JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Takk for at du vil dele artikkelen

Den du deler artikkelen med, kan lese og eventuelt lytte til heile artikkelen.
Det gjer vi for at fleire skal oppdage DAG OG TID.

Namnet ditt vert synleg for alle du deler artikkelen med.

Kunnskap

Hollandés

Dekadanse står for fall.

Kvar veke les vi inn utvalde artiklar, som abonnentane våre kan lytte til.
Lytt til artikkelen
Ein god hollandés gjer det umoglege mogleg: det feite vert friskt og det tynne tjukt.

Ein god hollandés gjer det umoglege mogleg: det feite vert friskt og det tynne tjukt.

Foto: Wikimedia Commons

Ein god hollandés gjer det umoglege mogleg: det feite vert friskt og det tynne tjukt.

Ein god hollandés gjer det umoglege mogleg: det feite vert friskt og det tynne tjukt.

Foto: Wikimedia Commons

4077
20180427
4077
20180427

Eg trudde eg visste korleis eg skulle omtale ein god hollandés. For er det nokon gong ordet dekadent er på sin plass, må det jo vere her, tenkte eg, heilt til eg søkte opp kva ordet eigentleg tyder.

Med eitt fekk eg opp andre ord – ord som «forfall» og «overrafinert», «blasert» og «overdådig». Særleg det siste er vel det motsette av kva hollandés er. For sjølv om den franske klassikaren er sett saman av fine ingrediensar – eggeplomma er jo den beste delen av egget, smøret den beste delen av mjølka og eddik den beste måten å øydelegge alkohol på – vert kombinasjonen av desse råvarene ein saus det er umogleg å ete upåverka.

Det går ikkje an å hive nedpå med hollandés. Den glatte, blanke konsistensen lèt seg rett og slett ikkje maule, han snik seg unna skeia og lèt seg berre samle opp med ei brødskive, ein grøn asparges, eit spinatblad eller – kanskje aller helst – eit posjert egg. Det feite i smøret saman med den syrlege eddiken (eller vinen) og proteina i eggeplomma har ein kjemi som ikkje lèt seg kopiere.

Verre enn vanleg

Derimot må det, om vi skal tru definisjonane, vere mogleg å kalle fleire av butikkversjonane av hollandés for dekadente. I alle høve er Knorrs utgåve både eit døme på forfall og det motsette av kva ein hollandés skal vere.

For der sausen opphavleg er ei blanding av få, verknadsfulle råvarer, inneheld posen eg no har i handa, ei lang, lang rekke smaklause og verknadslause ingrediensar. Slik er det jo med fleire poseprodukt (om på langt nær alle), men her er det verre enn vanleg. Få av namna eg les på innhaldslista, når opp til nemninga råvarer: potetstivelse, gjærestrakt, maltodekstrin, mysepulver og aroma har iallfall lite her å gjere.

Den fyrste ingrediensen er kveitemjøl. Det er jo vanlegvis ei råvare god nok, det. Til og med ei råvare som står sentral i fleire franske sausar, men som likevel har lite og ingenting i ein emulsjonssaus å gjere. For der det i ein bechamelsaus er nettopp kveitemjølet som tjuknar sausen, er det i hollandésen eitt av feittstoffa i eggeplommene som har den jobben: Lecitinet gjer at feittsyrene i smøret og den vassbaserte sitronjuicen kan forme ein stabil emulsjon. Det vert mogleg fordi lecitinmolekylet har ei hydrofob og ei hydrofil side – slik får det fiendane vatn og feitt til å henge saman.

Feite palmeproblem

Om den tørka eggeplomma som er å finne som ingrediens nummer fem i Knorr Hollandaise, har slike eigenskapar ved seg, er tvilsamt. Det er òg per definisjon ingrediens nummer to: Sausen er ikkje laga på smør, han er laga på palmeolje.

Ikkje berre er palmeolje eit godt døme på at planteoljer langt ifrå alltid er sunnare enn animalske oljer. Han har òg framleis særs tvilsame etiske standardar, sjølv om produsenten, ifylgje han sjølv, «fremmer bærekraftig palmeolje».

For finst eigentleg det? Ikkje om ein skal tru Regnskogfondet. Den største sertifiseringsordninga som fins er RSPO – Roundtable on Sustainable Palm Oil. Foreininga jobbar for å sertifisere palmeolje som «regnskogfri», altså olje som er produsert på plantasjar som ikkje er konsekvensar av hogd regnskog. Men så langt er det å kjøpe RSPO-sertifisert palmeolje langt frå det same som å kjøpe såkalla regnskogfri palmeolje: Ein stor del av olja som vert seld, kan vere heilt vanleg regnskogolje, men der ein del av inntekta går til ein produsent som produserer utanfor regnskogen. Kor fruktbart og/eller bærekraftig det er, kjem sjølvsagt heilt an på prisen som går attende til den regnskoghoggande produsenten: Får han ein pris han kan leve av, er det vel lite som tyder på at han vil legge ned produksjonen?

