Mat som næring
Å oppdage nye aktørar i matbransjen er alltid spanande.
Hurtigruta MS «Nordnorge» i Raftsundet: Mange element må landast for å få til ei slik reise, kvar einaste dag, året rundt.
Foto: Simo Rasanen / Wikimedia Commons
«Gress Gruppen inngått kontrakt med Norsk Kylling», står det på framsida av Dagligvarehandelen.no – ei nettavis eg nok brukar meir enn gjennomsnittleg tid på, fordi ho stadig held meg oppdatert på sider ved matbransjen som eg ikkje får gjennom til dømes Nationen og Facebook.
No har nettavisa gjort meg merksam på ein aktør eg aldri har høyrt om før: Gress Gruppen. Kva gjer dei? Har dei noko med beiting å gjere? Eg klikkar meg inn og ser at det har dei ikkje. Men verdt å få med seg, det er dei likevel.
Gress Gruppen er, ifylgje dei sjølve, ei medlemsbasert strategisk innkjøpssamanslutning for aktørar i storhushaldsbransjen. Blant medlemmane er Scandic Hotels, Radisson Hotel Group, Compass Group, Hurtigruten, Torghatten, O’Learys og Gate Gourmet. Om du et på eit hotell, ei ferje, eit cruiseskip, ein pub, ei kantine, ein flyplass eller eit fly denne hausten, er det med andre ord mykje truleg at maten din – eller i det minste avtalen om innkjøp av maten din – har vore innom Gress Gruppen AS.
Dette vert endå tydelegare når vi ser på tala: Medlemmane i Gress Gruppen omset årleg for 22 milliardar kroner – og av det er det årlege innkjøpsvolumet formidla gjennom Gress Gruppen 3 milliardar.
Dei store får mest
Ein av desse leverandørane er altså Norsk Kylling, som no får levere kylling til ein stor bit av den norske horeca-marknaden (hotell, restaurant og catering). Brorparten av leveringane kjem nok likevel gjennom ein aktør vi kjenner godt frå før: Ei pressemelding frå 7. juli 2021 syner at Gress Gruppen då flytta «innkjøpskontrakt for 3–4 milliarder fra Norgesgruppen til Reitan Handel».
Der eg ein augneblink hadde eit bitte lite håp om at Gress Gruppen kunne tilby mykje tiltrengt mangfald til ein del av den norske matmarknaden som vanlegvis ikkje får så mykje merksemd, syner det seg altså igjen at det er dei største som bit største delen av kaka også her. Vi gjev oss likevel ikkje – for her er meir å oppdage.
I lista over medlemsverksemder lenger opp i teksten nemner eg Compass Group. Har du høyrt om dei? Ikkje eg heller. Det burde eg truleg – for dei har over 2000 tilsette og omsette for over 1,5 milliardar i 2022. Ikkje alt er mat – Compass Group driv òg med mellom anna bemanningshotell og vaktmeistertenester, men mykje er kantinedrift, cateringtenester og, ikkje minst, levering av mat til offshorebransjen. Kva alle dei tilsette på oljeplattformene et dei to vekene dei er på jobb, er med andre ord i stor grad bestemt av kva leverandørar Gress Gruppen AS vel å samarbeide med.
Produkta vi ikkje ser
Ja, og så er jo ikkje Gress Gruppen berre ein forhandlingsorganisasjon: Sjølvsagt har dei utvikla sin eigen e-handelsportal for å formidle og organisere all denne kjøpinga og seljinga. Saman med Millum AS, som forresten er det største innkjøpssystemet for hotell og restaurantar i Skandinavia, etablerte dei i 2001 Horecamarket AS til dette formålet.
Millum AS har i sin tur også produkt som Matinfo – ei teneste dei meiner alle innan storhushald «bør bruke til alt rundt matmerking»: Her kan produsentar legge inn innhaldslister, og brukarar kan slik få tilgang til til dømes allergiinformasjon. Dersom brukarane treng å dokumentere ei ansvarleg verdikjede – og det treng jo stadig fleire – kan dei bruke Millums produkt Factlines, som er spesialisert på nettopp det: å forenkle det å vere ansvarleg i leverandørkjeder.
Det er ikkje lite, dette her – likevel er det truleg berre ein brøkdel av alle tenesteleverandørar der ute som på ein eller annan måte er knytt til at eg og du skal kunne ete oss mette på ein trygg måte.
Og berre for å seie det med reine ord: I denne spalta dømmer eg ingen. Men eg meiner det er nyttig å vite at matnæringa i Noreg er monaleg mykje større enn Orkla, Nortura, Norgesgruppen og Rema. Så kan lesaren gjere seg opp si eiga meining, om vedkomande vil.
Siri Helle
Er du abonnent? Logg på her for å lese vidare.
Digital tilgang til DAG OG TID – heilt utan binding
Prøv ein månad for kr 49.
Deretter kr 199 per månad. Stopp når du vil.
«Gress Gruppen inngått kontrakt med Norsk Kylling», står det på framsida av Dagligvarehandelen.no – ei nettavis eg nok brukar meir enn gjennomsnittleg tid på, fordi ho stadig held meg oppdatert på sider ved matbransjen som eg ikkje får gjennom til dømes Nationen og Facebook.
No har nettavisa gjort meg merksam på ein aktør eg aldri har høyrt om før: Gress Gruppen. Kva gjer dei? Har dei noko med beiting å gjere? Eg klikkar meg inn og ser at det har dei ikkje. Men verdt å få med seg, det er dei likevel.
