Vi trenger mer debatt om EU og EØS

Publisert Sist oppdatert

Ønskjer du å delta i debatten? Då kan du sende innlegget ditt til ordskifte@dagogtid.no

Ønskjer du å delta i debatten? Då kan du sende innlegget ditt til ordskifte@dagogtid.no

Alle partier på Stortinget fordømmer Russlands angrep på Ukraina. Nei til EU er enig.

Høyre, Venstre, Raymond Johansen og Thorbjørn Jagland benytter situasjonen til å sette norsk EU-medlemskap på dagsordenen. Alle vel vitende om at det vil sende Støre-regjeringen ut av regjeringskontorene.

Meningsmålinger tyder på at en norsk EU-søknad ikke blir sendt med det første. Vi er likevel enig med Svein Gjerdåkers lederartikkel (Dag og Tid 8. april) om at det er for lite kunnskap og debatt om europaspørsmål.

La oss starte med EØS-avtalen. Fellesforbundet krever alternativer utredet, og regjeringa har lovet en erfaringsutredning om EØS. Det norske folk har to ganger sagt nei til EU-medlemskap, men én folkeavstemning om EØS er av stortingsflertallet nektet både ung og gammel. Dette selv om vi er underlagt reglene for EUs indre marked og de folkevalgte fratas makt bit for bit.

Russlands angrep på Ukraina har dramatisk endret den sikkerhetspolitiske debatten. USA er tilbake i Europa, og Nato styrkes. Vedtaket om tysk opprustning gir landet et forsvar aleine på høyde med Russland, sett bort fra atomvåpnene. EU oppretter en egen innsatsstyrke. Norske bevilgninger til forsvaret økes og basepolitikken kan bli endret, uavhengig av EU.

Ny kapprustning og flere atomvåpen i Europa øker ikke sikkerheten. Krigen må stoppes, forhandlingsløsning må finnes og russiske styrker må ut av Ukraina.

Uansett er ikke alle europeiske land medlem av EU eller Nato. Dette sammen med at flere land besitter atomvåpen, krever før eller siden en gjenreisning av arbeidet for en felles europeisk sikkerhet.

I alt det negative er det flott å se en folkelig solidaritet med ukrainske flyktninger på tvers av land. Men for andre bygges det murer med støtte fra EU. Og det godtas at flyktninger drukner i Middelhavet.

Ukraina-krigen endrer ikke at EU er udemokratisk og styrer mot en økonomisk og politisk union. Folkestyret er satt til side og låst til en traktatfestet markedstvang der det bare er EU-kommisjonen som kan fremme lovforslag. Norge i EU ville antakelig få 13 av 705 medlemmer i EU-parlamentet. Systemendring krever enstemmighet.

EU bidrar til lavlønnskonkurranse og sosial dumping. Dansk og svensk fagbevegelse er i harnisk mot direktivet om lovbestemt minstelønn. Dette fordi det fratar partene i arbeidslivet hovedansvaret for lønnsdannelsen og fører til lønnspress nedover.

Blir direktivet en del av EØS, må regjeringen bruke reservasjonsretten og forhindre at dette innføres. Et EU-medlemskap nuller ut denne reservasjonsretten.

Krav om politisk styring med strømmen og ut av EUs energibyrå Acer støter mot EØS-avtalen. Ja-sida hevder at EUs energiunion er solidarisk, selv om husholdninger og industrien betaler regninga – også i EU-land.

Europeisk miljøbevegelse protesterer på at EU grønnvasker gass og atomkraft. EU var fra før i en energikrise og blir nå avhengig av fossil energi i lang tid framover. Det er usikkert hvordan klimamålene blir fulgt opp.

Verden er fortsatt større enn EU. Folkestyre, nasjonal suverenitet og demokrati er verd å forsvare.