar, som forsvinn. Den syrna mjølka, som held seg monaleg lenger, står att i hyllene. Truleg har vi enten fått meir lyst på mjølk i ei krisetid, eller så kjem vi til å slå ut mykje mjølk om eit par vekers tid.
Om det siste skjer, er det meir enn berre trist. Det er direkte uheldig.
Vi er ikkje berre vortne vane med å kunne kjøpe akkurat det vi vil ha, akkurat når vi vil ha det. (Mange av oss, iallfall dei som er under 40 år, har aldri opplevd noko anna.) I ein global marknad er bananpalmar alltid klare til å plukkast ein stad, lam klare til å slaktast ein annan stad og kornhaust snart ein tredje, om lagera skulle verte tomme.
I ein marknad der kvart land har nok med seg sjølv, er det ikkje nødvendigvis slik. Det hadde vore interessant å vite kva Landbruks- og matdepartementet i dag meiner om grunngjevinga dei nytta då dei i fjor vedtok å droppe beredskapslager av korn i Noreg, fordi ei «avsperring av forsyningslinjer over noe tid blir ikke sett på som realistisk». Vel, skjer det, kjem det ikkje nye forsyningar av korn i Noreg før i august, når den fyrste kornhausten er her. Då hjelper det truleg lite at nokre av oss har mykje kveitemjøl heime.
Sjå til Storbritannia
Heldigvis syner erfaring at matproduksjon kan aukast raskt i krisetider. Treng vi inspirasjon til korleis det kan gjerast, kan eg av alle ting tilrå ein TV-serie: I BBCs Wartime Farm tek to arkeologar og ein historikar på seg oppdraget å drive ein gard slik ein gjorde det i Storbritannia under andre verdskrigen. Eg vil påstå at serien er nærast perfekt for tider som no: Han er lærerik, underhaldande og, trass alt, optimistisk.
I forteljinga om den britiske krigsinnsatsen er det ikkje jordbruket som har fått størst merksemd, men det var sjølvsagt heilt essensielt: Churchill kalla britiske gardsbruk «fridomens frontline» og bad dei doble matproduksjonen. Det gjorde dei mellom anna gjennom å pløye opp 26 millionar dekar – eit område større enn heile Wales – jord som låg ubrukt. Produksjonsauken var både areal- og arbeidskrevjande, og han hadde ikkje vore mogleg utan mellom anna The Women’s Land Army, som sette kvinner i arbeid på gardsbruk. I 1944 hadde organisasjonen over 80.000 medlemer.
Kven skal lage maten?
Kjem vi dit i dag? Truleg vil ikkje koronaviruset herje i årevis, men like truleg vert det ikkje det siste viruset vi møter. Ein stor skilnad mellom Storbritannia 1939 og Noreg 2020 er sjølvsagt at ingen norske menn vert sende ut for å krige. Men så er òg mange færre nordmenn i dag verksame, eller har noka som helst erfaring med korleis ein produserer mat.
Den jobben overlèt vi i stadig større grad til andre: Ifylgje Ruralis – Institutt for rural- og regionalforskning nytta 16 prosent av norske gardsbruk utanlandsk arbeidskraft i 2016. Størst er trongen i sesongbaserte produksjonar som frukt, bær og grønsaker, men òg i andre produksjonar er bruken aukande: 22 prosent av norske mjølkebruk leigde inn utanlandsk arbeidskraft i 2016, og det har truleg ikkje vorte færre sidan. Lammingsperioden i sauehaldet er ein stor arbeidstopp.
Kva vil skje med desse arbeidstakarane no? Vil dei kome? Får dei kome? Bør dei kome? Kven skal gjere jobben i staden? I eit e-brev som Norsk Bonde- og Småbrukarlag sende alle medlemer førre veke, vert dei oppfordra til å sjå etter alternativ arbeidskraft – «ungdom, naboer som er permittert eller andre». Kanskje vert vi etter kvart nøydde til å gjere meir enn å fylle handlekorgene for å sikre mat til familien.
Så er det jo, heldigvis, snart vår – tida då alt byrjar å vekse kring oss. Fyrst kjem bjørkesafta – ho kan vi byrje å tappe så fort bjørka sprett. Ja, sjølv om krisa skulle finne på å vere over før den tid, kan vi tappe saft likevel. Det er god von i bjørkekvisten.
Siri Helle
Er du abonnent? Logg på her for å lese vidare.
Digital tilgang til DAG OG TID – heilt utan binding
Prøv ein månad for kr 49.
Deretter kr 199 per månad. Stopp når du vil.
Kva et vi i ei krisetid? Skal vi tru butikkhyllene førre helg, vil vi helst ha brød – ja, vi kan til og med finne på å bake det sjølv, for mjøl og gjær var òg mangelvare – og hermetikk, poteter, lettbrus, frosenpizza og mjølk.
Særleg det siste er litt merkeleg – for det er ferskmjølka, som er haldbar i kring fjorten dagar, som forsvinn. Den syrna mjølka, som held seg monaleg lenger, står att i hyllene. Truleg har vi enten fått meir lyst på mjølk i ei krisetid, eller så kjem vi til å slå ut mykje mjølk om eit par vekers tid.
Om det siste skjer, er det meir enn berre trist. Det er direkte uheldig.
Vi er ikkje berre vortne vane med å kunne kjøpe akkurat det vi vil ha, akkurat når vi vil ha det. (Mange av oss, iallfall dei som er under 40 år, har aldri opplevd noko anna.) I ein global marknad er bananpalmar alltid klare til å plukkast ein stad, lam klare til å slaktast ein annan stad og kornhaust snart ein tredje, om lagera skulle verte tomme.
