JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Takk for at du vil dele artikkelen

Den du deler artikkelen med, kan lese og eventuelt lytte til heile artikkelen.
Det gjer vi for at fleire skal oppdage DAG OG TID.

Namnet ditt vert synleg for alle du deler artikkelen med.

Frå matfatetKunnskap

Grasbasert kjøt

Ei ny merkeordning for grasfôra kjøt må ikkje drukne i mengda.

Kvar veke les vi inn utvalde artiklar, som abonnentane våre kan lytte til.
Lytt til artikkelen
Kvar er norsk jordbruk på veg – til fjells eller inn i fjøset? Ja takk, begge deler, seier denne gjengen her.

Kvar er norsk jordbruk på veg – til fjells eller inn i fjøset? Ja takk, begge deler, seier denne gjengen her.

Foto: Lise Åserud (FRB) / NTB

Kvar er norsk jordbruk på veg – til fjells eller inn i fjøset? Ja takk, begge deler, seier denne gjengen her.

Kvar er norsk jordbruk på veg – til fjells eller inn i fjøset? Ja takk, begge deler, seier denne gjengen her.

Foto: Lise Åserud (FRB) / NTB

4020
20230203
4020
20230203

Ein skulle jo eigentleg tru det var sjølvsagt. Eg meiner, om ein ser på Noreg ovanfrå, er jo berre 3 prosent av landet vårt jordbruksareal. Og berre ein tredjedel av dette er godt nok jordbruksareal til å dyrke korn og potet, raudbetar og lauk og slikt. Dei andre 2 prosentane dyrkar vi gras på, gras til dyra våre. Resten av Noreg er heldigvis ikkje berre betong og stein, veg og hus, men også gras- og skogdekt areal, sånt som vi gjerne kallar utmarks- eller fjellbeite.

Når nærare halvparten av Noreg er slikt areal, skulle vi tru det var var her maten vår kom frå. At kjøtet og mjølka vi kjøpte i butikken, det kjem frå dette landskapet.

Og så er det ikkje slik. Det meste av kjøtet vi et, kjem frå dyr som har stått i ein fjøs og ete kraftfôr som kan kome frå kor som helst i verda. Ein del av det kjem frå norske åkrar, det er sant, men det er åkrar der vi truleg kunne dyrka meir menneskemat om berre politikken, systemet og marknaden hadde lagt til rette for det.

No gjer dei ikkje det. Over halvparten av kjøtet Noreg produserte i 2022, var frå fjørfe og svin som et lite anna enn kraftfôr. Og sjølv drøvtyggarane kyr, geiter og sauar et monalege mengder kraftfôr – for ei mjølkeku ligg snittet på kring 45 prosent.

Motstandarane

Kva synest bøndene sjølve om dette? Dei er nok like delte som resten av oss. Kraftfôr er eit sunt og godt hjelpemiddel i dyrevelferd og matproduksjon, men mange er nok samde i at hjelpemiddelet har bikka over no, når det nærast er ei vedteken sanning at ein ikkje kan klare husdyrproduksjonen utan.

Så finst det dei som nektar å akseptere denne sanninga – dei som insisterer på å late drøvtyggarar vere drøvtyggarar, dyr som går ute og beitar sommarhalvåret og et silofôr eller høy gjennom vinteren. Dei har alltid eksistert, og kjem alltid til å gjere det. Det som no er nytt, er at dei har fått si eiga merkeordning. Grasbasert, heiter ho, og ho tillet maks 10 prosent kraftfôr i dietten gjennom eit år.

Somme har alt peika på at 10 prosent er ganske så mykje, at dette ikkje er garantert grasfôra kjøt, og det har dei jo rett i. Men om ein jamfører 10 prosent med dei 45 prosentane mjølkekua et til vanleg, er skilnaden ganske stor – ja, stor nok til å rettferdiggjere litt kraftfôr som eit tilskot, vil eg seie.

For med våte, kalde, varme og tørre somrar om ein annan er det ikkje alltid lett å sørge for at verken sommarbeite eller vinterfôr held den kvaliteten som trengst for å halde produksjonsdyra i god stand. Å ha sjansen til å spe på med eit fôr ein veit inneheld alt som trengst av vitamin, mineral og energi, vil eg tru gjer driftsforma interessant for fleire. Og det må jo vere ynskjeleg, må det ikkje, å gje flest mogleg bønder høve til å bruke mest mogleg norsk gras­areal?

Opprydding trengst

Enno er merkeordninga marginal. Ja, ho er eigentleg berre ein pilot – initiert og driven av den økologiske sertifiseringsorganisasjonen Debio, og berre tilgjengeleg for produsentar som alt er omfatta av sertifiseringstenestene deira. Debio ynskjer ei breiare ordning, og det bør skje. Skal Grasbasert fortene plassen sin i merkejungelen, må ordninga verte så velfundert og brei som mogleg.

