🎧 Mjølk og kjøt
Kumjølk og storfekjøt er to sider av same sak. Men å klare å lage passeleg mykje av begge to samtidig er vanskelegare enn ein skulle tru.
Ein burgar og osten på han kan kome frå same dyret, men det dyret kan ikkje halde fram med å levere ost.
Foto: Pxhere.com
Lytt til artikkelen:
At vi produserer mindre storfekjøt enn vi et, her i landet, er eigentleg ikkje noko nytt. Slik har det vore i ein del år: Importen har lege på 8000–9000 tonn i året. Men i år, i koronaåret 2020, vil sjølv ikkje det vere nok. Ikkje i nærleiken. Går det slik marknadsregulator Nortura trur, kjem vi til å produsere 17.000 tonn for lite storfekjøt i Noreg i 2020.
Kvifor? Fordi vi held oss i Noreg, mellom anna. Vi reiser sjeldnare til Sverige og andre såkalla billegland for å kjøpe kjøt, og sjølv når vi er i landet, er vi meir heime, på våre eigne kjøkken – og då kjøper vi fleire råvarer. Meir kjøt – og meir mjølk. Og meir mjølk, ja, det fører til mindre storfekjøt.
Igjen: Kvifor? I motsetnad til storfekjøtbransjen har mjølkebransjen i det siste slite med for mykje råstoff. Då forbodet mot å produsere subsidiert Jarlsberg for eksport kom, vart mjølketrongen kutta med 100 millionar liter årleg. Problemet har vore at norske kyr heller har mjølka for mykje enn for lite. Dette kuttet har så langt alle mjølkebønder teke flatt – gjennom at dei berre har fått lov å levere 95 prosent av mjølkekvota si.
Våren 2020 vart det mellombels slutt på avkortinga. Ja, nett no er Tine på nærast desperat jakt etter all mjølk dei kan få tak i. Om sommaren og tidleghausten har dei nemleg ledig kapasitet: Ein god del bønder stenger mjølkekranane om sommaren for å kunne sleppe kyrne på beite. Og enten beitet ligg i utmarka eller på fjellet, er det for mange for langt unna mjølkestallen eller -roboten til at mjølk og beite lèt seg kombinere. Ein trist effekt av eit effektiviseringsjag som har gått for langt, er at stølsdrift i Noreg i 2020 har vorte mest for idealistar og nostalgikarar.
Meir sommarmjølk
Men no var det samanhengar mellom mjølk og kjøt vi skulle snakke om, og fleire bønder har svara på Tines rop etter mjølk i sommar. Produksjonen har auka med 4 prosent jamfør sommaren 2019, og det er levert 240 tonn meir feitt i juli i år jamført med fjoråret.
Det er litt fordi fleire bønder har halde på med mjølkeproduksjon lenger utover sommaren, men mest fordi dei som uansett sommarmjølkar, har hatt fleire kyr i drift. Og det fører til færre dyr til slakt, som altså gjev mindre storfekjøt i butikkhyllene.
Slik heng alt saman i biologiske produksjonar, og det heile vert ikkje lettare av at produksjonen går føre seg i ein marknad av prismedvitne kundar. Tine kan auke mjølkemottaket om sommaren, sidan det då er ledig kapasitet, men utover hausten er det ikkje like lett: Kapasiteten på Tine-meieria har vorte kraftig redusert dei siste åra. Berre slik har ein kunna halde på lønsemda. Difor er det ikkje berre å produsere meir på toppen av at dei planlagde mjølkekranane går for fullt.
Og kor lenge vil vi halde fram med å drikke mykje mjølk? Kjøpe kjøt i Noreg? Ete heime og ikkje på restaurant? Ikkje godt å seie. Og det tek framleis nærare tre år frå ei ku vert drektig til kalven hennar produserer mjølk.
Ta ansvaret
Kva seier alt dette oss? At det ikkje er lett å regulere ein biologisk matproduksjon etter eit delvis politisk og delvis marknadsstyrt samfunn. At samfunnet meiner at under 1 prosent av dei arbeidsføre treng å vere matprodusentar, gjer det ikkje enklare: Kontakten mellom råvara, jorda ho vert produsert på og dei som er heilt avhengige av henne for å verte mette, er nærast heilt vekke. Lokale marknader er like fråverande.
