JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Takk for at du vil dele artikkelen

Den du deler artikkelen med, kan lese og eventuelt lytte til heile artikkelen.
Det gjer vi for at fleire skal oppdage DAG OG TID.

Namnet ditt vert synleg for alle du deler artikkelen med.

Samfunn

– For lite konkurranse

Meir konkurranse i alle ledd i den norske marknaden vil hjelpe på matprisane, seier Anders Nordstad.

Kvar veke les vi inn utvalde artiklar, som abonnentane våre kan lytte til.
Lytt til artikkelen
Onsdag 1. februar sette fleire daglegvarekjeder opp prisane.

Onsdag 1. februar sette fleire daglegvarekjeder opp prisane.

Foto: Heiko Junge / NTB

Onsdag 1. februar sette fleire daglegvarekjeder opp prisane.

Onsdag 1. februar sette fleire daglegvarekjeder opp prisane.

Foto: Heiko Junge / NTB

4879
20230203

Samtalen

Anders Nordstad

landbruksbloggar og tidlegare generalsekretær i Norsk Bonde- og Små­brukarlag

Aktuell

Matvareprisane

4879
20230203

Samtalen

Anders Nordstad

landbruksbloggar og tidlegare generalsekretær i Norsk Bonde- og Små­brukarlag

Aktuell

Matvareprisane

sofie@dagogtid.no

Det har vore store oppslag i media med varsel om prisauke på mat. Kvifor stig matprisane, og kven er det som bestemmer kor mykje maten skal koste? Ifølgje Anders Nordstad, landbruksbloggar og tidlegare generalsekretær i Norsk Bonde- og Småbrukarlag, er det korte svaret daglegvarekjedene.

– Graden av reell konkurranse skal bidra til at prisane ikkje blir høgare enn naudsynt. Men ulike aktørar og matnæringa byrjar no å forstå at det ikkje er så mykje konkurranse i daglegvaremarknaden.

– Matprisane kan endrast to gonger i året, 1. juli og 1. februar. Då er det forhandlingar mellom dei store matkjedene, importørar, grossistar, produsentar og leverandørar. Fungerer dette systemet, meiner du?

– Eg veit ikkje kvifor me gjer det på den måten. At prisane blir sette to gonger i året, er ei sanning med modifikasjonar. Daglegvarekjedene endrar utsalsprisane ofte og mykje. Det står sjeldan i samsvar med forhandlingane. Dei forhandlar vel så mykje om andre ting, til dømes kor mykje dei ulike leverandørane skal betale for å ha hylleplass i butikken. Viss ein verkeleg vil kutte kostnader i dette systemet, ville eg ha starta der. Det er klart at dette bidreg til å gjere maten dyrare.

– 1. februar viste det seg at Kiwi ikkje skrur opp prisane, i motsetnad til Rema 1000 og Coop Extra. Er Kiwi døme på at det ikkje er naudsynt at matprisane aukar så mykje?

– Det får me sjå på. Daglegvarekjedene endrar prisane frå time til time, så eg ville sett an korleis det blir om nokre veker eller månader. Me kan vere ganske sikre på at når me samanliknar prisane på varer i ulike butikkar om nokre månader, vil det ikkje vere store forskjellar mellom kjedene.

– Reitan er rangert som Noregs nest rikaste, og eigar i Norgesgruppen, Johan Johannson, er Noregs fjerde rikaste, ifølgje Kapital. Kva meiner du om at konserna og eigarane sit med så store overskot, mens folk flest får mindre å rutte med?

– Og eg vil legge til at råvareprodusentane går i minus. Hadde dei berre drive daglegvarebutikkar, hadde det vore mindre problematisk, men det me ser innanfor dei fleste varekategoriane i daglegvarehandelen, er at dei et seg bakover i verdikjeda. Enten ved oppkjøp av produksjonsledd eller gjennom ulike EMV-konsept (eigne merkevarer, red. merk.). Etter kvart kontrollerer dei store delar av verdikjeda. Innan frukt og grønt kontrollerer Norgesgruppen og Reitan Bama og Gartnerhallen. Dei har skaffa seg full kontroll frå grønsaksprodusenten og fram til daglegvarebutikken. Det fører for det første til lite konkurranse mellom kjedene, rett og slett fordi det ikkje er nokon konkurranse. Dei har bygd kvar sine vertikale strukturar.