Små, kompliserte merkeordningar har vi nemleg nok av. Forbrukarrådet listar opp 16 matrelaterte merkeordningar. Grasbasert vert nummer 17. Det er for mange og kan verke mot si hensikt: Kor mange av oss veit eigentleg skilnaden på ein Fairtrade-merkt, ein Utz-merkt og ein Rain Forest Alliance-merkt kaffipose? Ikkje eg, i alle fall, og då kan det fort vere eg berre droppar heile greia.

Å syne skilnadene som finst i produksjonsmåtar, dyrevelferd og ikkje minst arealbruk i eit landbruk som alle heng «norsk mat på norske ressurser»-fana høgt, men som nyttar ho høgst ulikt, er bra og på tide. Men det må gjerast skikkeleg – fullt og heilt, ikkje stykkevis og delt. Stiftelsen Norsk Mat, som har ansvar for dei offisielle norske merkeordningane, har berre å nytte eit lageleg høve.

Siri Helle

Digital tilgang til DAG OG TID – heilt utan binding

Prøv ein månad for kr 49.
Deretter kr 199 per månad. Stopp når du vil.


Eller kjøp eit anna abonnement

Ein skulle jo eigentleg tru det var sjølvsagt. Eg meiner, om ein ser på Noreg ovanfrå, er jo berre 3 prosent av landet vårt jordbruksareal. Og berre ein tredjedel av dette er godt nok jordbruksareal til å dyrke korn og potet, raudbetar og lauk og slikt. Dei andre 2 prosentane dyrkar vi gras på, gras til dyra våre. Resten av Noreg er heldigvis ikkje berre betong og stein, veg og hus, men også gras- og skogdekt areal, sånt som vi gjerne kallar utmarks- eller fjellbeite.

Når nærare halvparten av Noreg er slikt areal, skulle vi tru det var var her maten vår kom frå. At kjøtet og mjølka vi kjøpte i butikken, det kjem frå dette landskapet.

Og så er det ikkje slik. Det meste av kjøtet vi et, kjem frå dyr som har stått i ein fjøs og ete kraftfôr som kan kome frå kor som helst i verda. Ein del av det kjem frå norske åkrar, det er sant, men det er åkrar der vi truleg kunne dyrka meir menneskemat om berre politikken, systemet og marknaden hadde lagt til rette for det.

No gjer dei ikkje det. Over halvparten av kjøtet Noreg produserte i 2022, var frå fjørfe og svin som et lite anna enn kraftfôr. Og sjølv drøvtyggarane kyr, geiter og sauar et monalege mengder kraftfôr – for ei mjølkeku ligg snittet på kring 45 prosent.

Motstandarane

Kva synest bøndene sjølve om dette? Dei er nok like delte som resten av oss. Kraftfôr er eit sunt og godt hjelpemiddel i dyrevelferd og matproduksjon, men mange er nok samde i at hjelpemiddelet har bikka over no, når det nærast er ei vedteken sanning at ein ikkje kan klare husdyrproduksjonen utan.

Så finst det dei som nektar å akseptere denne sanninga – dei som insisterer på å late drøvtyggarar vere drøvtyggarar, dyr som går ute og beitar sommarhalvåret og et silofôr eller høy gjennom vinteren. Dei har alltid eksistert, og kjem alltid til å gjere det. Det som no er nytt, er at dei har fått si eiga merkeordning. Grasbasert, heiter ho, og ho tillet maks 10 prosent kraftfôr i dietten gjennom eit år.

Somme har alt peika på at 10 prosent er ganske så mykje, at dette ikkje er garantert grasfôra kjøt, og det har dei jo rett i. Men om ein jamfører 10 prosent med dei 45 prosentane mjølkekua et til vanleg, er skilnaden ganske stor – ja, stor nok til å rettferdiggjere litt kraftfôr som eit tilskot, vil eg seie.

For med våte, kalde, varme og tørre somrar om ein annan er det ikkje alltid lett å sørge for at verken sommarbeite eller vinterfôr held den kvaliteten som trengst for å halde produksjonsdyra i god stand. Å ha sjansen til å spe på med eit fôr ein veit inneheld alt som trengst av vitamin, mineral og energi, vil eg tru gjer driftsforma interessant for fleire. Og det må jo vere ynskjeleg, må det ikkje, å gje flest mogleg bønder høve til å bruke mest mogleg norsk gras­areal?

Opprydding trengst

Enno er merkeordninga marginal. Ja, ho er eigentleg berre ein pilot – initiert og driven av den økologiske sertifiseringsorganisasjonen Debio, og berre tilgjengeleg for produsentar som alt er omfatta av sertifiseringstenestene deira. Debio ynskjer ei breiare ordning, og det bør skje. Skal Grasbasert fortene plassen sin i merkejungelen, må ordninga verte så velfundert og brei som mogleg.

