JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Takk for at du vil dele artikkelen

Den du deler artikkelen med, kan lese og eventuelt lytte til heile artikkelen.
Det gjer vi for at fleire skal oppdage DAG OG TID.

Namnet ditt vert synleg for alle du deler artikkelen med.

Kultur

Norske matskattar nr. 67: italiensk salat

Kvar veke les vi inn utvalde artiklar, som abonnentane våre kan lytte til.
Lytt til artikkelen
1543
20230113
1543
20230113

Ein favoritt på mange frukostbord er den italienske salaten. Tradisjonen er gamal her til lands. Han kan sporast attende til kokebøker på 1800-talet. Variantane var mange i gamle dagar. Somme italienske salatar hadde både ansjos og madeira i seg.

Somme oppskrifter gjer denne favoritten lik ein russisk salat, der erter, selleri og fleire andre typar grønsaker er med.

Hovuddelen av denne norske italienaren er majonesblandinga, som vert laga av kokte eggeplommer, sukker, sennep, fløyte og litt olje.

Kolde anretninger til frokost- og aftensbordet av Hedvig Irgens frå 1926 strammar det til med berre to typar italiensk salat: ein med strimla ingrediensar og ein med terningar.

I moderne tid er det den strimla varianten som nordmenn har knytt seg til. Færre lagar salaten frå botnen av sjølv. Delikat har i årevis hatt sin italienske salat som ein storseljar. Det er nok den dei fleste av oss har vakse opp med.

Delikats italienske salat har kål, gulrot og skinke i kjende strimlar i majonesblandinga. Han skriv seg attende til delikatessebutikken til den danske omskulerte møbelsnekkaren Christian Jensen, som opna delikatessebutikk i Drammen i 1931.

Namnet kom frå ein kunde som sa at salaten til Jensen var delikat. Han tok namnet, og resten er norsk matsoge.

Men namnet skal visstnok vera grunngjeve med at salaten har fargane til det italienske flagget,

Kva ein italienar vil seia om at strimla gulrot, kål og kokt skinke vert seld som ein italiensk matskatt, kan ein naturlegvis grubla over.

Digital tilgang til DAG OG TID – heilt utan binding

Prøv ein månad for kr 49.
Deretter kr 199 per månad. Stopp når du vil.


Eller kjøp eit anna abonnement

Ein favoritt på mange frukostbord er den italienske salaten. Tradisjonen er gamal her til lands. Han kan sporast attende til kokebøker på 1800-talet. Variantane var mange i gamle dagar. Somme italienske salatar hadde både ansjos og madeira i seg.

Somme oppskrifter gjer denne favoritten lik ein russisk salat, der erter, selleri og fleire andre typar grønsaker er med.

Hovuddelen av denne norske italienaren er majonesblandinga, som vert laga av kokte eggeplommer, sukker, sennep, fløyte og litt olje.

Kolde anretninger til frokost- og aftensbordet av Hedvig Irgens frå 1926 strammar det til med berre to typar italiensk salat: ein med strimla ingrediensar og ein med terningar.

I moderne tid er det den strimla varianten som nordmenn har knytt seg til. Færre lagar salaten frå botnen av sjølv. Delikat har i årevis hatt sin italienske salat som ein storseljar. Det er nok den dei fleste av oss har vakse opp med.

Delikats italienske salat har kål, gulrot og skinke i kjende strimlar i majonesblandinga. Han skriv seg attende til delikatessebutikken til den danske omskulerte møbelsnekkaren Christian Jensen, som opna delikatessebutikk i Drammen i 1931.

Namnet kom frå ein kunde som sa at salaten til Jensen var delikat. Han tok namnet, og resten er norsk matsoge.

Men namnet skal visstnok vera grunngjeve med at salaten har fargane til det italienske flagget,

Kva ein italienar vil seia om at strimla gulrot, kål og kokt skinke vert seld som ein italiensk matskatt, kan ein naturlegvis grubla over.

Emneknaggar

Fleire artiklar

Statsminister Jonas Gahr Støre avsluttar Kina-vitjinga i fjor i Shanghai, den største byen i landet og den travlaste hamna i verda.

Statsminister Jonas Gahr Støre avsluttar Kina-vitjinga i fjor i Shanghai, den største byen i landet og den travlaste hamna i verda.

Foto: Heiko Junge / NTB

UtanriksSamfunn

Noreg skal vera det mest demokratiske landet i verda, men ignorerer Asias fremste og samstundes mest truga demokrati

HalvorEifring
Statsminister Jonas Gahr Støre avsluttar Kina-vitjinga i fjor i Shanghai, den største byen i landet og den travlaste hamna i verda.

Statsminister Jonas Gahr Støre avsluttar Kina-vitjinga i fjor i Shanghai, den største byen i landet og den travlaste hamna i verda.

Foto: Heiko Junge / NTB

UtanriksSamfunn

Noreg skal vera det mest demokratiske landet i verda, men ignorerer Asias fremste og samstundes mest truga demokrati

HalvorEifring
Rune Slagstad på veg inn til Finansdepartementet måndag denne veka.

Rune Slagstad på veg inn til Finansdepartementet måndag denne veka.

Foto: Dag og Tid

KommentarSamfunn

Venstre­­populisme på norsk

Ap bør skale av nokre marknadsteknokratar for å gje rom for ein populistisk storkoalisjon til venstre.

Rune Slagstad
Rune Slagstad på veg inn til Finansdepartementet måndag denne veka.

Rune Slagstad på veg inn til Finansdepartementet måndag denne veka.

Foto: Dag og Tid

KommentarSamfunn

Venstre­­populisme på norsk

Ap bør skale av nokre marknadsteknokratar for å gje rom for ein populistisk storkoalisjon til venstre.

Rune Slagstad

les DAG OG TID.
Vil du òg prøve?

Her kan du prøve vekeavisa DAG OG TID gratis i tre veker.
Prøveperioden stoppar av seg sjølv.

Komplett

Papiravisa
Digital utgåve av papiravisa
Digitale artiklar
Digitalt arkiv
Lydavis

Digital

Digital utgåve av papiravisa
Digitale artiklar
Digitalt arkiv
Lydavis

Komplett

Papiravisa
Digital utgåve av papiravisa
Digitale artiklar
Digitalt arkiv
Lydavis

Digital

Digital utgåve av papiravisa
Digitale artiklar
Digitalt arkiv
Lydavis