JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Takk for at du vil dele artikkelen

Den du deler artikkelen med, kan lese og eventuelt lytte til heile artikkelen.
Det gjer vi for at fleire skal oppdage DAG OG TID.

Namnet ditt vert synleg for alle du deler artikkelen med.

Lita skriftSamfunn

Gjærkultur

Kvar veke les vi inn utvalde artiklar, som abonnentane våre kan lytte til.
Lytt til artikkelen
2001
20220304
2001
20220304

– Eg bakar ikkje gjærbakst. Det går berre ikkje.

Undrande kika eg bort på ho som sa det, ho kan nemleg bake. Ho er av dei som bakar gode kaker, slike fine festkaker med velsmakande fyll i fleire lag, med krem dandert både omkring og oppå, med friske bær og sjokoladedryss, perfekt for sunnmørske kakebord.

Kor vanskeleg kan det vere å bake med gjær, spør eg meg, når eg ser kva ho elles får til med vått og tørt – og ein varm steikjeomn. Eg reknar med at ho ikkje gjer same tabben som eg gjorde på skulekjøkkenet: eg blanda gjæra med kaldt vatn. Korkje baksten eller karakteren heva seg i den skuletimen.

Kan det vere noko i det eg har høyrt, om at ein aldri – eller alltid? – bør setje gjærdeig når det flør? Eit søk på nettet sender meg til ein kunde og ein bakar hos Godt Brød:

«Kunde: Hei! Min svigerfar påstår at Flo og Fjære spiller inn på heving av deig. Stemmer det?:)»

«Bakern: Hei! Joda – det virker absolutt inn på hevingen av brød og bakverk. Det er ikke lett å forklare HVORFOR – men dersom man måler og ser på forholdet mellom flo og fjære og volumet på bakverket (mest mulig likt på alle andre faktorer som deigtemperatur, liggetid m.v.) så ser det ut som at ting hever bedre når det flør (er flo) enn når det fjærer (er fjære).»

Best heving når det flør, altså, ifølgje bakaren. Eg har aldri testa teorien. Dei få gongene eg har bakt bollar som ser etande ut, har eg nok overdrive gjærdosen. Og det har skjedd før.

Eg voks opp i ein daglegvarebutikk. Der snoka eg rundt, særleg når det var gåvmilde handelsreisande på besøk, eller når mor mi pakka gjær. Gjæra kom i kilospakkar som vart delte opp i stykke på 50 gram og pakka inn i plast. Gjæra smuldra lett opp, og eg var klar for snop. Spissposen vart fylt med gjær og ein drueklase på toppen. Eg heiv innpå, lukkeleg uvitande om at eg gjekk med sats i magen heilt til lufta gjekk ut av ballongen.

Det vart ingen fastelavnsbollar i år. Ikkje maular eg gjær lenger heller. Eg held meg til gjæra saft av druer.

Tiriltunga

Digital tilgang til DAG OG TID – heilt utan binding

Prøv ein månad for kr 49.
Deretter kr 199 per månad. Stopp når du vil.

– Eg bakar ikkje gjærbakst. Det går berre ikkje.

Undrande kika eg bort på ho som sa det, ho kan nemleg bake. Ho er av dei som bakar gode kaker, slike fine festkaker med velsmakande fyll i fleire lag, med krem dandert både omkring og oppå, med friske bær og sjokoladedryss, perfekt for sunnmørske kakebord.

Kor vanskeleg kan det vere å bake med gjær, spør eg meg, når eg ser kva ho elles får til med vått og tørt – og ein varm steikjeomn. Eg reknar med at ho ikkje gjer same tabben som eg gjorde på skulekjøkkenet: eg blanda gjæra med kaldt vatn. Korkje baksten eller karakteren heva seg i den skuletimen.

Kan det vere noko i det eg har høyrt, om at ein aldri – eller alltid? – bør setje gjærdeig når det flør? Eit søk på nettet sender meg til ein kunde og ein bakar hos Godt Brød:

«Kunde: Hei! Min svigerfar påstår at Flo og Fjære spiller inn på heving av deig. Stemmer det?:)»

«Bakern: Hei! Joda – det virker absolutt inn på hevingen av brød og bakverk. Det er ikke lett å forklare HVORFOR – men dersom man måler og ser på forholdet mellom flo og fjære og volumet på bakverket (mest mulig likt på alle andre faktorer som deigtemperatur, liggetid m.v.) så ser det ut som at ting hever bedre når det flør (er flo) enn når det fjærer (er fjære).»

Best heving når det flør, altså, ifølgje bakaren. Eg har aldri testa teorien. Dei få gongene eg har bakt bollar som ser etande ut, har eg nok overdrive gjærdosen. Og det har skjedd før.

