Klimakur for kjøt

Er det verkeleg lågare matproduksjon som må til for å berge klimaet?

«It’s not the cow, it’s the how», seier dei der desse oksane bur. Er det ikkje kua, men korleis vi menneske held henne, som er problemet?
«It’s not the cow, it’s the how», seier dei der desse oksane bur. Er det ikkje kua, men korleis vi menneske held henne, som er problemet?
Publisert

Gløym statens forslag i jordbruksforhandlingane ein gong i mai. Dokumentet norsk jordbruk verkeleg frykta i år, kom førre fredag: Det var venta at faktagrunnlaget til Klimakur 2030, kuren som skal redusere dei ikkje-kvotepliktige utsleppa i Noreg med 50 prosent innan 2030, ville ta jordbruket hardt.

Og det gjorde dei: Å redusere kjøtinntaket er vurdert som tiltaket med desidert størst potensial for å kutte utslepp. Om nordmenn held seg innanfor kosthaldsråda for raudt kjøt, kan ein spare mellom to og åtte millionar tonn CO2. Kostnaden er at 1 million dekar jordbruksland vert lagd brakk.

Er det å kutte matproduksjon vegen å gå i ei verd med stadig fleire munnar å mette?

Kva vi veit i dag

Utrekningane er gjorde på bakgrunn av det vi veit i dag, og slik må det vere: Føre var-prinsippet er basert på at vi handlar før vi veit noko hundre prosent sikkert, nettopp for å vere på den sikre sida. Det må likevel ikkje føre til at det vert noka form for skam å snu: Semja kring klimapåverknad frå drøvtyggarane er truleg mindre enn Klimakur 2030 gjev uttrykk for.

Lat oss bruke NRKs nettside som døme: Førre helg presenterte Line Elvåshagen den nye TV-serien Line fikser maten med ein kommentar der ho mellom anna skriv: «Storfe er en kjent klimaversting, men likevel spiser vi 90 millioner kilo storfe hvert år.»

Digital tilgang – heilt utan binding

Prøv ein månad for kr 49.
Deretter kr 199 per månad. Stopp når du vil.


Eller kjøp eit anna abonnement