Språk på universitetene: Ta vare på norsk
Den siste tiden har det pågått en debatt om internasjonalisering av norsk akademia. Jeg underviser internasjonale studenter i norsk språk og samfunnsfag ved Universitetet i Stavanger. For meg handler dette verken om hvor noen er født, eller hvilket morsmål de har. Norge skal selvsagt ikke hindre dyktige kollegaer fra hele verden fra universitetsstillinger.
Mitt anliggende er bruken av det norske språk i alle områder av norsk samfunnsliv. Over tid fremstår det norske språket som svekket. Det er god grunn til å diskutere norsk som akademisk fagspråk i høyere utdanning.
Norske universitet er stort sett offentlige, og de ansatte må forholde seg til norsk virkelighet på norsk. I tillegg til at de ansatte selvsagt også må ha gode engelskkunnskaper. For det er ikke snakk om enten eller. I tillegg burde vi legge mer vekt på godt språk. Dessuten bør flerspråklighet verdsettes høyere.
Her tror jeg norske universitet har vært naive og passive. For å ta vare på norsk fagspråk og sørge for videreutvikling bør det stilles krav til at alle ansatte ved norske universitet behersker et skandinavisk språk minst på B2-nivå (det europeiske rammeverket for språk).
Problemet er bare at akkurat som annen kompetanse og ferdighet krever det å lære språk lang iherdig innsats og mye tålmodighet. Den tiden det tar å lære et språk, kan også brukes til å skrive artikler, bøker og pleie nettverk som igjen øker sjansen for fast stilling i akademia. Språkkunnskapene teller i dag fint lite, de reduseres til en linje i CV-en.
Denne praksisen gir engelskspråklige en enorm fordel. På bekostning av alle med andre morsmål. Doktorander blir oppfordret til å skrive sine avhandlinger på engelsk, uansett om deres veiledere har god engelskkompetanse. Postdoktorer blir rekruttert og kommer ofte fra engelskspråklige land. Prestisjetung forskning publiseres på engelsk. Flere internasjonale ansatte underviser på engelsk. Og interne fagmøter foregår på engelsk, uansett hvor mange som er engelskspråklig. Engelsk er vår tids lingua franca. Men hvis ikke norske universitet tar vare på norsk, hvem tar da ansvar?
Digital tilgang – heilt utan binding
Prøv ein månad for kr 49.
Deretter kr 199 per månad. Stopp når du vil.