Små, kompliserte merkeordningar har vi nemleg nok av. Forbrukarrådet listar opp 16 matrelaterte merkeordningar. Grasbasert vert nummer 17. Det er for mange og kan verke mot si hensikt: Kor mange av oss veit eigentleg skilnaden på ein Fairtrade-merkt, ein Utz-merkt og ein Rain Forest Alliance-merkt kaffipose? Ikkje eg, i alle fall, og då kan det fort vere eg berre droppar heile greia.

Å syne skilnadene som finst i produksjonsmåtar, dyrevelferd og ikkje minst arealbruk i eit landbruk som alle heng «norsk mat på norske ressurser»-fana høgt, men som nyttar ho høgst ulikt, er bra og på tide. Men det må gjerast skikkeleg – fullt og heilt, ikkje stykkevis og delt. Stiftelsen Norsk Mat, som har ansvar for dei offisielle norske merkeordningane, har berre å nytte eit lageleg høve.

Siri Helle

Emneknaggar

Fleire artiklar

Sigrun Slapgard er forfattar og journalist og har skrive ei rekkje kritikarroste biografiar og dokumentarbøker, særleg om sterke kvinnelagnader.

Sigrun Slapgard er forfattar og journalist og har skrive ei rekkje kritikarroste biografiar og dokumentarbøker, særleg om sterke kvinnelagnader.

Foto: Agnete Brun

BokMeldingar

Frikjend av Slapgard

Alle var på fornamn med statsministerektefellen Werna Gerhardsen på 1950-talet. Også KGB.

ArildBye
Sigrun Slapgard er forfattar og journalist og har skrive ei rekkje kritikarroste biografiar og dokumentarbøker, særleg om sterke kvinnelagnader.

Sigrun Slapgard er forfattar og journalist og har skrive ei rekkje kritikarroste biografiar og dokumentarbøker, særleg om sterke kvinnelagnader.

Foto: Agnete Brun

BokMeldingar

Frikjend av Slapgard

Alle var på fornamn med statsministerektefellen Werna Gerhardsen på 1950-talet. Også KGB.

ArildBye
Tekniske problem mellom Carlsen og Niemann.

Tekniske problem mellom Carlsen og Niemann.

Foto: Chess.com

Kunnskap
Atle Grønn

Skandaleduellen

«Før Speed Chess Championship var eg 'gira'. Dette var så spanande som moderne sjakk kan vera.»

Kor mykje skal den enkelte forelder ha å seie over barnet? Spørsmålet er til vurdering når barnelova skal oppdaterast.

Kor mykje skal den enkelte forelder ha å seie over barnet? Spørsmålet er til vurdering når barnelova skal oppdaterast.

Foto: Sara Johannessen Meek / NTB

PolitikkSamfunn
Christiane Jordheim Larsen

Flytterett eller vetorett?

Skal mor eller far kunne ta med seg barna og flytte langt bort etter eit samlivsbrot? Barne- og familiedepartementet vil gjere det vanskelegare for fleire, men møter motstand.

Den norske komponisten Sigurd Lie (1871–1904).

Den norske komponisten Sigurd Lie (1871–1904).

MusikkMeldingar
Sjur Haga Bringeland

Klår kulokk

Der er både norsk og tysk nasjonalromantikk i Sigurd Lies romansar.

Tordis Ørjasæter er 97 år gamal og reflekterer rundt det å bli eldre, om litteratur, og dagane som går, og tida som har gått.

Tordis Ørjasæter er 97 år gamal og reflekterer rundt det å bli eldre, om litteratur, og dagane som går, og tida som har gått.

Foto: Mari Parelius Wammer / Cappelen Damm

LitteraturKultur

Å gå på vatnet i ein blå draum

– Alt er så sterkt no som døden er så nær. Og eg drøymer så mykje og så intenst, ei natt drøymde eg at eg gjekk på vatnet!

Hilde Vesaas
Tordis Ørjasæter er 97 år gamal og reflekterer rundt det å bli eldre, om litteratur, og dagane som går, og tida som har gått.

Tordis Ørjasæter er 97 år gamal og reflekterer rundt det å bli eldre, om litteratur, og dagane som går, og tida som har gått.

Foto: Mari Parelius Wammer / Cappelen Damm

LitteraturKultur

Å gå på vatnet i ein blå draum

– Alt er så sterkt no som døden er så nær. Og eg drøymer så mykje og så intenst, ei natt drøymde eg at eg gjekk på vatnet!

Hilde Vesaas

les DAG OG TID.
Vil du òg prøve?

Her kan du prøve vekeavisa DAG OG TID gratis i tre veker.
Prøveperioden stoppar av seg sjølv.

Komplett

Papiravisa
Digital utgåve av papiravisa
Digitale artiklar
Digitalt arkiv
Lydavis

Digital

Digital utgåve av papiravisa
Digitale artiklar
Digitalt arkiv
Lydavis

Komplett

Papiravisa
Digital utgåve av papiravisa
Digitale artiklar
Digitalt arkiv
Lydavis

Digital

Digital utgåve av papiravisa
Digitale artiklar
Digitalt arkiv
Lydavis