LederkvalifikasjonerLeiarstillingarOla BlokkumEtter å sett Brennpunkt om «helsetilstanden i helseforetak» på NRK2 forleden ble jeg skremt. Det var sterkt fokus på helseforetaket Vestre Viken og da spesielt på sykehuset i Drammen. Andre sykehus ble også dra

Publisert

Etter å sett Brennpunkt om «helsetilstanden i helseforetak» på NRK2 forleden ble jeg skremt. Det var sterkt fokus på helseforetaket Vestre Viken og da spesielt på sykehuset i Drammen. Andre sykehus ble også dratt frem, og synliggjorde at også der var det økonomiske uregelmessigheter: Mange leger forsynte seg grovt av statsmidler.

Det viser seg at grådighetskulturen har dyp forankring i de fleste yrkeskategorier. Dessverre ser det ut til at det er en voksende tendens! Dette er urovekkende, men like urovekkende er det at de som skal overvåke systemene, ikke viser handlekraft. Står vi overfor kameraderi, eller har vi rett og slett for dårlige statlige ledere? På hvilke kriterier er de ansatt?

Brennpunkt trekker frem lederen for Drammen sykehus, Fredrik Wisløff. Han ble ansatt etter at de første misligheter ble avdekket, og poengterte at nå skulle det ryddes opp! Forholdene ble ikke bedre, snarere verre. Hovedtillitsmannen, Tom Henri Hansen, ble intervjuet og bedyret at ingen ved patologisk avdeling jukset til seg penger; de ansatte var hardtarbeidende og effektive og jobbet jevnt over 100 timer i uken, uten frihelger og ferie. (Jeg ville vært betenkt over å få min helsetilstand vurdert av en med jevnt 100 arbeidstimer i uken!)

Omsider ble den omstridte avdelingslederen oppsagt og fikk en god sluttpakke: statens midler. Styrelederen i Vestre Viken helseforetak, Torbjørn Almlid, ble konfrontert med denne sluttpakken og forklarte at han «ikke hadde sittet tett på forhandlingene, men kun blitt orientert om at partene hadde kommet frem til en minnelig avtale». Han antok at fornuftige grunner var lagt til grunn, og at slike saker er komplekse. Total ansvarsfraskrivelse!

Tilliten til de som forvalter statens midler, ble ikke større etter at lederen for Helfo, Ole Trapnes, uttalte seg. Helfo er de som sjekker legenes fakturaer til staten. Mange leger har fått krav om tilbakebetaling av store beløp grunnet feilfakturering, blant annet «feil koding» som ga høyere utbetaling enn berettiget. Kun to har blitt politianmeldt på tross av økonomisk utroskap. De andre fikk fortsette i yrket. Begrunnelsen var «helhetsvurdering»! En savner ledere med handlingsevne, ledere som tør! Det er også nærliggende å spørre: Hvorfor tør de ikke?

Digital tilgang – heilt utan binding

Prøv ein månad for kr 49.
Deretter kr 199 per månad. Stopp når du vil.


Eller kjøp eit anna abonnement