JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Takk for at du vil dele artikkelen

Den du deler artikkelen med, kan lese og eventuelt lytte til heile artikkelen.
Det gjer vi for at fleire skal oppdage DAG OG TID.

Namnet ditt vert synleg for alle du deler artikkelen med.

Frå matfatetKunnskap

Glutenfri lauk

Ja, det kan faktisk hende vi må ta det produktet på alvor. 

Kvar veke les vi inn utvalde artiklar, som abonnentane våre kan lytte til.
Lytt til artikkelen
Det er sprøsteikt lauk på toppen, men er han glutenfri? Det veit berre produsenten – og magen til den som får lauken i seg, om han skulle vere så uheldig å ha cøliaki.

Det er sprøsteikt lauk på toppen, men er han glutenfri? Det veit berre produsenten – og magen til den som får lauken i seg, om han skulle vere så uheldig å ha cøliaki.

pxhere.com

Det er sprøsteikt lauk på toppen, men er han glutenfri? Det veit berre produsenten – og magen til den som får lauken i seg, om han skulle vere så uheldig å ha cøliaki.

Det er sprøsteikt lauk på toppen, men er han glutenfri? Det veit berre produsenten – og magen til den som får lauken i seg, om han skulle vere så uheldig å ha cøliaki.

pxhere.com

4269
20230804
4269
20230804

Eg stoggar framfor den glutenfrie hylla på Rema. Ikkje fordi eg treng noko der – eg er blant dei heldige som ikkje har cøliaki – men av nyfikne: Denne hylla har vakse. Kva er det som bur her, eigentleg?

Ein ting er alle brødvarene. Å få til bakverk som hevar, utan å kunne nytte komponenten som gjer at bakverk hevar – glutenproteinet – er ein kunst såpass stor at vi nesten – men berre nesten – skal orsake at ein må bruke så mykje matkjemi at resultatet i brorparten av tilfella vert ultraprosessert. Men hylla er breiare enn berre bakverk, og eg ser forbi – og stoggar ved sprøsteikt lauk.

Ja, sånn lauk som du har på hotdogen din – det er ikkje så rart at han må ha sin eigen glutenfrie versjon, for den lauken du får i pølsekiosken, er mest truleg vend i kveitemjøl før han er fritert i olje, og kveitemjøl må vi jo unngå her.

For no snakkar vi om dei kanskje 5 prosentane av oss som har cøliaki – den autoimmune sjukdommen som gjer ein overkjensleg for gluten – og då gjeld det gluten i dei minste mengder: Sjølv glutenmengda i ein liten brødsmule på eit skjerebrett er meir enn nok til å gjere ein person med cøliaki temmeleg dårleg.

Altså: alternativ. Den glutenfrie lauken er rett og slett laga med rismjøl i staden for kveitemjøl. Ikkje kjenner eg skilnad på smaken, og ikkje ser eg større skilnad på pakken – begge variantane er laga av FoodMan AS og pakka som Remas eiga merkevare. Den einaste verkeleg skilnaden er prisen: Der vi utan cøliaki kan kjøpe sprøsteikt lauk til 7,70 kroner for ein pose på hundre gram, må ein med cøliaki ut med 22,60 kroner for ein like stor pose.

Kvifor er det slik?

Høgare pris

I 2021 fullførte forskarar ved OsloMet ei undersøking som konkluderte med at dei glutenfrie matalternativa som var å finne i daglegvarebutikkar, var både dyrare og mindre næringsrike: Ei samanlikning av 423 unike glutenfrie produkt og dei glutenhaldige alternativa deira synte at dei kombinerte lågare innhald av protein og fiber med mellom 46 og 443 prosent høgare pris på dei glutenfrie produkta.

Norsk Cøliakiforening plukka opp undersøkinga og nytta ho mellom anna til å spørje Noregs største produsentar av glutenfri mat kvifor desse produkta er så dyre. Blant svara dei fekk frå kommunikasjonssjef i Norgesgruppen, Kine Søyland, var at ein treng «mange prosesserte ingredienser, tilsetningsstoffer og spesialråvarer», og at dette dreg prisen opp. Spesialråvarer er greitt – ris- og nøttemjøl er nok monaleg dyrare i innkjøp enn kveitemjøl. Men når har nokosinne prosesserte ingrediensar og tilsetjingsstoff elles bidrege til å dra opp kostnaden – og prisen – på eit produkt? Er det ikkje vanlegvis slik at eit produkt utspedd med tilsetjingsstoff og fyllmasse er billegare enn det reinare alternativet? Kvifor skal det vere annleis med glutenfrie produkt?

