Takk for at du vil dele artikkelen

Den du deler artikkelen med, kan lese og eventuelt lytte til heile artikkelen.
Det gjer vi for at fleire skal oppdage DAG OG TID.

Namnet ditt vert synleg for alle du deler artikkelen med.

Kunnskap

Kjøtpålegg

Rettleiande verdiar kan rote oss vekk.

Kvar veke les vi inn utvalde artiklar, som abonnentane våre kan lytte til.
Lytt til artikkelen
Det er ikkje godt å sjå kva kjøtpålegget inneheld, men kva om det ikkje eingong inneheld det det hevdar å innehalde?

Det er ikkje godt å sjå kva kjøtpålegget inneheld, men kva om det ikkje eingong inneheld det det hevdar å innehalde?

Det er ikkje godt å sjå kva kjøtpålegget inneheld, men kva om det ikkje eingong inneheld det det hevdar å innehalde?

Det er ikkje godt å sjå kva kjøtpålegget inneheld, men kva om det ikkje eingong inneheld det det hevdar å innehalde?

4223
20190118
4223
20190118

Tel du kaloriar sånn på nyåret? Det kan det finnast både gode og dårlege årsaker til, og eg skal på ingen måte sette meg til herre over teljeprioriteringane dine – bortsett frå ei bitte lita påminning: Like viktig som kor få kaloriar vi et, er kor mykje av dei andre næringsstoffa vi får i oss.

Kaloriar er energi, og det må kroppen vår ha, men dei må ha meir: Dei må ha protein for å bygge musklar, bindevev og skjelett, feitt for å isolere og verne mot støyt, vitamin C for å halde oppe immunforsvar og nervesystem og så bortetter. Over eit dusin ulike næringsstoff bør etast jamleg.

Korleis skal kvar og ein av oss kunne rekne oss fram til kor mykje vi får i oss av kvar og eitt av næringsstoffa? Det enkle svaret er at vi skal ikkje det. Så lenge vi et variert, høveleg mykje og høveleg sunt, får vi i det store og det heile i oss det vi treng av så vel kaloriar som anna.

For dei av oss som likevel vil fylgje litt ekstra med, finst det næringsdeklarasjonar. Om dei er friviljuge for oss, er dei på ingen måte det for produsenten. Merkevareforskrifta slår fast til minste detalj – ja, heilt ned til høgda på bokstavane – korleis ingrediensar og næringsinnhald i emballerte produkt skal merkast.

Som hovudregel står her innhald av energi, feitt, karbohydrat, protein og salt i mengde per 100 gram, 100 milliliter eller per porsjon. Til dømes deklarer First Price Kokt Skinke å innehalde 116 kaloriar, 4,8 gram feitt, 0,9 gram karbohydrat, 0,2 gram kostfiber, 17,2 gram protein og 1,9 gram salt per 100 gram vare.

Globale tabellar

Kvar kjem desse tala eigentleg frå? Må First Price sende skinka si til næringsstoffanalyse før dei sender henne ut i butikken? Må dei sidan gjere det jamleg for å vere trygg på at nivåa held seg? Og kva om det vesle gardsslakteriet i nabobygda vil selje skinka si på julemarknaden, må dei då gjennom same prosessen?

Vel, det er tre måtar ein produsent kan finne fram til næringsinnhaldet i produktet sitt på: Enten ved å gjere eigne analysar, ved å nytte seg av ingrediensar som allereie er analyserte, og derfrå rekne seg fram til verdiar, eller ved rett og slett å hente næringsverdiane i produkta frå matvaretabellen.no, Noregs offisielle ernæringstabell.

