Lys i tunnelen
Ønskjer du å delta i debatten? Då kan du sende innlegget ditt til ordskifte@dagogtid.no
Ønskjer du å delta i debatten? Då kan du sende innlegget ditt til ordskifte@dagogtid.no
I sin kritikk av regjeringens tiltak mot omikronviruset sier Rebecca Jane Cox (leder for influensasenteret ved UiB) at det har vært mye forvirring rundt covidreglene (Dag og Tid, 10. desember). Det er riktig, men dessverre har pandemien blitt mer og mer politikk. Nordisk samarbeid har igjen kollapset, i strid med hva vi var lovet i fjor sommer. Europeiske regjeringer har innført forskjellige og ofte irrasjonale covidregler som ofte er tilpasset deres politiske mål.
Men vi må leve med viruset, og vi kan beskytte oss mot det med moderne vitenskapelige metoder. Vi har gjort en stor fremgang i utviklingen av nye vaksiner, som er et nyttig verktøy for å bekjempe viruset. Men dessverre er pandemien ikke over, selv ikke i Europa, som har relativt stor vaksinedekning. Vi går nå inn i det tredje året med pandemi, og fremdeles har ikke politikere og deres rådgivere fra helsevesenet innsett at bredspektrede antivirale medikamenter kan hjelpe til å bekjempe spredning av viruset og innleggelser på sykehus. Disse medikamentene (når brukt på riktig måte) har lik virkning på de fleste nye og gamle luftveisinfeksjonsvirus og deres muterte varianter, inkludert alfa-, delta- og omikronkoronavirus. De kan være billige og lett tilgjengelige i hele verden.
For noen uker siden fikk antivirale medikamenter fornyet oppmerksomhet med Pfizers pille Paxlovid. Her i Norge har blant annet NRK og FHI vist interesse. Paxlovid hindrer sykehusinnleggelse og redder liv hvis man begynner kuren i løpet av fem dager etter de første covid-19-symptomene. Problemet med Pfizer-pillen er at den er kostbar og ikke tilgjengelig til alminnelig bruk i 2022.
Det er leit og uansvarlig at helsemyndighetene gjennom hele pandemien ikke har vært villige å satse seriøst på kliniske studier (randomiserte forsøk) av gamle og testede medikamenter som har antivirale virkninger og kan utfylle den samme funksjonen (med mindre bivirkninger) som Pfizer-pillen. På fagspråket heter dette drug repurposing. Disse medikamentene kan være lett tilgjengelige for allmennheten og koster en brøkdel av Pfizers medikament. Favipiravir og Ivermectin tilhører denne klassen av medikamenter. I India og Japan (og flere andre land) er disse brukt for å behandle covid-19-pasienter. I hele desember har disse landene rapportert nesten ingen covidspredning.