Eg voks opp i ein daglegvarebutikk. Der snoka eg rundt, særleg når det var gåvmilde handelsreisande på besøk, eller når mor mi pakka gjær. Gjæra kom i kilospakkar som vart delte opp i stykke på 50 gram og pakka inn i plast. Gjæra smuldra lett opp, og eg var klar for snop. Spissposen vart fylt med gjær og ein drueklase på toppen. Eg heiv innpå, lukkeleg uvitande om at eg gjekk med sats i magen heilt til lufta gjekk ut av ballongen.

Det vart ingen fastelavnsbollar i år. Ikkje maular eg gjær lenger heller. Eg held meg til gjæra saft av druer.

Tiriltunga

Emneknaggar

Fleire artiklar

I framgrunnen står skulpturen «Le Combattant» (1961) av Sonja Ferlov Mancoba, bronse.

I framgrunnen står skulpturen «Le Combattant» (1961) av Sonja Ferlov Mancoba, bronse.

KunstMeldingar

Tungvektar med oppsikts­vekkande manglar

Kunstsilo trona mot blå himmel i Kristiansand på opningsdagen, laurdag 11. mai 2024. Vegen frå idé til ferdig museum har vore lang og prega av konfliktar. Det står att å sjå kva Kunstsilo kan bety for fastbuande og tilreisande. Tangen-samlinga er kanskje verdas største samling av nordisk kunst frå 1900-talet, men er ho representativ for perioden, og er det så nøye?

Mona Louise Dysvik Mørk
I framgrunnen står skulpturen «Le Combattant» (1961) av Sonja Ferlov Mancoba, bronse.

I framgrunnen står skulpturen «Le Combattant» (1961) av Sonja Ferlov Mancoba, bronse.

KunstMeldingar

Tungvektar med oppsikts­vekkande manglar

Kunstsilo trona mot blå himmel i Kristiansand på opningsdagen, laurdag 11. mai 2024. Vegen frå idé til ferdig museum har vore lang og prega av konfliktar. Det står att å sjå kva Kunstsilo kan bety for fastbuande og tilreisande. Tangen-samlinga er kanskje verdas største samling av nordisk kunst frå 1900-talet, men er ho representativ for perioden, og er det så nøye?

Mona Louise Dysvik Mørk

Teikning: May Linn Clement

Ordskifte
Halvor Tjønn

Å forveksla aggressor med forsvarar

«Etter at Putin kom til makta hausten 1999, har Russland ført ei heil rad med krigar.»

Den nyfødde kalven.

Den nyfødde kalven.

Foto: Hilde Lussand Selheim

Samfunn
Svein Gjerdåker

Ei ny Ameline er fødd

Vårsøg – også kalla Tripso sidan ho var så skvetten som ung, spissa øyro for ingenting og trippa med beina inn og ut av fjøset – fekk ein ny kalv natt til 13. mai.

Emma (Fanny L. Bornedal) arbeider som nattevakt ved rettsmedisinsk institutt, der foreldra i si tid vart utsette for drapsforsøk.

Emma (Fanny L. Bornedal) arbeider som nattevakt ved rettsmedisinsk institutt, der foreldra i si tid vart utsette for drapsforsøk.

Foto: Another World Entertainment

FilmMeldingar
Brit Aksnes

Skrekkeleg skuffande

Likte du Nattevakten, kjem du ikkje til å elska Nattevakten: Demoner går i arv, dersom det var det du håpte på.

Brystkreft er den vanlegaste kreftforma blant norske kvinner. Biletet er frå Rosa sløyfe-aksjonen mot brystkreft, arrangert av Den norske Kreftforeningen.

Brystkreft er den vanlegaste kreftforma blant norske kvinner. Biletet er frå Rosa sløyfe-aksjonen mot brystkreft, arrangert av Den norske Kreftforeningen.

Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

HelseSamfunn

Kven bør få tilbod om mammografi?

Norske kvinner får eit heilt anna råd enn svenske
og amerikanske.

Christiane Jordheim Larsen
Brystkreft er den vanlegaste kreftforma blant norske kvinner. Biletet er frå Rosa sløyfe-aksjonen mot brystkreft, arrangert av Den norske Kreftforeningen.

Brystkreft er den vanlegaste kreftforma blant norske kvinner. Biletet er frå Rosa sløyfe-aksjonen mot brystkreft, arrangert av Den norske Kreftforeningen.

Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

HelseSamfunn

Kven bør få tilbod om mammografi?

Norske kvinner får eit heilt anna råd enn svenske
og amerikanske.

Christiane Jordheim Larsen

les DAG OG TID.
Vil du òg prøve?

Her kan du prøve vekeavisa DAG OG TID gratis i tre veker.
Prøveperioden stoppar av seg sjølv.

Komplett

Papiravisa
Digital utgåve av papiravisa
Digitale artiklar
Digitalt arkiv
Lydavis

Digital

Digital utgåve av papiravisa
Digitale artiklar
Digitalt arkiv
Lydavis

Komplett

Papiravisa
Digital utgåve av papiravisa
Digitale artiklar
Digitalt arkiv
Lydavis

Digital

Digital utgåve av papiravisa
Digitale artiklar
Digitalt arkiv
Lydavis