Dei færraste av oss kjenner ansvar for å ete heile dyret – mange av oss har aldri sett eit heilt slakt – eller hjelpe Tine med å få brukt all mjølka eller Nortura med å få omsett kjøtet vi no klarer å produsere på norsk jord. Det er ikkje noko å seie på det, sånn eigentleg. Likevel er det gjerne på tide å ta det ansvaret ingen har pålagt oss, særleg når det eigentleg krev frykteleg lite: Nett no er det berre éin type kjøt vi har for lite av i Noreg, og det er storfekjøt. Men vi har meir enn nok kjøt av sau, lam, geit, kje, hjort, rein og elg. Eg utfordrar deg til å finne ein ting storfekjøt kan gjere, som ikkje eitt av desse kjøtslaga kan gjere minst like godt.
Bruk hausten til å prøve, så snakkast vi til jul.
Siri Helle
Er du abonnent? Logg på her for å lese vidare.
Digital tilgang til DAG OG TID – heilt utan binding
Prøv ein månad for kr 49.
Deretter kr 199 per månad. Stopp når du vil.
Lytt til artikkelen:
At vi produserer mindre storfekjøt enn vi et, her i landet, er eigentleg ikkje noko nytt. Slik har det vore i ein del år: Importen har lege på 8000–9000 tonn i året. Men i år, i koronaåret 2020, vil sjølv ikkje det vere nok. Ikkje i nærleiken. Går det slik marknadsregulator Nortura trur, kjem vi til å produsere 17.000 tonn for lite storfekjøt i Noreg i 2020.
Kvifor? Fordi vi held oss i Noreg, mellom anna. Vi reiser sjeldnare til Sverige og andre såkalla billegland for å kjøpe kjøt, og sjølv når vi er i landet, er vi meir heime, på våre eigne kjøkken – og då kjøper vi fleire råvarer. Meir kjøt – og meir mjølk. Og meir mjølk, ja, det fører til mindre storfekjøt.
Igjen: Kvifor? I motsetnad til storfekjøtbransjen har mjølkebransjen i det siste slite med for mykje råstoff. Då forbodet mot å produsere subsidiert Jarlsberg for eksport kom, vart mjølketrongen kutta med 100 millionar liter årleg. Problemet har vore at norske kyr heller har mjølka for mykje enn for lite. Dette kuttet har så langt alle mjølkebønder teke flatt – gjennom at dei berre har fått lov å levere 95 prosent av mjølkekvota si.
Våren 2020 vart det mellombels slutt på avkortinga. Ja, nett no er Tine på nærast desperat jakt etter all mjølk dei kan få tak i. Om sommaren og tidleghausten har dei nemleg ledig kapasitet: Ein god del bønder stenger mjølkekranane om sommaren for å kunne sleppe kyrne på beite. Og enten beitet ligg i utmarka eller på fjellet, er det for mange for langt unna mjølkestallen eller -roboten til at mjølk og beite lèt seg kombinere. Ein trist effekt av eit effektiviseringsjag som har gått for langt, er at stølsdrift i Noreg i 2020 har vorte mest for idealistar og nostalgikarar.
Meir sommarmjølk
Men no var det samanhengar mellom mjølk og kjøt vi skulle snakke om, og fleire bønder har svara på Tines rop etter mjølk i sommar. Produksjonen har auka med 4 prosent jamfør sommaren 2019, og det er levert 240 tonn meir feitt i juli i år jamført med fjoråret.
Det er litt fordi fleire bønder har halde på med mjølkeproduksjon lenger utover sommaren, men mest fordi dei som uansett sommarmjølkar, har hatt fleire kyr i drift. Og det fører til færre dyr til slakt, som altså gjev mindre storfekjøt i butikkhyllene.
