Blåmuggost
Over skyene er osten alltid blå.
Blåmuggost kan nytast i mange variantar. Her som pålegg saman med ein bit fersken.
Foto: Larry Crowe / AP Photo / NTB scanpix
Eg har vore innom ostehimmelen att. Han er heldigvis ein himmel ein kan gå inn og ut av, ein flyttbar stad som dukkar opp med ujamne mellomrom. Oftare no når det er matfestivaltid. Denne gongen fann eg han midt i tjukkaste hovudstaden: på Landbrukets Hus i Hollendergaten, 4. etasje på møterommet heilt inst i den lange korridoren. Han smakte mugg. Blå mugg. I fleire variantar enn eg var klar over eksisterte.
Nokre var framleis for anonyme til å stikke seg ut i ostebiletet, ikkje alle var like vellukka, men hovuddommen min var likevel klar: Blåostlandet Noreg har ingen grunn til å kjenne mindreverdskompleks for noko som helst.
Nam nam
Det fins blåmuggostar som har ein smak gjennom heile smaksopplevinga. Dei kan ein skjere ein stor bit av og gomle nøgd nedpå. Andre er så kompliserte i smaken, og endrar seg så fort, at kvart steg av etinga krev full konsentrasjon. Minst fire av ostane overraska meg såpass idet eg fekk dei i munnen, at eg måtte uttrykke det med lyd. Ostane smaka salt, sterkt, friskt. Nokre kitla på tunga, medan andre sat fast i ganen lenge etterpå. Om eg tenker etter, kjenner eg dei enno.
For å avmystifisere var det altså NM i gardsost førre veke, og eg fekk vere med på å dømme dei norske blåmuggostane, produserte av handverksystarar, hovudsakleg basert på gardens eiga mjølk. Kor mange slike finst det eigentleg? lurer du kanskje. (Eg har lurt på det same.) Vel, på bordet vårt var det fjorten, og vi veit det finst fleire. Altså finst det minst eit dusin små gardsysteri som tek på seg oppgåva å få blå mugg til å vekse i ein høveleg mjuk, feit, salt og prikkete blåmuggost med kremkonsistens. Dette er nemleg blant dei meir krevjande oppgåvene ein ystar kan gje seg ut på.
Blåmuggen, ofte ein variant av muggsoppen Penicillum roqueforti, er aerob: Han treng luft for å vekse. Det er altså lett å få han til å gro på overflata på osten, men skal han få utføre smaksmagien sin, må han finnast jamt gjennom heile osten. (Den karakteristiske blåmuggsmaken – han som kitlar på tunga – kjem av at soppen spaltar mjølkefeittet.) Difor stikk ein hol tvers gjennom osten. Soppen som er på overflata, vert med pinnen inn i osten. Dersom osten er høveleg fast, held holet seg nett så ope at soppen får halde fram med å vekse. Osten skal likevel ikkje vere ein fast ost. Ein skal kunne skjere han lett med kniv, og han skal ha kremkonsistens.
Verdsmeisteren
Det er ikkje til å stikke under stolen at éin av dei norske blåostane er litt meir berømt enn dei andre. Rett og slett verdsberømt. «I can not tru it», sa mister Kraftkar himself, Gunnar Waagen, då tingvollosten han og familien har skapt, vart kåra til den beste osten i verda i VM i San Sebastian for eit knapt år sidan. Sidan har kraftkaren knapt rørt ved butikkhyllene. «Kraftkar er tilbake!!!! Første mann/kvinne til mølla!» skreiv delikatessebutikken Gutta på Haugen på Facebook i august. Etterspurnaden er i ein annan liga enn produksjonen, og altfor mange rundar av når dei får eit nei på spørsmålet om Kraftkar ligg i hylla.
Seinast førre veke høyrde eg ein turist spørje i lokalmatbutikken på Lom om dei hadde «den verdsmeisterosten». «Nei», svara butikkdama, «vi bestilte, men fekk ikkje i denne runda. Forhåpentlegvis får vi han inn att om tre veker».
Det hjelper sjølvsagt ikkje turisten noko særleg. Det ho burde ha sagt, og eg kjenner meg ganske sikker på at eg har Gunnar Waagen med når eg foreslår dette, var: «Nei, han er så populær at produsenten ikkje klarer fylle alle hyller heile tida, men ikkje fortvil, vi har fleire andre norske blåmuggostar som er like spanande. Kanskje vil du prøve ein av dei i staden?»
Skal eg trekke fram nokre alternativ, vert det fyrst Fønix – ysta ved Noregs fyrste byysteri i Stavanger av dyktige Lisa Brunborg. Deretter Hitra Blå, ein trønderblåost ysta i havgapet på øya Helgebostad. Men din eigen favoritt, den finn du berre sjølv.
Siri Helle
Er du abonnent? Logg på her for å lese vidare.
Digital tilgang til DAG OG TID – heilt utan binding
Prøv ein månad for kr 49.
Deretter kr 199 per månad. Stopp når du vil.
Eg har vore innom ostehimmelen att. Han er heldigvis ein himmel ein kan gå inn og ut av, ein flyttbar stad som dukkar opp med ujamne mellomrom. Oftare no når det er matfestivaltid. Denne gongen fann eg han midt i tjukkaste hovudstaden: på Landbrukets Hus i Hollendergaten, 4. etasje på møterommet heilt inst i den lange korridoren. Han smakte mugg. Blå mugg. I fleire variantar enn eg var klar over eksisterte.
