Næringsliv

MYKEN: For ti år sidan, på ei forblåst øy vest for Helgeland, fylte ein vennegjeng to fat med heimelaga whisky – for å redde øysamfunnet.

Destillert villskap

Det er sjeldan vindstille på Myken, som har fleire hus enn fastbuande. Vegen er 700 meter lang og asfaltert, men bilfri.
Publisert Sist oppdatert

Myken var eit livleg fiskevær. På 1940-talet var det rundt 150 innbyggarar her, før det gjekk sakte nedover. I 1981 blei øysamfunnet råka av ein tragedie: Ein fiskebåt forliste, og sju menn døydde. Og i 1986 brann fiskebruket ned. Då var det nok. Folk flytta. Det blei ei sommarøy.

Hit kom Roar Larsen, kona Trude Tokle og dei fire ungane deira seglande frå Trondheim i 2008. Dei skulle eigentleg til Italia, men båten ville berre nordover, fortel Larsen. Denne sommaren sikta dei mot Lofoten. Og som eit siste stopp før Vestfjorden valde dei Myken.

– Vi hadde aldri høyrt om øya. Det var ein flekk på kartet, seier Larsen, som ikkje er på Myken no, men på veg til Oslo med tog for å lansere ein Myken-whisky mange har venta på: First 10 Years.

Det er vilt: Ein norsk single malt har blitt ti år – og god nok til å slå an i verda.

Som Larsen seier: At ein whisky er eksotisk, er ikkje nok.

Sabbatsåret

Digital tilgang – heilt utan binding

Prøv ein månad for kr 49.
Deretter kr 199 per månad. Stopp når du vil.


Eller kjøp eit anna abonnement