Frå matfatet
Skinkepålegg
Kor mange skinkeskiver kan du hugse å ha ete i ditt liv?
Kor mange baguettar med ost og skinke kan du hugse å ha ete i ditt liv?
Foto: Pxhere.com
Det er i grunnen litt rart: Det som for ikkje særleg mange år sidan var blant dei finaste finmatrettane, har vorte nærast symbolet på kvardagsmaten.
Eg tenker sjølvsagt på skinka – kjøtstykket som ein gong var julemat, og som framleis kan vere det, men som nok for det meste vert assosiert med brødskiver, matpakkar og mat i farten på ein bensinstasjon, storkiosk eller kafé.
Vi et bagett med ost og skinke, pasta med ost og skinke, pai med ost og skinke, pizza med ost og skinke, og eg kunne halde på endå ei god stund, men eg skal kome til poenget: Kva er denne skinka for noko eigentleg? Nærare bestemt: Kva er det for skinker vi får kjøpt i butikken? Er dei det dei gjev seg ut for å vere? Er dei verde pengane våre? Og er dei gode nok?
Mindre kjøt
Vi skal avgrense søket vårt til skinker av svin som har vore utsette for varme. Spekeskinker lèt vi med andre ord ligge til ein annan gong.
Gilde lagar skinke i 10–15 ulike variantar, litt avhengig av kva ein reknar som «ulik variant». Til dømes har dei produktet «Kokt skinke» i to ulike pakningsstorleikar i tillegg til ein «løvtynn» variant. Innhaldet i produkta er heilt lik, men det er ikkje kiloprisen: I mitt butikktilfelle må eg betale ein tredjepart meir for at skinka er skoren i tynnare skiver.
Digital tilgang – heilt utan binding
Prøv ein månad for kr 49.
Deretter kr 199 per månad. Stopp når du vil.