Slik heng alt saman i biologiske produksjonar, og det heile vert ikkje lettare av at produksjonen går føre seg i ein marknad av prismedvitne kundar. Tine kan auke mjølkemottaket om sommaren, sidan det då er ledig kapasitet, men utover hausten er det ikkje like lett: Kapasiteten på Tine-meieria har vorte kraftig redusert dei siste åra. Berre slik har ein kunna halde på lønsemda. Difor er det ikkje berre å produsere meir på toppen av at dei planlagde mjølkekranane går for fullt.
Og kor lenge vil vi halde fram med å drikke mykje mjølk? Kjøpe kjøt i Noreg? Ete heime og ikkje på restaurant? Ikkje godt å seie. Og det tek framleis nærare tre år frå ei ku vert drektig til kalven hennar produserer mjølk.
Ta ansvaret
Kva seier alt dette oss? At det ikkje er lett å regulere ein biologisk matproduksjon etter eit delvis politisk og delvis marknadsstyrt samfunn. At samfunnet meiner at under 1 prosent av dei arbeidsføre treng å vere matprodusentar, gjer det ikkje enklare: Kontakten mellom råvara, jorda ho vert produsert på og dei som er heilt avhengige av henne for å verte mette, er nærast heilt vekke. Lokale marknader er like fråverande.
Dei færraste av oss kjenner ansvar for å ete heile dyret – mange av oss har aldri sett eit heilt slakt – eller hjelpe Tine med å få brukt all mjølka eller Nortura med å få omsett kjøtet vi no klarer å produsere på norsk jord. Det er ikkje noko å seie på det, sånn eigentleg. Likevel er det gjerne på tide å ta det ansvaret ingen har pålagt oss, særleg når det eigentleg krev frykteleg lite: Nett no er det berre éin type kjøt vi har for lite av i Noreg, og det er storfekjøt. Men vi har meir enn nok kjøt av sau, lam, geit, kje, hjort, rein og elg. Eg utfordrar deg til å finne ein ting storfekjøt kan gjere, som ikkje eitt av desse kjøtslaga kan gjere minst like godt.
Bruk hausten til å prøve, så snakkast vi til jul.
Siri Helle
Det er ikkje lett å
regulere ein biolo-
gisk matproduksjon
etter eit delvis poli-
tisk og delvis mark-
nadsstyrt samfunn.
Fleire artiklar
Butikkvindauge i Worth Avenue i Palm Beach i Florida.
Alle foto: Håvard Rem
Det blonde reservatet
PALM BEACH: Krig og folkevandring verkar inn på alle vestlege val. Eit amerikansk presidentval kan verka andre vegen òg.
Lewis Lapham på Lapham’s Quarterly-kontoret ved Union Square på Manhattan.
Ein lang marsj mot idiotveldet
NEW YORK: Sett frå minnestunda for Lewis Lapham ser den politiske dagsordenen i USA mindre ny ut.
VINNAREN: På søndag vart Herbert Kickls Fridomsparti (FPÖ) for første gongen største parti i det austerrikske parlamentsvalet. Får partiet makt, vil dei jobbe for å oppheve sanksjonar mot Russland.
Foto: Lisa Leutner / Reuters/ NTB
Politikk i grenseland
Austerrikarane ser på seg sjølv som ein fredsnasjon. Likevel røystar ein tredel på prorussiske høgrepopulistar.
Eldspåsetting og steinkasting i Ramels veg i Rosengård i Malmö. Ivar Hippe har intervjua innbyggarar i utsette bydelar i Vest-Sverige.
Foto: Johan Nilsson / TT / AP / NTB
– Det kjem til å bli stygt
Ivar Hippe fekk lyst til å sjå nærmare på dei svenske tilstandane. Etter tre års arbeid er Sverige 2024: Beretninger om et land i krise her. Staten må ta styring, seier han.
Yrka med det høgste sjukefråværet er kvinnedominerte med relasjonelt arbeid og høge emosjonelle krav, skriv Lill Sverresdatter Larsen.
Foto: Gorm Kallestad / NTB
Langvarig overbelastning gir rekordhøyt sykefravær
«Vi har lenge drevet en dugnad for å holde skuta flytende.»