Siri Helle og Rodale Institute

Publisert

Ønskjer du å delta i debatten? Då kan du sende innlegget ditt til ordskifte@dagogtid.no

Ønskjer du å delta i debatten? Då kan du sende innlegget ditt til ordskifte@dagogtid.no

I Dag og Tid 1. april skriver Siri Helle om dyrkningsforsøk ved Rodale Institute i USA, hvor økologisk og konvensjonell drift er sammenlignet. Det kan godt hende at forsøkene er vitenskapelig holdbare. Men det må være lov å se med litt skepsis på Rodale Institute, som ble grunnlagt i 1947 av J.I. Rodale.

Han var inspirert av to romaner fra 1930-tallet. Begge handlet om Hunza-folket i Himalaya, og stedet ble også beskrevet som Shangri-la. Der spiste alle naturlig mat og var sunne og lykkelige og levde lenge. J.I. Rodale dukker opp som forfatter med tidsskriftet Organic Gardening and Farming (1942) og boken The Healthy Hunza (1948). Slik så han på Hunza-idyllen: «Ikke noe kreft her – eller sår, magetrøbbel, eller alle de ødeleggende sykdommer som plager så mange av oss.» Men Rodale hadde aldri besøkt Hunza-dalen.

Hvordan var så idyllsamfunnet i Himalaya? En amerikansk geolog bodde der et år på 1950-tallet og har fortalt om opplevelsen. Hans enkle apotek ble besøkt av tusener. Malaria, dysenteri, trakom og innvollsorm var vanlig, likeledes feilernæring. Hver vår var det matmangel frem til den første avlingen av bygg. Lederen av idealsamfunnet – en dominerende jordeier – sultet ikke, men oppsøkte apoteket for å få remedier mot forspisning. Struma var vanlig, og høy levealder kunne ikke dokumenteres. Intet av dette hindret J.I. Rodale i å bruke Shangri-la/Hunza som utgangspunkt for det som ble en svært vellykket økologisk matbevegelse. Og instituttet han grunnla – Rodale Institute ­– er altså i full sving den dag i dag, og Rodale hylles fremdeles som økobevegelsens far i USA.

Men hadde økofaderen andre forutsetninger enn vrangforestillinger om Hunza-helsen? Kanskje hans øvrige historie har noe å bidra med? Her er den: I 1898 i New York kom Jerome Irving Cohen til verden. I yrkeslivet prøvde han seg som amatøroppfinner før han ble bokholder i skattevesenet. Men i 1930 satset han igjen på oppfinnelser, skiftet navn til Rodale og begynte å produsere en elektrisk varmepute, med dårlig resultat. Det gikk bedre med en synonymordbok som Rodale hadde forfattet, og fortjenesten derfra satset han på økomat. Og den satsingen gikk altså bra.

Men denne forhistorien, om en grunnlegger som ikke akkurat etablerte noe faglig fundament å snakke om, finner man ikke på hjemmesidene til Rodale Institute. Historien er uansett en god illustrasjon av hvordan trender kan oppstå. Det starter i det små og baller på seg. Jungeltelegrafen virker bra, i dag godt hjulpet av nettet – men mest betyr medias dramatisering. I dette tilfellet var det jo ikke noe internett tilgjengelig, men resten virket så det suste.

Organic Farming and Gardening fra 1942 viser at en omseggripende trend kan bli til uten å bygge på noe særlig holdbart fundament. Men man kan jo lage fundamentet etterpå, og andre ganger er trenden så sterk at ingen spør etter fundamentet.