JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Takk for at du vil dele artikkelen

Den du deler artikkelen med, kan lese og eventuelt lytte til heile artikkelen.
Det gjer vi for at fleire skal oppdage DAG OG TID.

Namnet ditt vert synleg for alle du deler artikkelen med.

Kunnskap

🎧 Heimelaga syltetøy

Det viktigaste er å plukke.

Kvar veke les vi inn utvalde artiklar, som abonnentane våre kan lytte til.
Lytt til artikkelen
Noko mat er betre enn han ser ut. Brød med ferskt syltetøy er slik mat.

Noko mat er betre enn han ser ut. Brød med ferskt syltetøy er slik mat.

Foto: pxhere.com

Noko mat er betre enn han ser ut. Brød med ferskt syltetøy er slik mat.

Noko mat er betre enn han ser ut. Brød med ferskt syltetøy er slik mat.

Foto: pxhere.com

3984
20200828
3984
20200828

Lytt til artikkelen:

Om du ikkje har fått laga syltetøy i år, kan du i alle fall ikkje skulde på sommaren. Eller naturen. Eller ein gong vêret. For sjølv om sommaren har vore sånn middels minus mange stadar, har overraskande mange bær funne vegen til modning. Ripsbuskene står tunge, det bognar av ville bringebær (gjerne på storleik med dei du kjøper i dyre dommar på butikken), heiene står mørkeblå av blåbær, berre med små, mørkeraude tyttebærflekkar innimellom, for ikkje å snakke om dei solgule gullkorna som vi altså ikkje snakkar om – ikkje tale om at eg fortel deg om molteplassane.

Men altså: For dei av oss som tek oss tid til å plukke, er det bær å finne i skogar, på heier, langs fjellsider, i vegkantar og i hagar. Vel heime på kjøkkenet vil ein så gjerne gjere sitt beste for å ta vare på desse sommarsmakane vinteren gjennom. Men korleis gjer ein eigentleg det?

Vi kunne sjølvsagt ha safta. Vi kunne også ha singelfrose, sukkerfrose eller til og med tørka. Likevel skal vi denne veka halde oss til syltetøy. Der er det nemleg meir enn nok å ta fatt i.

Eller, eigentleg er det hovudsakleg eitt spørsmål, men det kan til gjengjeld diskuterast i det vide og det breie: Reint, sommarleg syltetøy vil sjølvsagt ha – og treng – minst mogleg tilsetjingsstoff. Men kva er naudsynt? Kva med tjukningsmiddelet pektin, registrert på E-stofflista med det lite flatterande nummeret E440? Er pektin månelanding eller mageplask – «må ha» eller mager trøyst, gull og grøne skogar eller gudsforlate gugge?

Pektin i veggane

Vel, sånn reint kjemisk er det riktige svaret sjølvsagt ingen av delane. Pektin er eit polysakkarid, det vil seie eit stort karbohydratmolekyl sett saman av enkle sukkerartar – som sit i celleveggane (veggane til cellene) og midtlamellane (veggane mellom cellene) hjå planter. Her har pektinet som hovudoppgåve å halde på vatn. Når cellene veks, gjev pektinet dei elastisitet nok til å forme seg slik dei skal.

Altså har pektin ein essensiell funksjon i vekstfasen til frukt og bær, og difor er det meir pektin i bær som ikkje er heilt modne, enn i bær vi ynskjer å ete. Både menneske og andre dyr føretrekker nemleg saftige bær – og bær ynskjer å verte etne, det er slik dei spreier frøa og med dei genane sine. Når bæra skal modnast er dei forsynte med eit enzym som bryt ned pektin og frigjer vatnet det held på.

Det er med andre ord denne eigenskapen til å halde på vatn som gjer at pektin tjuknar syltetøy. Ganske genialt, spør du meg – og ganske i tråd med kva bær eigentleg er. Eg gidd i alle fall ikkje ha dårleg samvit for å sette til litt bindevevsstoff i syltetøyet mitt. Då får det heller vere at pektin er registrert som eit tilsetjingsstoff.

smått irriterande

Å koke syltetøy utan pektin fører ofte til rennande saft med bærklumpar i. Det kan smake godt, men er ikkje særleg praktisk å ha på skiva – særleg ikkje om den skiva skal ned i ein matboks, slik mange skiver trass alt skal. Ein kan unngå renninga ved å bruke lite modne bær eller sette til store mengder sukker, eller begge deler. Men er det betre – for ikkje å seie reinare – eller sunnare?

Det som er smått irriterande, er at ingen av pektinprodukta til marknadsleiaren Jam, produsert av Mondelez (tidlegare Freia), inneheld reint pektin – jamvel varianten som heiter Fruktpektin, inneheld i tillegg det surheitsregulerande middelet sitronsyre og konserveringsmiddelet sorbinsyre. Eg trur ikkje det har all verda å seie for smaken på syltetøyet mitt. Men det er unødvendig.

