Lærdom fra aids til ingen nytte i behandlingen av covid
Ønskjer du å delta i debatten? Då kan du sende innlegget ditt til ordskifte@dagogtid.no
Ønskjer du å delta i debatten? Då kan du sende innlegget ditt til ordskifte@dagogtid.no
Einar Kringlen har den 13. august et interessant innlegg i Dag og Tid hvor han påpeker at utvikling av antivirale medikamenter mot hiv har spilt en sentral rolle i kampen mot aids. De fungerer som hemmere rettet mot alle faser av hiv-livssyklusen.
Som antiviralt legemiddel utviklet Japan det bredspektrete medikamentet Favipiravir (varemerke «Avigan»), som ble godkjent for behandling av influensa i 2014. Det fungerer uten alvorlige sideeffekter. Favipiravir har imidlertid også vist seg mulig å være effektiv mot sars-cov-2. Favipiravir er designet for oralt bruk og administreres derfor lett av smittede som blir hjemme uten hjelp fra medisinsk personale. Det er ikke dyrt, er lett å produsere og kan distribueres og lagres i store mengder.
Ved starten av covidpandemien i mars 2020 diskuterte Japans statsminister Shinzo Abe med president Donald Trump planer om å bruke Favipiravir i USA for å bekjempe covid-19. Trump-regjeringen likte ideen, men fikk ikke godkjenning fra FDA. Einar Kringlen legger skyld på Trump for de høye coviddødsfallene i USA. Men det burde være FDA som tar ansvar for tusenvis av amerikaneres død. Covid har blitt politikk og business.
Produksjonen av Favipiravir ble i 2019 flyttet til India. Den indiske pressen rapporterte at legemidler basert på Favipiravir var Indias mest solgte legemiddel i september 2020 med lokalt framstilte produkter som skapte 20 millioner dollar. Det har reddet tusenvis av liv. Alle lagre av Favipiravir-legemidler i India var utsolgt etter utbruddet av den andre covid-19 bølgen i India i april 2021, men produksjon er i gang igjen.
Europeiske og nordamerikanske myndigheter prioriterer å følge de strenge byråkratiske reglene fremfor å redde liv. Reglene er at man godkjenner ikke medikamenter som ikke har vært gjennom strenge kliniske studier, tross godkjennelse i andre land og utprøvelse på millioner med minimale bivirkninger. Fagfolk klager på at de ikke har midler til å utføre kliniske studier, men samtidig bruker mydighetene enorme summer på nedstenging av samfunnet. Vaksiner og antivirale medikamenter utfyller hverandre. I dag er vårt samfunn totalt avhengig av produksjon av nye vaksiner fra få utenlandske produsenter som har totalt monopol på pris og leveransetid. Dessuten minker effektiviteten av nye vaskiner når viruset muterer. Dette er ikke tilfellet for bredspektret antivirusmedikamenter.