Når livet gir deg sitronar, gi dei ein klem

Publisert Sist oppdatert

Ein av kjendiskokkane våre blei ein gong spurd kva han alltid hadde i kjøleskapet, som han ikkje kunne klare seg utan. Svaret var sitronar. Eg held med han. Eg kjøper sjeldan mindre enn eitt kilo om gongen. Sitronar er ei sensorisk signing, fullt på høgd med dei aller mest vellykka kjønnslege episodar.

Ei av dei verkeleg store aha-opplevingane mine i matvegen fekk eg for nokre år sidan i Firenze, der eg sjølvsagt måtte prøve ut den lokale spesialiteten, bistecca fiorentina, eller florentinarsteik på norsk. Inn kom kelneren berande på ein oksekotelett. Eg vil ikkje påstå at steika var like stor som ei folkevognboble, men dimensjonane gjekk i alle fall godt utanfor diameteren til tallerkenen. Kjøtstykket var meir enn ein tomme tjukt og grilla til perfeksjon over kol. Attåt låg tre små bitar av pommes frites, to tomatbåtar og ein symbolsk persillekvast. Meir var det ikkje plass til. Vi nordmenn er jo oppvaksne med eit lass av skuldkjensle, sunnheit og rotvekstar når det skal etast middag, så eg kjende på ei ørlita skam.

Dette gjekk over da eg sette tennene i vedunderet.

Det var utan samanlikning det beste storfekjøtet eg har smakt – og det gjorde ikkje måltidet dårlegare at vi spanderte på oss ei flaske av den lokale supertoskanaren, Brunello di Montalcino. Det var berre å seie halleluja, gjere korsteiknet, stikke servietten innunder skjortesnippen og la det stå til. Er du i Firenze, gjer som florentinarane.

Det tok ein god time å fortære dette usannsynlege meisterverk av ein rett: saftig, fyldig, blodig, feit, syndig – med innslag av porøsitet og kol frå elden.

Eg måtte spørje vertskapet kva i all verda kokken hadde krydra med. Eg tenkte at her måtte det ha gått føre seg nitid alkymistisk handsaming med mystiske urter eg aldri hadde høyrt om, klosterdyrka etter urgammal skikk av nokre løyndomsfulle, lystige munkar i dei nærliggande fjella. Men nei. Havsalt og nykverna pepar – og sitron klemd over. Det var det heile.

Digital tilgang – heilt utan binding

Prøv ein månad for kr 49.
Deretter kr 199 per månad. Stopp når du vil.


Eller kjøp eit anna abonnement