– Skil Noreg seg frå andre land på dette området?

– Det som er spesielt i Noreg samanlikna med andre land, er at både råvareprodusentane og norsk matvareindustri i det store og heile berre har Noreg som marknad. Ein tysk matprodusent på den andre sida kan, dersom Lidl eller andre ikkje betaler godt, selje produkta sine andre stader i Europa. Der er det jo heller ikkje tollbarrierar.

– Kva meiner du ein bør gjere for å få matprisane ned?

– Ein meir reell konkurranse i alle ledd i den norske marknaden ville hjelpe litt. På sikt trur eg at me må jobbe mot ein matproduksjon og ein måte å produsere mat på som forbrukar mindre energi.

– Du ønskjer deg meir konkurranse. Ville ikkje ei løysing då vere å fjerne importvernet?

– Viss ein ikkje ønskjer norsk matproduksjon, kan ein gjere det, ja. Men det å fjerne importvernet vil ikkje føre til lågare prisar. Daglegvarekjedene vil framleis freiste å hente ut det maksimale av kjøpekrafta vår. Ser me på to land i EU, der det er fri flyt av handel, er det slik at prisen på mat i Tyskland er ca. 60–70 prosent høgare enn prisen på mat i Polen. Eg kan ikkje kome til nokon annan konklusjon enn at det som bestemmer prisen på mat, er kjøpekrafta til befolkninga.

– Men dersom ein butikk kjøper inn billeg kjøt frå utlandet, vil jo matprisen gå ned?

Det er ein illusjon. Dei vil sjølvsagt prøve å selje også dette til den høgste prisen kjøpekrafta vår tillèt.

– I kor stor grad merkar du sjølv dei høge matprisane på lommeboka di?

– Generelt vil eg seie at matkostnadene ikkje er dei største utgiftene i hushaldet vårt. Statistisk sett for landet vårt står mat for kring 11 prosent av utgiftene. Men eg følgjer med på prisane og kjøper mest mogleg reine råvarer, som ein ikkje har brukt like mykje energi på å lage, sett opp mot prosessert mat. Det tar noko lengre tid å lage mat då, men til gjengjeld er det sunnare for meg sjølv og for lommeboka mi.

Digital tilgang til DAG OG TID – heilt utan binding

Prøv ein månad for kr 49.
Deretter kr 199 per månad. Stopp når du vil.

sofie@dagogtid.no

Det har vore store oppslag i media med varsel om prisauke på mat. Kvifor stig matprisane, og kven er det som bestemmer kor mykje maten skal koste? Ifølgje Anders Nordstad, landbruksbloggar og tidlegare generalsekretær i Norsk Bonde- og Småbrukarlag, er det korte svaret daglegvarekjedene.

– Graden av reell konkurranse skal bidra til at prisane ikkje blir høgare enn naudsynt. Men ulike aktørar og matnæringa byrjar no å forstå at det ikkje er så mykje konkurranse i daglegvaremarknaden.

– Matprisane kan endrast to gonger i året, 1. juli og 1. februar. Då er det forhandlingar mellom dei store matkjedene, importørar, grossistar, produsentar og leverandørar. Fungerer dette systemet, meiner du?

– Eg veit ikkje kvifor me gjer det på den måten. At prisane blir sette to gonger i året, er ei sanning med modifikasjonar. Daglegvarekjedene endrar utsalsprisane ofte og mykje. Det står sjeldan i samsvar med forhandlingane. Dei forhandlar vel så mykje om andre ting, til dømes kor mykje dei ulike leverandørane skal betale for å ha hylleplass i butikken. Viss ein verkeleg vil kutte kostnader i dette systemet, ville eg ha starta der. Det er klart at dette bidreg til å gjere maten dyrare.