Høve gjev ikkje rett

Og kan dei få prosentane kveitemjøl som er bytt ut rismjøl i den glutenfrie sprøsteikte lauken forsvare ein prisskilnad på nærare 300 prosent? Sjølvsagt ikkje. På same måte som ein glutenfri soyasaus der einaste skilnaden er fråvær av kveitemjøl på innhaldslista, ikkje kan bruke råvarekostnad for å forsvare å koste hundre kroner meir per liter (280,00 mot 179,40 kroner). Ein glutenfri leverpostei frå Stabburet (den gule, runde boksen) nyttar tapiokastivelse i staden for kveitemjøl og andre fortjukkingsmiddel, men er elles lik – bortsett frå at den glutenfrie prisen er over ein tredjedel høgare enn den glutenhaldige.

Dette er produkt med lang lagringstid og lågt innhald av spesialingrediensar. Noko kostnadsauke skal dei få for å halde produksjonen avskild frå all gluten og teste dette ekstra – men vi er langt unna ei rettferdiggjering. Til sjuande og sist handlar nok glutenfrie prisar, som så mange andre prisar, fyrst og fremst om høve: Ein person med cøliaki kan ikkje velje. Anten kjøper han den sprøsteikte lauken til 226 kroner per kilo, eller så må han klare seg utan sprøsteikt lauk.

Det går sjølvsagt an – for ein utan cøliaki like mykje som for ein med. Og det er om lag så stor skilnaden bør vere: Langt mindre enn i dag.

Siri Helle

Digital tilgang til DAG OG TID – heilt utan binding

Prøv ein månad for kr 49.
Deretter kr 199 per månad. Stopp når du vil.


Eller kjøp eit anna abonnement

Eg stoggar framfor den glutenfrie hylla på Rema. Ikkje fordi eg treng noko der – eg er blant dei heldige som ikkje har cøliaki – men av nyfikne: Denne hylla har vakse. Kva er det som bur her, eigentleg?

Ein ting er alle brødvarene. Å få til bakverk som hevar, utan å kunne nytte komponenten som gjer at bakverk hevar – glutenproteinet – er ein kunst såpass stor at vi nesten – men berre nesten – skal orsake at ein må bruke så mykje matkjemi at resultatet i brorparten av tilfella vert ultraprosessert. Men hylla er breiare enn berre bakverk, og eg ser forbi – og stoggar ved sprøsteikt lauk.

Ja, sånn lauk som du har på hotdogen din – det er ikkje så rart at han må ha sin eigen glutenfrie versjon, for den lauken du får i pølsekiosken, er mest truleg vend i kveitemjøl før han er fritert i olje, og kveitemjøl må vi jo unngå her.

For no snakkar vi om dei kanskje 5 prosentane av oss som har cøliaki – den autoimmune sjukdommen som gjer ein overkjensleg for gluten – og då gjeld det gluten i dei minste mengder: Sjølv glutenmengda i ein liten brødsmule på eit skjerebrett er meir enn nok til å gjere ein person med cøliaki temmeleg dårleg.

Altså: alternativ. Den glutenfrie lauken er rett og slett laga med rismjøl i staden for kveitemjøl. Ikkje kjenner eg skilnad på smaken, og ikkje ser eg større skilnad på pakken – begge variantane er laga av FoodMan AS og pakka som Remas eiga merkevare. Den einaste verkeleg skilnaden er prisen: Der vi utan cøliaki kan kjøpe sprøsteikt lauk til 7,70 kroner for ein pose på hundre gram, må ein med cøliaki ut med 22,60 kroner for ein like stor pose.

Kvifor er det slik?

Høgare pris

I 2021 fullførte forskarar ved OsloMet ei undersøking som konkluderte med at dei glutenfrie matalternativa som var å finne i daglegvarebutikkar, var både dyrare og mindre næringsrike: Ei samanlikning av 423 unike glutenfrie produkt og dei glutenhaldige alternativa deira synte at dei kombinerte lågare innhald av protein og fiber med mellom 46 og 443 prosent høgare pris på dei glutenfrie produkta.