Så. Kor i all verda får matvaretabellen.no verdiane sine frå? Jau, heile verda. Fleirtalet av produkta der ute nyttar standardverdiar: Har ei kokt skinke eller ei salamipølse eller ein leverpostei vorte testa éin gong, går ein ut frå at ein annan leverpostei inneheld om lag dei same næringsverdiane. Difor er det ikkje til å kome unna at ein del slingringsmonn vert akseptert – opp til 20 prosent meir eller mindre feitt er innanfor feilmarginen i næringsverdiverda. Det kan du jo tenke på neste gong du veg smøret til frukostskiva på kjøkkenvekta.

Over feilgrensa

Meir feil enn tillate skal det likevel ikkje vere. Mellom anna difor driv Mattilsynet stadig og testar matvarene våre. I fjor haust var det kjøtpålegg som stod på agendaen. Samstundes som dei kartla næringsverdiar, ville dei finne ut kor mykje tungmetall du og eg får i oss oppå brødskiva vår.

Alt tungmetallet var innanfor grenseverdiane. Det same kan ikkje seiast om næringsverdiane: I 6 av 20 prøver var saltinnhaldet høgare enn gjeve på pakningen. Om First Price Kokt skinke skriv at ho inneheld 1,9 gram salt, har det lite å seie for nyrene dine når det reelle saltinnhaldet er 2,75 gram – nesten to tredjedelar meir enn deklarert. Gilde Go’ & Mager Servelat inneheld 41 prosent meir salt enn oppgitt.

Ser vi i staden på feittinnhaldet, går differansen andre vegen: Den analyserte spekeskinka Strandaskinke var oppgjeven til å innehalde 14 gram feitt, men Mattilsynet fann berre 9. I speka produkt og heile stykkingsdelar er det likevel lettare å skjøne at verdiane avvik frå standarden enn i farseprodukta: Det er vanskeleg å fortelje grisen at låret hans er for magert, og ikkje godt å rekne nøyaktig kor mykje salt kvar enkelt spekeskinke skal ta til seg om ho vert salta og speka naturleg.

Næringsverdiar vert altså aldri meir enn rettleiande. Truleg er det framleis tryggast å stole på heile matvarer.

Siri Helle

Digital tilgang til DAG OG TID – heilt utan binding

Prøv ein månad for kr 49.
Deretter kr 199 per månad. Stopp når du vil.


Eller kjøp eit anna abonnement

Tel du kaloriar sånn på nyåret? Det kan det finnast både gode og dårlege årsaker til, og eg skal på ingen måte sette meg til herre over teljeprioriteringane dine – bortsett frå ei bitte lita påminning: Like viktig som kor få kaloriar vi et, er kor mykje av dei andre næringsstoffa vi får i oss.

Kaloriar er energi, og det må kroppen vår ha, men dei må ha meir: Dei må ha protein for å bygge musklar, bindevev og skjelett, feitt for å isolere og verne mot støyt, vitamin C for å halde oppe immunforsvar og nervesystem og så bortetter. Over eit dusin ulike næringsstoff bør etast jamleg.

Korleis skal kvar og ein av oss kunne rekne oss fram til kor mykje vi får i oss av kvar og eitt av næringsstoffa? Det enkle svaret er at vi skal ikkje det. Så lenge vi et variert, høveleg mykje og høveleg sunt, får vi i det store og det heile i oss det vi treng av så vel kaloriar som anna.

For dei av oss som likevel vil fylgje litt ekstra med, finst det næringsdeklarasjonar. Om dei er friviljuge for oss, er dei på ingen måte det for produsenten. Merkevareforskrifta slår fast til minste detalj – ja, heilt ned til høgda på bokstavane – korleis ingrediensar og næringsinnhald i emballerte produkt skal merkast.

Som hovudregel står her innhald av energi, feitt, karbohydrat, protein og salt i mengde per 100 gram, 100 milliliter eller per porsjon. Til dømes deklarer First Price Kokt Skinke å innehalde 116 kaloriar, 4,8 gram feitt, 0,9 gram karbohydrat, 0,2 gram kostfiber, 17,2 gram protein og 1,9 gram salt per 100 gram vare.