I ein marknad der kvart land har nok med seg sjølv, er det ikkje nødvendigvis slik. Det hadde vore interessant å vite kva Landbruks- og matdepartementet i dag meiner om grunngjevinga dei nytta då dei i fjor vedtok å droppe beredskapslager av korn i Noreg, fordi ei «avsperring av forsyningslinjer over noe tid blir ikke sett på som realistisk». Vel, skjer det, kjem det ikkje nye forsyningar av korn i Noreg før i august, når den fyrste kornhausten er her. Då hjelper det truleg lite at nokre av oss har mykje kveitemjøl heime.
Sjå til Storbritannia
Heldigvis syner erfaring at matproduksjon kan aukast raskt i krisetider. Treng vi inspirasjon til korleis det kan gjerast, kan eg av alle ting tilrå ein TV-serie: I BBCs Wartime Farm tek to arkeologar og ein historikar på seg oppdraget å drive ein gard slik ein gjorde det i Storbritannia under andre verdskrigen. Eg vil påstå at serien er nærast perfekt for tider som no: Han er lærerik, underhaldande og, trass alt, optimistisk.
I forteljinga om den britiske krigsinnsatsen er det ikkje jordbruket som har fått størst merksemd, men det var sjølvsagt heilt essensielt: Churchill kalla britiske gardsbruk «fridomens frontline» og bad dei doble matproduksjonen. Det gjorde dei mellom anna gjennom å pløye opp 26 millionar dekar – eit område større enn heile Wales – jord som låg ubrukt. Produksjonsauken var både areal- og arbeidskrevjande, og han hadde ikkje vore mogleg utan mellom anna The Women’s Land Army, som sette kvinner i arbeid på gardsbruk. I 1944 hadde organisasjonen over 80.000 medlemer.
Kven skal lage maten?
Kjem vi dit i dag? Truleg vil ikkje koronaviruset herje i årevis, men like truleg vert det ikkje det siste viruset vi møter. Ein stor skilnad mellom Storbritannia 1939 og Noreg 2020 er sjølvsagt at ingen norske menn vert sende ut for å krige. Men så er òg mange færre nordmenn i dag verksame, eller har noka som helst erfaring med korleis ein produserer mat.
Den jobben overlèt vi i stadig større grad til andre: Ifylgje Ruralis – Institutt for rural- og regionalforskning nytta 16 prosent av norske gardsbruk utanlandsk arbeidskraft i 2016. Størst er trongen i sesongbaserte produksjonar som frukt, bær og grønsaker, men òg i andre produksjonar er bruken aukande: 22 prosent av norske mjølkebruk leigde inn utanlandsk arbeidskraft i 2016, og det har truleg ikkje vorte færre sidan. Lammingsperioden i sauehaldet er ein stor arbeidstopp.
Kva vil skje med desse arbeidstakarane no? Vil dei kome? Får dei kome? Bør dei kome? Kven skal gjere jobben i staden? I eit e-brev som Norsk Bonde- og Småbrukarlag sende alle medlemer førre veke, vert dei oppfordra til å sjå etter alternativ arbeidskraft – «ungdom, naboer som er permittert eller andre». Kanskje vert vi etter kvart nøydde til å gjere meir enn å fylle handlekorgene for å sikre mat til familien.
Så er det jo, heldigvis, snart vår – tida då alt byrjar å vekse kring oss. Fyrst kjem bjørkesafta – ho kan vi byrje å tappe så fort bjørka sprett. Ja, sjølv om krisa skulle finne på å vere over før den tid, kan vi tappe saft likevel. Det er god von i bjørkekvisten.
Siri Helle
Kanskje vert vi etter kvart nøydde til å gjere meir enn å
fylle handlekorgene for å sikre mat til familien.
Fleire artiklar
Det går mykje kjøt gjennom anlegga til Nortura i desse dagar. Men kva veit dei eigentleg om kvaliteten på det?
Foto: Gorm Kallestad / NTB
Slaktetid
Så er det offisielt: Kvalitetssjekken på slakteria er ikkje anna enn eit volummål.
Skodespelarane er plasserte i ein kvit kube.
Foto: Den Nationale Scene
Den vanskelege, men nødvendige venskapen
I vårt sted byr på fint samspel i ein rik og lågmælt tekst, som kunne tent på å bli kutta litt.
Alexander L. Kielland (Espen Hana) stig ned frå sokkelen til sine to kvinner, Lisa (Malene Wadel i gult) og Beate (Marianne Holter i blått). I bakgrunnen ramnen (Matias Kuoppala) og Bjørnstjerne Bjørnson (Amund Harboe).
Foto: Grethe Nygaard / Rogaland Teater
Når Kielland stig ned frå sokkelen
Det er 175 år sidan forfattaren Alexander L. Kielland blei fødd. No vert han feira med eit biografisk portrett på teaterscena.
Tom Roger Aadland kan sjå tilbake på 20 år som artist.
Foto: Birte Magnussen
Ein mangslungen veg
Tom Roger Aadland er ein av landets aller mest solide låtskrivarar.
Johannes Engelsen Espedals «Brottsjø» (2023) er laga av eit gamalt stakittgjerde frå kyrkjegarden ved Hoff kyrkje på Toten.
Foto: Eva Furseth
Retrobølgje på Haustutstillinga
Haustutstillinga 2024 er ei spenstig og særs variert utstilling. Her er det ingen kunstnarar som trampar i takt.