Gress Gruppen er, ifylgje dei sjølve, ei medlemsbasert strategisk innkjøpssamanslutning for aktørar i storhushaldsbransjen. Blant medlemmane er Scandic Hotels, Radisson Hotel Group, Compass Group, Hurtigruten, Torghatten, O’Learys og Gate Gourmet. Om du et på eit hotell, ei ferje, eit cruiseskip, ein pub, ei kantine, ein flyplass eller eit fly denne hausten, er det med andre ord mykje truleg at maten din – eller i det minste avtalen om innkjøp av maten din – har vore innom Gress Gruppen AS.
Dette vert endå tydelegare når vi ser på tala: Medlemmane i Gress Gruppen omset årleg for 22 milliardar kroner – og av det er det årlege innkjøpsvolumet formidla gjennom Gress Gruppen 3 milliardar.
Dei store får mest
Ein av desse leverandørane er altså Norsk Kylling, som no får levere kylling til ein stor bit av den norske horeca-marknaden (hotell, restaurant og catering). Brorparten av leveringane kjem nok likevel gjennom ein aktør vi kjenner godt frå før: Ei pressemelding frå 7. juli 2021 syner at Gress Gruppen då flytta «innkjøpskontrakt for 3–4 milliarder fra Norgesgruppen til Reitan Handel».
Der eg ein augneblink hadde eit bitte lite håp om at Gress Gruppen kunne tilby mykje tiltrengt mangfald til ein del av den norske matmarknaden som vanlegvis ikkje får så mykje merksemd, syner det seg altså igjen at det er dei største som bit største delen av kaka også her. Vi gjev oss likevel ikkje – for her er meir å oppdage.
I lista over medlemsverksemder lenger opp i teksten nemner eg Compass Group. Har du høyrt om dei? Ikkje eg heller. Det burde eg truleg – for dei har over 2000 tilsette og omsette for over 1,5 milliardar i 2022. Ikkje alt er mat – Compass Group driv òg med mellom anna bemanningshotell og vaktmeistertenester, men mykje er kantinedrift, cateringtenester og, ikkje minst, levering av mat til offshorebransjen. Kva alle dei tilsette på oljeplattformene et dei to vekene dei er på jobb, er med andre ord i stor grad bestemt av kva leverandørar Gress Gruppen AS vel å samarbeide med.
Produkta vi ikkje ser
Ja, og så er jo ikkje Gress Gruppen berre ein forhandlingsorganisasjon: Sjølvsagt har dei utvikla sin eigen e-handelsportal for å formidle og organisere all denne kjøpinga og seljinga. Saman med Millum AS, som forresten er det største innkjøpssystemet for hotell og restaurantar i Skandinavia, etablerte dei i 2001 Horecamarket AS til dette formålet.
Millum AS har i sin tur også produkt som Matinfo – ei teneste dei meiner alle innan storhushald «bør bruke til alt rundt matmerking»: Her kan produsentar legge inn innhaldslister, og brukarar kan slik få tilgang til til dømes allergiinformasjon. Dersom brukarane treng å dokumentere ei ansvarleg verdikjede – og det treng jo stadig fleire – kan dei bruke Millums produkt Factlines, som er spesialisert på nettopp det: å forenkle det å vere ansvarleg i leverandørkjeder.
Det er ikkje lite, dette her – likevel er det truleg berre ein brøkdel av alle tenesteleverandørar der ute som på ein eller annan måte er knytt til at eg og du skal kunne ete oss mette på ein trygg måte.
Og berre for å seie det med reine ord: I denne spalta dømmer eg ingen. Men eg meiner det er nyttig å vite at matnæringa i Noreg er monaleg mykje større enn Orkla, Nortura, Norgesgruppen og Rema. Så kan lesaren gjere seg opp si eiga meining, om vedkomande vil.
Siri Helle
Fleire artiklar
Sofi Oksanen er av dei forfattarane som har fått flest prisar i Norden. Bøkene hennar er omsette til 46 språk. Biletet er frå bokmessa i Wien i 2022.
Foto: Nicola Montfort / Wikimedia Commons
Vald mot kvinner som våpen
Sofi Oksanen ønskte å skrive ei bok som er tilgjengeleg for vanlege lesarar, som kan lesast utan kart og utan at ein treng følgje krigsnyhenda dag for dag. At essayet Putins krig mot kvinner skulle bli så skremmande, såg ho ikkje heilt for seg.
Gjengkrim – ein varsla katastrofe
Det går knapt ein dag utan grove valdshendingar i Oslo. Bak står gjengar og mektige kriminelle nettverk som har vakse fram dei siste ti åra.
For Balázs Orbán, som er politisk rådgjevar for statsministeren, er jobben å halda fast ved dei langsiktige måla til regjeringa mellom alle dei mindre og større oppgåvene i kvardagen.
Foto frå heimesida til Orbán Balázs i regjeringa
Verda ifølgje Orbán
BUDAPEST: I ei ny bok fortel ideologen til Viktor Orbán korleis Ungarn vil utfordra den liberale verdsordninga. Weekendavisen har møtt han.
Studentar mot politi ved Columbia- universitetet 30. april, då Palestina- aktivist-leiren skulle rivast.
Foto: Caitlin Ochs / Reuters / NTB
Ekko frå sekstiåra
Demonstrasjonane mot Israel og Gaza-krigen på universitet i USA vekkjer til live minnet om studentoppstandane i seksti- og syttiåra.
Eit portrett av filosofen Germaine de Staël, ein sveitsisk filosof som levde og virka 17- og 1800-talet. Ho er ei av fleire kvinnelege filosofar som har fått meir merksemd dei siste åra, ikkje minst takka vere arbeidet til filosof Kristin Gjesdal.
Filosofiske forviklingar
Professor Tove Pettersen meiner filosofifaget har eit likestillingsproblem.