Tørrfisk

Publisert

Ønskjer du å delta i debatten? Då kan du sende innlegget ditt til ordskifte@dagogtid.no

Ønskjer du å delta i debatten? Då kan du sende innlegget ditt til ordskifte@dagogtid.no

Aller først vil jeg takke Siri Helle så mye for at hun trekker fram vår kjære tørrfisk og informerer om dens historie og fortreffelige egenskaper. Det gleder meg som er en evig sjømatentusiast. Jeg ønsker kun å komme med noen tilleggskommentarer.

Tørrfisken er som sikkert mange av dere vet, råvaren ved framstilling av lutefisk som vi spiser med stor appetitt hvert år i tida før og etter jul. Når man tar hensyn til nordmenns store lutefiskforbruk, blir inntaket av tørrfisk i Norge ikke så lite som man kan få inntrykk av når man leser «Frå Matfatet» i Dag og Tid 14. januar. Jeg forstår at Siri Helle ønsker å fokusere på tørrfisken som eget produkt, og ikke som en råvare som inngår i for eksempel lutefiskproduksjonen. Men jeg synes likevel det kan være verdt å nevne lutefiskkonsumet, når man snakker om totalforbruket av tørrfisk i Norge.

Og ellers kan jeg fortelle at det finnes noen få profesjonelle produsenter av ferdig utvanna tørrfisk (skinn og beinfri tørrfisk) i Norge som leverer produktene til dagligvarehandelen. Dere som bor i nærområdene til Tromsø, kan skaffe ferdig utvanna tørrfisk fra fryse- og kjøledisken og lage dere et herlig tørrfiskmåltid samme dag. Som tidligere Tromsø-beboer og hjemflyttet trønder har jeg mang en gang leita etter utvanna tørrfisk i dagligvarebutikkene i Trøndelag, men uten å lykkes med det. Jeg tror at tørrfisken kan bli like mye verdsatt i Norge som i middelhavslandene, hvis den bare blir tilgjengelig for oss i hele landet.