Det er i det heile lite som tyder på at Knorr Hollandaise tilfører noko som helst positivt til det fransk-norske kjøkkenet.

Kjøper eg Knorr Hollandaise? Nei takk, eg brettar opp ermane og tenker at kan franskmennene emulsifisere egg, eddik og olje, skal eg søren ikkje vere dårlegare.

Siri Helle

Digital tilgang til DAG OG TID – heilt utan binding

Prøv ein månad for kr 49.
Deretter kr 199 per månad. Stopp når du vil.

Eg trudde eg visste korleis eg skulle omtale ein god hollandés. For er det nokon gong ordet dekadent er på sin plass, må det jo vere her, tenkte eg, heilt til eg søkte opp kva ordet eigentleg tyder.

Med eitt fekk eg opp andre ord – ord som «forfall» og «overrafinert», «blasert» og «overdådig». Særleg det siste er vel det motsette av kva hollandés er. For sjølv om den franske klassikaren er sett saman av fine ingrediensar – eggeplomma er jo den beste delen av egget, smøret den beste delen av mjølka og eddik den beste måten å øydelegge alkohol på – vert kombinasjonen av desse råvarene ein saus det er umogleg å ete upåverka.

Det går ikkje an å hive nedpå med hollandés. Den glatte, blanke konsistensen lèt seg rett og slett ikkje maule, han snik seg unna skeia og lèt seg berre samle opp med ei brødskive, ein grøn asparges, eit spinatblad eller – kanskje aller helst – eit posjert egg. Det feite i smøret saman med den syrlege eddiken (eller vinen) og proteina i eggeplomma har ein kjemi som ikkje lèt seg kopiere.

Verre enn vanleg

Derimot må det, om vi skal tru definisjonane, vere mogleg å kalle fleire av butikkversjonane av hollandés for dekadente. I alle høve er Knorrs utgåve både eit døme på forfall og det motsette av kva ein hollandés skal vere.

For der sausen opphavleg er ei blanding av få, verknadsfulle råvarer, inneheld posen eg no har i handa, ei lang, lang rekke smaklause og verknadslause ingrediensar. Slik er det jo med fleire poseprodukt (om på langt nær alle), men her er det verre enn vanleg. Få av namna eg les på innhaldslista, når opp til nemninga råvarer: potetstivelse, gjærestrakt, maltodekstrin, mysepulver og aroma har iallfall lite her å gjere.

Den fyrste ingrediensen er kveitemjøl. Det er jo vanlegvis ei råvare god nok, det. Til og med ei råvare som står sentral i fleire franske sausar, men som likevel har lite og ingenting i ein emulsjonssaus å gjere. For der det i ein bechamelsaus er nettopp kveitemjølet som tjuknar sausen, er det i hollandésen eitt av feittstoffa i eggeplommene som har den jobben: Lecitinet gjer at feittsyrene i smøret og den vassbaserte sitronjuicen kan forme ein stabil emulsjon. Det vert mogleg fordi lecitinmolekylet har ei hydrofob og ei hydrofil side – slik får det fiendane vatn og feitt til å henge saman.

Feite palmeproblem

Om den tørka eggeplomma som er å finne som ingrediens nummer fem i Knorr Hollandaise, har slike eigenskapar ved seg, er tvilsamt. Det er òg per definisjon ingrediens nummer to: Sausen er ikkje laga på smør, han er laga på palmeolje.

Ikkje berre er palmeolje eit godt døme på at planteoljer langt ifrå alltid er sunnare enn animalske oljer. Han har òg framleis særs tvilsame etiske standardar, sjølv om produsenten, ifylgje han sjølv, «fremmer bærekraftig palmeolje».

For finst eigentleg det? Ikkje om ein skal tru Regnskogfondet. Den største sertifiseringsordninga som fins er RSPO – Roundtable on Sustainable Palm Oil. Foreininga jobbar for å sertifisere palmeolje som «regnskogfri», altså olje som er produsert på plantasjar som ikkje er konsekvensar av hogd regnskog. Men så langt er det å kjøpe RSPO-sertifisert palmeolje langt frå det same som å kjøpe såkalla regnskogfri palmeolje: Ein stor del av olja som vert seld, kan vere heilt vanleg regnskogolje, men der ein del av inntekta går til ein produsent som produserer utanfor regnskogen. Kor fruktbart og/eller bærekraftig det er, kjem sjølvsagt heilt an på prisen som går attende til den regnskoghoggande produsenten: Får han ein pris han kan leve av, er det vel lite som tyder på at han vil legge ned produksjonen?

Det er i det heile lite som tyder på at Knorr Hollandaise tilfører noko som helst positivt til det fransk-norske kjøkkenet.

