Perspektivmeldingen er et nyttig analytisk grunnlag for politikkutforming.

Publisert Sist oppdatert

Det blir upresist når Eva Undheim i Dag og Tid 16. august kritiserer Perspektivmeldingen for å mangle en analyse av konsekvensene av å ikke nå temperaturmålet i Parisavtalen.

Perspektivmeldingen løfter frem tre hovedutfordringer fremover der behovet for omstilling blant annet er knyttet til de store utfordringene klima- og naturendringene stiller verden og Norge overfor. Det er ikke en oppgave vi tar lett på. Meldingen belyser hvordan den norske velferdsmodellen som felles prosjekt kan vernes og videreutvikles i møte med utfordringene. For å kunne drøfte hva som skal til, er vi nødt til å gjøre enkelte forutsetninger. At Norge og resten av verden lykkes i klimaomstillingen er ett av flere eksempler.

Så å si alle land i verden har sluttet seg til Parisavtalen og dermed forpliktet seg til å bidra til å nå avtalens langsiktige temperaturmål. Tar vi landenes ambisjoner på alvor, er målet innen rekkevidde.

Perspektivmeldingen vår er like fullt klar på at dette vil kreve nye og kraftfulle klimatiltak og en omfattende omlegging av det globale energisystemet. Klarer vi ikke å snu utviklingen, vil konsekvensene bli betydelige og irreversible i fremtiden. Betydningen av klimaendringer for Norge er omtalt i stortingsmeldingen «Klima i endring – sammen for et klimarobust samfunn», som det refereres til i meldingen. Den globale naturavtalen vil regjeringen følge opp i en naturmelding, som kommer i løpet av høsten.

Perspektivmeldingen tar utgangspunktet i et scenario laget av IEA hvor landene leverer på sine mål og ambisjoner. Betydningen dette kan ha for norske utslipp, diskuteres i kapittel 5. I kapittel 2 presenteres langsiktige olje- og gasspriser konsistent med et slikt scenario. Disse legges til grunn i fremskrivingene av det finanspolitiske handlingsrommet. Olje- og gasspriser konsistent med temperaturmålet er betydelig lavere enn tilsvarende prisanslag dersom verden fortsetter som i dag, og ikke reduserer sitt forbruk av fossile brensler.

Vi mener det blir feil å basere fremskrivinger av handlefriheten i norsk finanspolitikk i tiårene fremover på at verden ikke skal lykkes med klimaomstillingen. Vi legger derfor mye lavere priser til grunn enn om verdens land mislyktes i klimapolitikken.

Digital tilgang – heilt utan binding

Prøv ein månad for kr 49.
Deretter kr 199 per månad. Stopp når du vil.


Eller kjøp eit anna abonnement