Norsk Cøliakiforening plukka opp undersøkinga og nytta ho mellom anna til å spørje Noregs største produsentar av glutenfri mat kvifor desse produkta er så dyre. Blant svara dei fekk frå kommunikasjonssjef i Norgesgruppen, Kine Søyland, var at ein treng «mange prosesserte ingredienser, tilsetningsstoffer og spesialråvarer», og at dette dreg prisen opp. Spesialråvarer er greitt – ris- og nøttemjøl er nok monaleg dyrare i innkjøp enn kveitemjøl. Men når har nokosinne prosesserte ingrediensar og tilsetjingsstoff elles bidrege til å dra opp kostnaden – og prisen – på eit produkt? Er det ikkje vanlegvis slik at eit produkt utspedd med tilsetjingsstoff og fyllmasse er billegare enn det reinare alternativet? Kvifor skal det vere annleis med glutenfrie produkt?

Høve gjev ikkje rett

Og kan dei få prosentane kveitemjøl som er bytt ut rismjøl i den glutenfrie sprøsteikte lauken forsvare ein prisskilnad på nærare 300 prosent? Sjølvsagt ikkje. På same måte som ein glutenfri soyasaus der einaste skilnaden er fråvær av kveitemjøl på innhaldslista, ikkje kan bruke råvarekostnad for å forsvare å koste hundre kroner meir per liter (280,00 mot 179,40 kroner). Ein glutenfri leverpostei frå Stabburet (den gule, runde boksen) nyttar tapiokastivelse i staden for kveitemjøl og andre fortjukkingsmiddel, men er elles lik – bortsett frå at den glutenfrie prisen er over ein tredjedel høgare enn den glutenhaldige.

Dette er produkt med lang lagringstid og lågt innhald av spesialingrediensar. Noko kostnadsauke skal dei få for å halde produksjonen avskild frå all gluten og teste dette ekstra – men vi er langt unna ei rettferdiggjering. Til sjuande og sist handlar nok glutenfrie prisar, som så mange andre prisar, fyrst og fremst om høve: Ein person med cøliaki kan ikkje velje. Anten kjøper han den sprøsteikte lauken til 226 kroner per kilo, eller så må han klare seg utan sprøsteikt lauk.

Det går sjølvsagt an – for ein utan cøliaki like mykje som for ein med. Og det er om lag så stor skilnaden bør vere: Langt mindre enn i dag.

Siri Helle

Er det ikkje vanlegvis slik at eit produkt utspedd med tilsetjingsstoff og fyllmasse er billegare enn det reinare alternativet?

Emneknaggar

Fleire artiklar

Gravfølgjet for Mohammad Mahdi Ammar og Abbas Fadel Yassin, båe drepne av eksploderande personsøkjarar i Beirut. Ammar er son til ein framståande medlem av Hizbollah-rørsla.

Gravfølgjet for Mohammad Mahdi Ammar og Abbas Fadel Yassin, båe drepne av eksploderande personsøkjarar i Beirut. Ammar er son til ein framståande medlem av Hizbollah-rørsla.

Foto: Mohamed Azakir / Reuters / NTB

KommentarSidene 2-3

Krig med personsøkjarar i folkerettsleg gråsone

Kvelden før personsøkjaråtaket endra Israels krigskabinett målsetjingane med krigen i nord. Ei eskalering låg derfor i kjømda.

Cecilie Hellestveit
Gravfølgjet for Mohammad Mahdi Ammar og Abbas Fadel Yassin, båe drepne av eksploderande personsøkjarar i Beirut. Ammar er son til ein framståande medlem av Hizbollah-rørsla.

Gravfølgjet for Mohammad Mahdi Ammar og Abbas Fadel Yassin, båe drepne av eksploderande personsøkjarar i Beirut. Ammar er son til ein framståande medlem av Hizbollah-rørsla.

Foto: Mohamed Azakir / Reuters / NTB

KommentarSidene 2-3

Krig med personsøkjarar i folkerettsleg gråsone

Kvelden før personsøkjaråtaket endra Israels krigskabinett målsetjingane med krigen i nord. Ei eskalering låg derfor i kjømda.

Cecilie Hellestveit
Laila Goody, Maria Ómarsdóttir Austgulen, Trond Espen Seim og John Emil Jørgenrud i nachspielet frå helvete som stykket til Edward Albee blir kalla.

Laila Goody, Maria Ómarsdóttir Austgulen, Trond Espen Seim og John Emil Jørgenrud i nachspielet frå helvete som stykket til Edward Albee blir kalla.

Foto: Erika Hebbert

TeaterMeldingar
Jan H. Landro

Sterkt om livsløgn og overleving

Gode skodespelar­prestasjonar i intens kamp på liv og død.