Kjøper eg Knorr Hollandaise? Nei takk, eg brettar opp ermane og tenker at kan franskmennene emulsifisere egg, eddik og olje, skal eg søren ikkje vere dårlegare.

Siri Helle

Der sausen opphav-

leg er ei blanding av

få, verknadsfulle

råvarer, inneheld

posen eg no har i

handa, ei lang, lang

rekke smaklause og

verknadslause

ingrediensar.

Emneknaggar

Fleire artiklar

Dette biletet av ei jødisk jente og ein palestinsk gut er kunstig generert, men spreidd vidt i sosiale medium som eit symbol. Biletet er laga av ei gruppe som kallar seg «Visions of Peace», som stiller spørsmålet: «Om KI kan sjå for seg fred, kvifor kan ikkje vi?»

Dette biletet av ei jødisk jente og ein palestinsk gut er kunstig generert, men spreidd vidt i sosiale medium som eit symbol. Biletet er laga av ei gruppe som kallar seg «Visions of Peace», som stiller spørsmålet: «Om KI kan sjå for seg fred, kvifor kan ikkje vi?»

Samfunn

Krig i ein biletkarusell

Krig, propaganda og kunstig intelligens set dokumentarfotografiet under stadig kraftigare press. Det er krigen i Gaza eit døme på.

Christiane Jordheim Larsen
Dette biletet av ei jødisk jente og ein palestinsk gut er kunstig generert, men spreidd vidt i sosiale medium som eit symbol. Biletet er laga av ei gruppe som kallar seg «Visions of Peace», som stiller spørsmålet: «Om KI kan sjå for seg fred, kvifor kan ikkje vi?»

Dette biletet av ei jødisk jente og ein palestinsk gut er kunstig generert, men spreidd vidt i sosiale medium som eit symbol. Biletet er laga av ei gruppe som kallar seg «Visions of Peace», som stiller spørsmålet: «Om KI kan sjå for seg fred, kvifor kan ikkje vi?»

Samfunn

Krig i ein biletkarusell

Krig, propaganda og kunstig intelligens set dokumentarfotografiet under stadig kraftigare press. Det er krigen i Gaza eit døme på.

Christiane Jordheim Larsen
Ein soldat ber eit portrett av den drepne våpenbroren og aktivisten Pavel Petrisjenko i gravferdsseremonien hans i Kyiv 19. april. Petrisjenko døydde i kamp mot russiske okkupantar aust i Ukraina. Han er tidlegare omtalt i denne spalta fordi han arbeidde for å stogge pengespel som finansiering av det ukrainske forsvaret.

Ein soldat ber eit portrett av den drepne våpenbroren og aktivisten Pavel Petrisjenko i gravferdsseremonien hans i Kyiv 19. april. Petrisjenko døydde i kamp mot russiske okkupantar aust i Ukraina. Han er tidlegare omtalt i denne spalta fordi han arbeidde for å stogge pengespel som finansiering av det ukrainske forsvaret.

Foto: Valentyn Ogirenko / Reuters / NTB

KrigSamfunn

Hagen til Kvilinskyj finst ikkje lenger

Alle historier, det gjeld òg dei som ser ut til å ha nådd slutten, har eit framhald.

Andrej Kurkov
Ein soldat ber eit portrett av den drepne våpenbroren og aktivisten Pavel Petrisjenko i gravferdsseremonien hans i Kyiv 19. april. Petrisjenko døydde i kamp mot russiske okkupantar aust i Ukraina. Han er tidlegare omtalt i denne spalta fordi han arbeidde for å stogge pengespel som finansiering av det ukrainske forsvaret.

Ein soldat ber eit portrett av den drepne våpenbroren og aktivisten Pavel Petrisjenko i gravferdsseremonien hans i Kyiv 19. april. Petrisjenko døydde i kamp mot russiske okkupantar aust i Ukraina. Han er tidlegare omtalt i denne spalta fordi han arbeidde for å stogge pengespel som finansiering av det ukrainske forsvaret.

Foto: Valentyn Ogirenko / Reuters / NTB

KrigSamfunn

Hagen til Kvilinskyj finst ikkje lenger

Alle historier, det gjeld òg dei som ser ut til å ha nådd slutten, har eit framhald.

Andrej Kurkov

les DAG OG TID.
Vil du òg prøve?

Her kan du prøve vekeavisa DAG OG TID gratis i tre veker.
Prøveperioden stoppar av seg sjølv.

Komplett

Papiravisa
Digital utgåve av papiravisa
Digitale artiklar
Digitalt arkiv
Lydavis

Digital

Digital utgåve av papiravisa
Digitale artiklar
Digitalt arkiv
Lydavis

Komplett

Papiravisa
Digital utgåve av papiravisa
Digitale artiklar
Digitalt arkiv
Lydavis

Digital

Digital utgåve av papiravisa
Digitale artiklar
Digitalt arkiv
Lydavis