Vi følger kraftsituasjonen tett – også inn mot neste vinter
Ønskjer du å delta i debatten? Då kan du sende innlegget ditt til ordskifte@dagogtid.no
Ønskjer du å delta i debatten? Då kan du sende innlegget ditt til ordskifte@dagogtid.no
Energi- og kraftmarkedene går gjennom en periode med stor usikkerhet, ikke minst i lys av situasjonen i Ukraina. Derfor følger vi kraftsituasjonen tett og ser på langsiktige løsninger i møte med usikre kraftpriser de kommende årene.
Jon Hustad skriver i Dag og Tid 6. mai at han frykter at vi går nok en vinter med høye strømpriser i møte. Dette er noe jeg også er opptatt av. Derfor følger regjeringen nøye med på kraftsituasjonen og ser på langsiktige løsninger. Vi har blant annet bedt NVE vurdere mulige konsekvenser for utviklingen i den norske kraftsituasjonen med utgangspunkt i ulike scenarioer – og å vurdere om det er behov for forberedelser eller tiltak inn mot neste vinter for å redusere risikoen for knapphet på kraft.
Den norske kraftforsyningen er væravhengig, og vi er vant med at kraftprisen svinger med værforholdene. Etterspørselen etter strøm er høyest i vinterhalvåret, noe som ofte gir høyere priser i denne perioden. I tillegg har situasjonen i de europeiske energimarkedene over lengre tid vært ekstraordinær. Dette er forsterket etter Russlands militære angrep på Ukraina. Europa står i en situasjon med rekordhøye priser på kull, gass og CO2-kvoter. Ettersom vi er en del av det europeiske kraftmarkedet, påvirkes vi av forholdene i Europa. Samtidig har tilsiget vært under gjennomsnittet de siste to månedene, noe som har bidratt til at magasinfyllingen har vært under normalen i sørlige deler av Norge. Alle disse faktorene har dratt den norske kraftprisen opp, spesielt i løpet vinteren. Med fortsatt usikkerhet i energimarkedene kan dette fortsette også inn i neste vinter.
Som følge av kraftsituasjonen vi har sett i 2021–2022, har regjeringen satt i gang med en grundig og bred gjennomgang som skal vurdere årsakene til årets situasjon – og risikoen for at liknende situasjoner kan oppstå igjen. I denne gjennomgangen skal vi også se nærmere på hvordan norsk krafteksport påvirker norsk forsyningssikkerhet og norske strømpriser. Vi vil også gjennomføre en evaluering av den strømstøtteordningen som ble innført i vinter, og vurdere andre tiltak mot høyere kraftpriser. Vi har også varslet at vi ser på endringer som skal gjøre det lettere å tilby fastprisavtaler.
Kraftsystemet vårt har vært knyttet til land rundt oss siden 1960-tallet. Det at vi kan utveksle kraft, har vært til vår fordel og sikret kraft i perioder hvor det har oppstått knapphet i norsk produksjon. Utenlandskablene har rett og slett sikret vår energisikkerhet. Både Europa og Norge har store planer om utbygging av uregulerbar fornybar kraft i årene framover. Når vi får mer uregulerbar kraftproduksjon inn i systemet, slik som sol- og vindkraft, bidrar det til at tilgangen på kraft, og dermed også prisene, varierer mer.
I februar oppnevnte vi en energikommisjon som blant annet skal kartlegge energibehovene våre og foreslå grep for økt energiproduksjon. I tillegg jobber det offentlig oppnevnte Strømnettutvalget med en utredning som blant annet skal komme med forslag til tiltak for å redusere tiden det tar å utvikle og konsesjonsbehandle strømnett. Vi har de siste årene bygd ut mer kraft enn på mange tiår, og det ligger an til kraftoverskudd i Norge også i tiden fremover. Med et styrket innenlandsk nett og god handelskapasitet til utlandet gjør vi oss mindre sårbare for prissvingninger som skyldes været, over tid.
Som en del av det europeiske kraftmarkedet, påvirkes også norske strømpriser av strømprisene i Europa, men vi må huske på at markedet stort sett har tjent oss svært godt de siste årene. Ingen lurer på hvorfor vi overlater prisen til markedet når prisen er lav. Markedet tar imidlertid ikke omfordelingshensyn, og det er nettopp derfor vi har innført tiltak som reduserer de ekstraordinære strømkostnadene som vi har sett i vinter.
Når vi nå har satt i gang et stort utrednings- og analysearbeid, er det for at vi vil ha gjennomtenkte tiltak til drøfting og vurdering. Ekstremt høye strømpriser over tid er ikke ønskelig. Regjeringens mål er at vi skal ha tilstrekkelig tilgang på rimelig fornybar kraft. I påvente av disse utredningene skal norske husholdninger være trygge på at regjeringen vil stille opp dersom de høye strømprisene vedvarer, med tiltak som reduserer kostnadene – også inn i neste vinter.