– 1. februar viste det seg at Kiwi ikkje skrur opp prisane, i motsetnad til Rema 1000 og Coop Extra. Er Kiwi døme på at det ikkje er naudsynt at matprisane aukar så mykje?

– Det får me sjå på. Daglegvarekjedene endrar prisane frå time til time, så eg ville sett an korleis det blir om nokre veker eller månader. Me kan vere ganske sikre på at når me samanliknar prisane på varer i ulike butikkar om nokre månader, vil det ikkje vere store forskjellar mellom kjedene.

– Reitan er rangert som Noregs nest rikaste, og eigar i Norgesgruppen, Johan Johannson, er Noregs fjerde rikaste, ifølgje Kapital. Kva meiner du om at konserna og eigarane sit med så store overskot, mens folk flest får mindre å rutte med?

– Og eg vil legge til at råvareprodusentane går i minus. Hadde dei berre drive daglegvarebutikkar, hadde det vore mindre problematisk, men det me ser innanfor dei fleste varekategoriane i daglegvarehandelen, er at dei et seg bakover i verdikjeda. Enten ved oppkjøp av produksjonsledd eller gjennom ulike EMV-konsept (eigne merkevarer, red. merk.). Etter kvart kontrollerer dei store delar av verdikjeda. Innan frukt og grønt kontrollerer Norgesgruppen og Reitan Bama og Gartnerhallen. Dei har skaffa seg full kontroll frå grønsaksprodusenten og fram til daglegvarebutikken. Det fører for det første til lite konkurranse mellom kjedene, rett og slett fordi det ikkje er nokon konkurranse. Dei har bygd kvar sine vertikale strukturar.

– Skil Noreg seg frå andre land på dette området?

– Det som er spesielt i Noreg samanlikna med andre land, er at både råvareprodusentane og norsk matvareindustri i det store og heile berre har Noreg som marknad. Ein tysk matprodusent på den andre sida kan, dersom Lidl eller andre ikkje betaler godt, selje produkta sine andre stader i Europa. Der er det jo heller ikkje tollbarrierar.

– Kva meiner du ein bør gjere for å få matprisane ned?

– Ein meir reell konkurranse i alle ledd i den norske marknaden ville hjelpe litt. På sikt trur eg at me må jobbe mot ein matproduksjon og ein måte å produsere mat på som forbrukar mindre energi.

– Du ønskjer deg meir konkurranse. Ville ikkje ei løysing då vere å fjerne importvernet?

– Viss ein ikkje ønskjer norsk matproduksjon, kan ein gjere det, ja. Men det å fjerne importvernet vil ikkje føre til lågare prisar. Daglegvarekjedene vil framleis freiste å hente ut det maksimale av kjøpekrafta vår. Ser me på to land i EU, der det er fri flyt av handel, er det slik at prisen på mat i Tyskland er ca. 60–70 prosent høgare enn prisen på mat i Polen. Eg kan ikkje kome til nokon annan konklusjon enn at det som bestemmer prisen på mat, er kjøpekrafta til befolkninga.

– Men dersom ein butikk kjøper inn billeg kjøt frå utlandet, vil jo matprisen gå ned?

Det er ein illusjon. Dei vil sjølvsagt prøve å selje også dette til den høgste prisen kjøpekrafta vår tillèt.

– I kor stor grad merkar du sjølv dei høge matprisane på lommeboka di?

– Generelt vil eg seie at matkostnadene ikkje er dei største utgiftene i hushaldet vårt. Statistisk sett for landet vårt står mat for kring 11 prosent av utgiftene. Men eg følgjer med på prisane og kjøper mest mogleg reine råvarer, som ein ikkje har brukt like mykje energi på å lage, sett opp mot prosessert mat. Det tar noko lengre tid å lage mat då, men til gjengjeld er det sunnare for meg sjølv og for lommeboka mi.

– Det som bestemmer prisen på mat, er kjøpekrafta til befolkninga.

Emneknaggar

Fleire artiklar

Villreinbestanden i Noreg i dag er på rundt 25.000 dyr vinterstid. Sidan 2021 har villreinen vore klassifisert som nær truga på den norske raudlista.