Globale tabellar

Kvar kjem desse tala eigentleg frå? Må First Price sende skinka si til næringsstoffanalyse før dei sender henne ut i butikken? Må dei sidan gjere det jamleg for å vere trygg på at nivåa held seg? Og kva om det vesle gardsslakteriet i nabobygda vil selje skinka si på julemarknaden, må dei då gjennom same prosessen?

Vel, det er tre måtar ein produsent kan finne fram til næringsinnhaldet i produktet sitt på: Enten ved å gjere eigne analysar, ved å nytte seg av ingrediensar som allereie er analyserte, og derfrå rekne seg fram til verdiar, eller ved rett og slett å hente næringsverdiane i produkta frå matvaretabellen.no, Noregs offisielle ernæringstabell.

Så. Kor i all verda får matvaretabellen.no verdiane sine frå? Jau, heile verda. Fleirtalet av produkta der ute nyttar standardverdiar: Har ei kokt skinke eller ei salamipølse eller ein leverpostei vorte testa éin gong, går ein ut frå at ein annan leverpostei inneheld om lag dei same næringsverdiane. Difor er det ikkje til å kome unna at ein del slingringsmonn vert akseptert – opp til 20 prosent meir eller mindre feitt er innanfor feilmarginen i næringsverdiverda. Det kan du jo tenke på neste gong du veg smøret til frukostskiva på kjøkkenvekta.

Over feilgrensa

Meir feil enn tillate skal det likevel ikkje vere. Mellom anna difor driv Mattilsynet stadig og testar matvarene våre. I fjor haust var det kjøtpålegg som stod på agendaen. Samstundes som dei kartla næringsverdiar, ville dei finne ut kor mykje tungmetall du og eg får i oss oppå brødskiva vår.

Alt tungmetallet var innanfor grenseverdiane. Det same kan ikkje seiast om næringsverdiane: I 6 av 20 prøver var saltinnhaldet høgare enn gjeve på pakningen. Om First Price Kokt skinke skriv at ho inneheld 1,9 gram salt, har det lite å seie for nyrene dine når det reelle saltinnhaldet er 2,75 gram – nesten to tredjedelar meir enn deklarert. Gilde Go’ & Mager Servelat inneheld 41 prosent meir salt enn oppgitt.

Ser vi i staden på feittinnhaldet, går differansen andre vegen: Den analyserte spekeskinka Strandaskinke var oppgjeven til å innehalde 14 gram feitt, men Mattilsynet fann berre 9. I speka produkt og heile stykkingsdelar er det likevel lettare å skjøne at verdiane avvik frå standarden enn i farseprodukta: Det er vanskeleg å fortelje grisen at låret hans er for magert, og ikkje godt å rekne nøyaktig kor mykje salt kvar enkelt spekeskinke skal ta til seg om ho vert salta og speka naturleg.

Næringsverdiar vert altså aldri meir enn rettleiande. Truleg er det framleis tryggast å stole på heile matvarer.

Siri Helle

For dei av oss som vil

fylgje litt ekstra

med, finst det næ-

ringsdeklarasjonar.

Emneknaggar

Fleire artiklar

Opprørssoldatar ved ei brennande kiste i mausoleet til Hafez al-Assad, som styrte Syria frå 1970 til han døydde i 2000. Mausoleet til den tidlegare diktatoren står i landsbyen Qardaha i Latakia-provinsen nordvest i landet.

Opprørssoldatar ved ei brennande kiste i mausoleet til Hafez al-Assad, som styrte Syria frå 1970 til han døydde i 2000. Mausoleet til den tidlegare diktatoren står i landsbyen Qardaha i Latakia-provinsen nordvest i landet.

Foto: Aaref Watad / AFP / NTB

Samfunn

I oska etter Assad

Ikkje alle i Syria jublar over at diktaturet har falle.