Neste år planlegg eg difor å investere i rein fruktpektin, som er å få kjøpt, om ikkje på lokalbutikken, så nokre tastetrykk lenger vekke.

Om dette til sjuande og sist er betre for miljøet, kan sjølvsagt diskuterast. Det var ved alle høve for godt til å vere sant at diskusjonen skulle ende her. Heldigvis er heimelaga syltetøy både med og utan ekstra pektin både godt og sant.

Siri Helle

Digital tilgang til DAG OG TID – heilt utan binding

Prøv ein månad for kr 49.
Deretter kr 199 per månad. Stopp når du vil.


Eller kjøp eit anna abonnement

Lytt til artikkelen:

Om du ikkje har fått laga syltetøy i år, kan du i alle fall ikkje skulde på sommaren. Eller naturen. Eller ein gong vêret. For sjølv om sommaren har vore sånn middels minus mange stadar, har overraskande mange bær funne vegen til modning. Ripsbuskene står tunge, det bognar av ville bringebær (gjerne på storleik med dei du kjøper i dyre dommar på butikken), heiene står mørkeblå av blåbær, berre med små, mørkeraude tyttebærflekkar innimellom, for ikkje å snakke om dei solgule gullkorna som vi altså ikkje snakkar om – ikkje tale om at eg fortel deg om molteplassane.

Men altså: For dei av oss som tek oss tid til å plukke, er det bær å finne i skogar, på heier, langs fjellsider, i vegkantar og i hagar. Vel heime på kjøkkenet vil ein så gjerne gjere sitt beste for å ta vare på desse sommarsmakane vinteren gjennom. Men korleis gjer ein eigentleg det?

Vi kunne sjølvsagt ha safta. Vi kunne også ha singelfrose, sukkerfrose eller til og med tørka. Likevel skal vi denne veka halde oss til syltetøy. Der er det nemleg meir enn nok å ta fatt i.

Eller, eigentleg er det hovudsakleg eitt spørsmål, men det kan til gjengjeld diskuterast i det vide og det breie: Reint, sommarleg syltetøy vil sjølvsagt ha – og treng – minst mogleg tilsetjingsstoff. Men kva er naudsynt? Kva med tjukningsmiddelet pektin, registrert på E-stofflista med det lite flatterande nummeret E440? Er pektin månelanding eller mageplask – «må ha» eller mager trøyst, gull og grøne skogar eller gudsforlate gugge?

Pektin i veggane

Vel, sånn reint kjemisk er det riktige svaret sjølvsagt ingen av delane. Pektin er eit polysakkarid, det vil seie eit stort karbohydratmolekyl sett saman av enkle sukkerartar – som sit i celleveggane (veggane til cellene) og midtlamellane (veggane mellom cellene) hjå planter. Her har pektinet som hovudoppgåve å halde på vatn. Når cellene veks, gjev pektinet dei elastisitet nok til å forme seg slik dei skal.

Altså har pektin ein essensiell funksjon i vekstfasen til frukt og bær, og difor er det meir pektin i bær som ikkje er heilt modne, enn i bær vi ynskjer å ete. Både menneske og andre dyr føretrekker nemleg saftige bær – og bær ynskjer å verte etne, det er slik dei spreier frøa og med dei genane sine. Når bæra skal modnast er dei forsynte med eit enzym som bryt ned pektin og frigjer vatnet det held på.

Det er med andre ord denne eigenskapen til å halde på vatn som gjer at pektin tjuknar syltetøy. Ganske genialt, spør du meg – og ganske i tråd med kva bær eigentleg er. Eg gidd i alle fall ikkje ha dårleg samvit for å sette til litt bindevevsstoff i syltetøyet mitt. Då får det heller vere at pektin er registrert som eit tilsetjingsstoff.

smått irriterande

Å koke syltetøy utan pektin fører ofte til rennande saft med bærklumpar i. Det kan smake godt, men er ikkje særleg praktisk å ha på skiva – særleg ikkje om den skiva skal ned i ein matboks, slik mange skiver trass alt skal. Ein kan unngå renninga ved å bruke lite modne bær eller sette til store mengder sukker, eller begge deler. Men er det betre – for ikkje å seie reinare – eller sunnare?

Det som er smått irriterande, er at ingen av pektinprodukta til marknadsleiaren Jam, produsert av Mondelez (tidlegare Freia), inneheld reint pektin – jamvel varianten som heiter Fruktpektin, inneheld i tillegg det surheitsregulerande middelet sitronsyre og konserveringsmiddelet sorbinsyre. Eg trur ikkje det har all verda å seie for smaken på syltetøyet mitt. Men det er unødvendig.

Neste år planlegg eg difor å investere i rein fruktpektin, som er å få kjøpt, om ikkje på lokalbutikken, så nokre tastetrykk lenger vekke.

Om dette til sjuande og sist er betre for miljøet, kan sjølvsagt diskuterast. Det var ved alle høve for godt til å vere sant at diskusjonen skulle ende her. Heldigvis er heimelaga syltetøy både med og utan ekstra pektin både godt og sant.