Nokre var framleis for anonyme til å stikke seg ut i ostebiletet, ikkje alle var like vellukka, men hovuddommen min var likevel klar: Blåostlandet Noreg har ingen grunn til å kjenne mindreverdskompleks for noko som helst.
Nam nam
Det fins blåmuggostar som har ein smak gjennom heile smaksopplevinga. Dei kan ein skjere ein stor bit av og gomle nøgd nedpå. Andre er så kompliserte i smaken, og endrar seg så fort, at kvart steg av etinga krev full konsentrasjon. Minst fire av ostane overraska meg såpass idet eg fekk dei i munnen, at eg måtte uttrykke det med lyd. Ostane smaka salt, sterkt, friskt. Nokre kitla på tunga, medan andre sat fast i ganen lenge etterpå. Om eg tenker etter, kjenner eg dei enno.
For å avmystifisere var det altså NM i gardsost førre veke, og eg fekk vere med på å dømme dei norske blåmuggostane, produserte av handverksystarar, hovudsakleg basert på gardens eiga mjølk. Kor mange slike finst det eigentleg? lurer du kanskje. (Eg har lurt på det same.) Vel, på bordet vårt var det fjorten, og vi veit det finst fleire. Altså finst det minst eit dusin små gardsysteri som tek på seg oppgåva å få blå mugg til å vekse i ein høveleg mjuk, feit, salt og prikkete blåmuggost med kremkonsistens. Dette er nemleg blant dei meir krevjande oppgåvene ein ystar kan gje seg ut på.
Blåmuggen, ofte ein variant av muggsoppen Penicillum roqueforti, er aerob: Han treng luft for å vekse. Det er altså lett å få han til å gro på overflata på osten, men skal han få utføre smaksmagien sin, må han finnast jamt gjennom heile osten. (Den karakteristiske blåmuggsmaken – han som kitlar på tunga – kjem av at soppen spaltar mjølkefeittet.) Difor stikk ein hol tvers gjennom osten. Soppen som er på overflata, vert med pinnen inn i osten. Dersom osten er høveleg fast, held holet seg nett så ope at soppen får halde fram med å vekse. Osten skal likevel ikkje vere ein fast ost. Ein skal kunne skjere han lett med kniv, og han skal ha kremkonsistens.
Verdsmeisteren
Det er ikkje til å stikke under stolen at éin av dei norske blåostane er litt meir berømt enn dei andre. Rett og slett verdsberømt. «I can not tru it», sa mister Kraftkar himself, Gunnar Waagen, då tingvollosten han og familien har skapt, vart kåra til den beste osten i verda i VM i San Sebastian for eit knapt år sidan. Sidan har kraftkaren knapt rørt ved butikkhyllene. «Kraftkar er tilbake!!!! Første mann/kvinne til mølla!» skreiv delikatessebutikken Gutta på Haugen på Facebook i august. Etterspurnaden er i ein annan liga enn produksjonen, og altfor mange rundar av når dei får eit nei på spørsmålet om Kraftkar ligg i hylla.
Seinast førre veke høyrde eg ein turist spørje i lokalmatbutikken på Lom om dei hadde «den verdsmeisterosten». «Nei», svara butikkdama, «vi bestilte, men fekk ikkje i denne runda. Forhåpentlegvis får vi han inn att om tre veker».
Det hjelper sjølvsagt ikkje turisten noko særleg. Det ho burde ha sagt, og eg kjenner meg ganske sikker på at eg har Gunnar Waagen med når eg foreslår dette, var: «Nei, han er så populær at produsenten ikkje klarer fylle alle hyller heile tida, men ikkje fortvil, vi har fleire andre norske blåmuggostar som er like spanande. Kanskje vil du prøve ein av dei i staden?»
Skal eg trekke fram nokre alternativ, vert det fyrst Fønix – ysta ved Noregs fyrste byysteri i Stavanger av dyktige Lisa Brunborg. Deretter Hitra Blå, ein trønderblåost ysta i havgapet på øya Helgebostad. Men din eigen favoritt, den finn du berre sjølv.
Siri Helle
Dette er blant dei
meir krevjande
oppgåvene ein ystar
kan gje seg ut på.
Fleire artiklar
Palestinarar på veg ut av Rafah måndag, etter at Israel varsla nye åtak i byen lengst sørvest i Gaza.
Foto: Ramadan Abed / Reuters / NTB
Den raude streken i Rafah
Kanskje skal sluttspelet i Gaza-krigen stå i Rafah. Det blir neppe kort.
Titusenvis av menneske har samla seg framfor parlamentet i Tbilisi dei siste vekene, i protest mot det dei kallar «den russiske lova».
Foto: Ida Lødemel Tvedt
Krossveg i den georgiske draumen
TBILISI: Demonstrasjonane i Georgia kjem til å eskalere fram mot 17. mai.
Mange meiner at det er no landet tek vegvalet mellom Russland og Vesten.
Utvalsleiar Line Eldring leverer NOU-rapporten om EØS-avtalen til utanriksminister Espen Barth Eide (Ap).
Foto: Terje Pedersen / NTB
Kva er alternativet til EØS-medlemskap?
Anna Kleiva er forfattar og omsetjar.
Foto: Privat
Anna Kleiva er ny diktskribent i Dag og Tid
«Eg ser fram til å arbeida meir med einskilde dikt frå ulike forfattarar.»
Foto: Hatem Khaled / NTB
Krasnik og eg
Dei som følger debatten, kan sjå to ulike haldningar til Israel og Palestina utfalde seg.