Historie
Tyskersamarbeid våren 1940
I en anmeldelse av Ingeborg Solbrekkens siste bok Landssvik og profitt diskuterer Torgeir E. Sæveraas (Dag og Tid 9. mai) flere sider ved samarbeidet mellom ikke-nazistiske nordmenn og den tyske okkupasjonsmakten under krigen. Etter min mening må slikt tyskersamarbeid i krigens to første måneder fra 9. april til 10. juni 1940 sees på som særlig alvorlig. Da var norske og allierte styrker i en desperat forsvarskamp på norsk jord samtidig som mange «gode nordmenn» hjalp tyskerne på forskjellig vis.
Solbrekken skriver om finansnæringens samarbeid med tyskerne, selv har jeg skrevet om det (for tyskerne) svært effektive og viktige arbeidet med å gjøre flyplassene Fornebu og Værnes operative i april/mai 1940 (Historisk Tidsskrift nr. 3/2010). Sæveraas etterlyser drøfting av handlingsalternativer.
I disse to månedene var tyskernes posisjon så usikker at det var mulig å si nei uten represalier. To eksempler på det: Ledelsen på Kongsberg Våpenfabrikk ble truet av tyskerne til å produsere krigsmateriell, men selv om de nektet, ble truslene ikke iverksatt. Værvarslene fra Meteorologisk institutt var så viktige for tyskerne at et krav om full tilgang til norsk værvarslingstjeneste var med allerede i tyskernes ultimatum til regjeringen natt til 9. april. To tyske representanter for okkupasjonsmakten krevde i dagene etter 9. april 1940 at hele den norske værvarslingstjenesten skulle bli stilt til rådighet for okkupantene. Meteorologisk institutts direktør, Hans Theodor Hesselberg, fortalte i en tale i 1946: «Dette måtte vi nekte, og situasjonen var i noen dager meget vanskelig. Det ble endog truet med skyting, men tyskerne ga seg mot at all norsk værvarsling opphørte.»
Det øverste ansvaret for tyskersamarbeidet i disse to første månedene lå hos Høyesterett, som hadde oppnevnt samarbeidsorganet Administrasjonsrådet. Administrasjonsrådet fikk et godt skussmål av Undersøkelseskommisjonen etter krigen. Jeg tror historiens dom bør bli en annen. De to juristene i Nygaardsvold-regjeringen, Trygve Lie og Terje Wold, og trolig også resten av regjeringen, var mer negative til Administrasjonsrådet enn det de av taktiske hensyn ville si offentlig, noe jeg skrev om min Wold-biografi.
Digital tilgang – heilt utan binding
Prøv ein månad for kr 49.
Deretter kr 199 per månad. Stopp når du vil.