Villreinbestanden i Noreg i dag er på rundt 25.000 dyr vinterstid. Sidan 2021 har villreinen vore klassifisert som nær truga på den norske raudlista.

Foto: Paul Kleiven / NTB

Kommentar

Villrein i eit villnis

Stortingsmeldinga om villrein er ikkje til å verte særleg klok av.

Eva Aalberg Undheim
Villreinbestanden i Noreg i dag er på rundt 25.000 dyr vinterstid. Sidan 2021 har villreinen vore klassifisert som nær truga på den norske raudlista.

Villreinbestanden i Noreg i dag er på rundt 25.000 dyr vinterstid. Sidan 2021 har villreinen vore klassifisert som nær truga på den norske raudlista.

Foto: Paul Kleiven / NTB

Kommentar

Villrein i eit villnis

Stortingsmeldinga om villrein er ikkje til å verte særleg klok av.

Eva Aalberg Undheim
Selv med økende immunitet i befolkningen, viser tilgjengelige, men altfor sparsomme data at sars-cov-2-viruset fortsetter å belaste vårt samfunn, skriver Gunhild Alvik Nyborg.

Selv med økende immunitet i befolkningen, viser tilgjengelige, men altfor sparsomme data at sars-cov-2-viruset fortsetter å belaste vårt samfunn, skriver Gunhild Alvik Nyborg.

Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

Ordskifte
Gunhild AlvikNyborg

Svar til Preben Aavitsland

Å gjennomgående underkjenne seriøse, konsistente forskningsresultater er vitenskapsfornektelse.

Den andre boka i septologien til Asta Olivia Nordenhof er no komen på norsk.

Den andre boka i septologien til Asta Olivia Nordenhof er no komen på norsk.

Foto: Albert Madsen

LitteraturKultur
Jan H. Landro

Kapital, kjærleik og Scandinavian Star

Asta Olivia Nordenhof held på med ein dyster romanserie om dødsbrannen på «Scandinavian Star». Ho vil likevel ikkje gi opp vona om at dagens verdsorden kan endrast til noko betre.

Judith Butler er filosof og ein frontfigur innanfor kjønnsteori.

Judith Butler er filosof og ein frontfigur innanfor kjønnsteori.

Foto: Thomas Lohnes / NTB

IntervjuSamfunn
Ida Lødemel Tvedt

Paven midt imot

Alle lèt til å misforstå kvarandre i kjønnsdebatten. Judith Butler blir både dyrka og demonisert av folk som ikkje har lese eit ord av bøkene hen skriv.

Robert Mood er tidlegare generalmajor og har mellom anna vore generalinspektør for Hæren.

Robert Mood er tidlegare generalmajor og har mellom anna vore generalinspektør for Hæren.

Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

Ordskifte

En utilstrekkelig langtidsplan

Vi har større og mer fundamentale sårbarheter enn noen gang før som nasjon, samtidig som vi er dårligere forberedt enn på lenge.

RobertMood
Robert Mood er tidlegare generalmajor og har mellom anna vore generalinspektør for Hæren.

Robert Mood er tidlegare generalmajor og har mellom anna vore generalinspektør for Hæren.

Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

Ordskifte

En utilstrekkelig langtidsplan

Vi har større og mer fundamentale sårbarheter enn noen gang før som nasjon, samtidig som vi er dårligere forberedt enn på lenge.

RobertMood

les DAG OG TID.
Vil du òg prøve?

Her kan du prøve vekeavisa DAG OG TID gratis i tre veker.
Prøveperioden stoppar av seg sjølv.

Komplett

Papiravisa
Digital utgåve av papiravisa
Digitale artiklar
Digitalt arkiv
Lydavis

Digital

Digital utgåve av papiravisa
Digitale artiklar
Digitalt arkiv
Lydavis

Komplett

Papiravisa
Digital utgåve av papiravisa
Digitale artiklar
Digitalt arkiv
Lydavis

Digital

Digital utgåve av papiravisa
Digitale artiklar
Digitalt arkiv
Lydavis