Den nye statsministeren i Frankrike, Michel Barnier, blir klappa inn av den utgåande, Gabriel Attal, i ein seremoni på Hôtel Matignon i Paris 5. september.

Den nye statsministeren i Frankrike, Michel Barnier, blir klappa inn av den utgåande, Gabriel Attal, i ein seremoni på Hôtel Matignon i Paris 5. september.

Foto: Stephane De Sakutin / Reuters / NTB

KommentarSamfunn
Bjørn Kvalsvik Nicolaysen

Ny statsminister med gjeld, utan budsjett

No lyt alt skje raskt i fransk politikk for å avverje nye kriser.

Justis- og beredskapsminister Emilie Enger Mehl på veg til pressetreffet om motarbeiding av kriminalitet. Også statsminister Jonas Gahr Støre og finansminister Trygve Slagsvold Vedum deltok.

Justis- og beredskapsminister Emilie Enger Mehl på veg til pressetreffet om motarbeiding av kriminalitet. Også statsminister Jonas Gahr Støre og finansminister Trygve Slagsvold Vedum deltok.

Foto: Thomas Fure / NTB

Samfunn
Sofie May Rånes

– No ser me effekten av færre politifolk

Det er mykje regjeringa kunne gjort som dei ikkje har gjort. Me er ikkje imponerte, seier Helge André Njåstad (FrP).

Då nordmennene kom til Færøyane, eller Fårøyane, rundt 800 var «hagane fulle av sau, som irane hadde ale upp, bergi tekte med fugl, nøgdi med rekved til husbyggjing, fisk og kval utanfor døri og vetrar so milde at sau og hest levde ute», skreiv landsfaderen Jóannes Patursson i boka Frå Færøyane i 1925.  I dag er det om lag 70.000 sauer som går fritt ikring, også rundt Tórshavn.

Då nordmennene kom til Færøyane, eller Fårøyane, rundt 800 var «hagane fulle av sau, som irane hadde ale upp, bergi tekte med fugl, nøgdi med rekved til husbyggjing, fisk og kval utanfor døri og vetrar so milde at sau og hest levde ute», skreiv landsfaderen Jóannes Patursson i boka Frå Færøyane i 1925. I dag er det om lag 70.000 sauer som går fritt ikring, også rundt Tórshavn.

Alle foto: Hallgeir Opedal

ReportasjeFeature

Nytt frå vestfronten

Ute i Atlanterhavet ligg Færøyane som ein front mot lågtrykk, vestavêr og liberale haldningar.

Hallgeir Opedal
Då nordmennene kom til Færøyane, eller Fårøyane, rundt 800 var «hagane fulle av sau, som irane hadde ale upp, bergi tekte med fugl, nøgdi med rekved til husbyggjing, fisk og kval utanfor døri og vetrar so milde at sau og hest levde ute», skreiv landsfaderen Jóannes Patursson i boka Frå Færøyane i 1925.  I dag er det om lag 70.000 sauer som går fritt ikring, også rundt Tórshavn.

Då nordmennene kom til Færøyane, eller Fårøyane, rundt 800 var «hagane fulle av sau, som irane hadde ale upp, bergi tekte med fugl, nøgdi med rekved til husbyggjing, fisk og kval utanfor døri og vetrar so milde at sau og hest levde ute», skreiv landsfaderen Jóannes Patursson i boka Frå Færøyane i 1925. I dag er det om lag 70.000 sauer som går fritt ikring, også rundt Tórshavn.

Alle foto: Hallgeir Opedal

ReportasjeFeature

Nytt frå vestfronten

Ute i Atlanterhavet ligg Færøyane som ein front mot lågtrykk, vestavêr og liberale haldningar.

Hallgeir Opedal

les DAG OG TID.
Vil du òg prøve?

Her kan du prøve vekeavisa DAG OG TID gratis i tre veker.
Prøveperioden stoppar av seg sjølv.

Komplett

Papiravisa
Digital utgåve av papiravisa
Digitale artiklar
Digitalt arkiv
Lydavis

Digital

Digital utgåve av papiravisa
Digitale artiklar
Digitalt arkiv
Lydavis

Komplett

Papiravisa
Digital utgåve av papiravisa
Digitale artiklar
Digitalt arkiv
Lydavis

Digital

Digital utgåve av papiravisa
Digitale artiklar
Digitalt arkiv
Lydavis