Siri Helle

Er pektin måne­-

landing eller mage-

plask – «må ha»

eller mager trøyst?

Emneknaggar

Fleire artiklar

Krevjande buksering i tronge norske fjordar; her kjem taubåten til sin rett. Éin taubåt sleper framme, medan to mindre båtar er kopla til sidene i fall dei kjem for nære land. Bakarst er ein fjerde og siste taubåt i standby dersom lekteren treng å bremse opp.

Krevjande buksering i tronge norske fjordar; her kjem taubåten til sin rett. Éin taubåt sleper framme, medan to mindre båtar er kopla til sidene i fall dei kjem for nære land. Bakarst er ein fjerde og siste taubåt i standby dersom lekteren treng å bremse opp.

Foto: Svein Egil Økland

ReportasjeFeature

Taubåten – den maritime arbeidsgampen

For somme sjøfolk er livet på ei ferje eller eit cruiseskip ikkje variert eller spanande nok. Då er kan hende løysinga å hoppe over på tug-en – ein jobb der kvar dag er garantert å vere ulik den førre.

William Sem Fure
Krevjande buksering i tronge norske fjordar; her kjem taubåten til sin rett. Éin taubåt sleper framme, medan to mindre båtar er kopla til sidene i fall dei kjem for nære land. Bakarst er ein fjerde og siste taubåt i standby dersom lekteren treng å bremse opp.

Krevjande buksering i tronge norske fjordar; her kjem taubåten til sin rett. Éin taubåt sleper framme, medan to mindre båtar er kopla til sidene i fall dei kjem for nære land. Bakarst er ein fjerde og siste taubåt i standby dersom lekteren treng å bremse opp.

Foto: Svein Egil Økland

ReportasjeFeature

Taubåten – den maritime arbeidsgampen

For somme sjøfolk er livet på ei ferje eller eit cruiseskip ikkje variert eller spanande nok. Då er kan hende løysinga å hoppe over på tug-en – ein jobb der kvar dag er garantert å vere ulik den førre.

William Sem Fure
Marie Blokhus, Gard Skagestad og Kirsti Refseth spelar stykket til den tyske dramatikaren Marius von Mayenburg.

Marie Blokhus, Gard Skagestad og Kirsti Refseth spelar stykket til den tyske dramatikaren Marius von Mayenburg.

Foto: Monica Tormassy / Det Norske Teatret

TeaterMeldingar
Jan H. Landro

Kven har makt over kven?

Velspelt om medviten og umedviten makt, sanning, manipulasjon og illusjon.

The Lady (Willa Fitzgerald) må flykte frå ein galen mann.

The Lady (Willa Fitzgerald) må flykte frå ein galen mann.

Foto: Another World Entertainment

FilmMeldingar
Håkon Tveit

Skrekkfilmen Strange Darling tuklar med tida for å trekke i gang tankane.

President Joe Biden (f. 1942) og statsminister Jonas Gahr Støre (f. 1960) stiller opp til familiefoto på Nato-toppmøtet i Washington i år.

President Joe Biden (f. 1942) og statsminister Jonas Gahr Støre (f. 1960) stiller opp til familiefoto på Nato-toppmøtet i Washington i år.

Foto: Javad Parsa / NTB

KommentarSamfunn
SveinTuastad

Å fjerne Støre no vil vere ei panikkhandling som skaper fleire problem enn det løyser for Arbeidarpartiet.

Frostrøyk i Kyiv.

Frostrøyk i Kyiv.

Foto: Evgeniy Maloletka / AP / NTB

KrigSamfunn

Kyiv, Brussel, Budapest – ei forteljing om tre byar

Ei tjukk skodde heng over Kyiv og heile det sentrale Ukraina. Lufta er fuktig og tung, og hindrar sikten. Sjølv på ein god, rett veg må du køyre med låg fart.

Andrej Kurkov
Frostrøyk i Kyiv.

Frostrøyk i Kyiv.

Foto: Evgeniy Maloletka / AP / NTB

KrigSamfunn

Kyiv, Brussel, Budapest – ei forteljing om tre byar

Ei tjukk skodde heng over Kyiv og heile det sentrale Ukraina. Lufta er fuktig og tung, og hindrar sikten. Sjølv på ein god, rett veg må du køyre med låg fart.

Andrej Kurkov

les DAG OG TID.
Vil du òg prøve?

Her kan du prøve vekeavisa DAG OG TID gratis i tre veker.
Prøveperioden stoppar av seg sjølv.

Komplett

Papiravisa
Digital utgåve av papiravisa
Digitale artiklar
Digitalt arkiv
Lydavis

Digital

Digital utgåve av papiravisa
Digitale artiklar
Digitalt arkiv
Lydavis

Komplett

Papiravisa
Digital utgåve av papiravisa
Digitale artiklar
Digitalt arkiv
Lydavis

Digital

Digital utgåve av papiravisa
Digitale artiklar
Digitalt arkiv
Lydavis