Per Anders Todal
Opprørssoldatar ved ei brennande kiste i mausoleet til Hafez al-Assad, som styrte Syria frå 1970 til han døydde i 2000. Mausoleet til den tidlegare diktatoren står i landsbyen Qardaha i Latakia-provinsen nordvest i landet.

Opprørssoldatar ved ei brennande kiste i mausoleet til Hafez al-Assad, som styrte Syria frå 1970 til han døydde i 2000. Mausoleet til den tidlegare diktatoren står i landsbyen Qardaha i Latakia-provinsen nordvest i landet.

Foto: Aaref Watad / AFP / NTB

Samfunn

I oska etter Assad

Ikkje alle i Syria jublar over at diktaturet har falle.

Per Anders Todal
Finansminister og leiar for Senterpartiet Trygve Slagsvold Vedum på landsstyremøtet i år. Partiet har falle kraftig på dei nyaste meiningsmålingane.

Finansminister og leiar for Senterpartiet Trygve Slagsvold Vedum på landsstyremøtet i år. Partiet har falle kraftig på dei nyaste meiningsmålingane.

Foto: Thomas Fure / NTB

Samfunn
Sofie May Rånes

– Populisme er ikkje noko å vere redd for

Trass i dårlege meiningsmålingar har statssekretær Skjalg Fjellheim trua på at Senterpartiet har den beste politikken for Noreg.

Ein mann trakkar på ein plakat av Bashar al-Assad i Damaskus.

Ein mann trakkar på ein plakat av Bashar al-Assad i Damaskus.

Foto: Amr Abdallah Dalsh / Reuters / NTB

KommentarSamfunn
Cecilie Hellestveit

Uviss lagnad for Syria

Det store spørsmålet no er kva som vil skje framover i Syria, etter at opposisjonen overraskande fort tok over heile det regimekontrollerte Syria nesten utan militær motstand.

Andrea Bræin Hovig og Tayo Cittadella Jacobsen i rollene som Marianne og Tor, som møtest på Nesoddferja.

Andrea Bræin Hovig og Tayo Cittadella Jacobsen i rollene som Marianne og Tor, som møtest på Nesoddferja.

Foto: Arthaus

FilmMeldingar
Brit Aksnes

Leiken kjærleik

Alle gode ting er faktisk tre, om du lurte på om trilogien til Dag Johan Haugerud held heilt til mål.

Lysspel på fasaden av Notre-Dame 6. desember,  fem og eit halvt år etter brannen som la katedralen i ruinar.

Lysspel på fasaden av Notre-Dame 6. desember, fem og eit halvt år etter brannen som la katedralen i ruinar.

Foto: Sarah Meyssonnier / Reuters / NTB

Feature

Frå oskehav til lysfest

PARIS: Notre-Dame kan atter bevege, forkynne og forføre.

Bjørn Kvalsvik Nicolaysen
Lysspel på fasaden av Notre-Dame 6. desember,  fem og eit halvt år etter brannen som la katedralen i ruinar.

Lysspel på fasaden av Notre-Dame 6. desember, fem og eit halvt år etter brannen som la katedralen i ruinar.

Foto: Sarah Meyssonnier / Reuters / NTB

Feature

Frå oskehav til lysfest

PARIS: Notre-Dame kan atter bevege, forkynne og forføre.

Bjørn Kvalsvik Nicolaysen

les DAG OG TID.
Vil du òg prøve?

Her kan du prøve vekeavisa DAG OG TID gratis i tre veker.
Prøveperioden stoppar av seg sjølv.

Komplett

Papiravisa
Digital utgåve av papiravisa
Digitale artiklar
Digitalt arkiv
Lydavis

Digital

Digital utgåve av papiravisa
Digitale artiklar
Digitalt arkiv
Lydavis

Komplett

Papiravisa
Digital utgåve av papiravisa
Digitale artiklar
Digitalt arkiv
Lydavis

Digital

Digital utgåve av papiravisa
Digitale artiklar
Digitalt arkiv
Lydavis