Kritikk på feil grunnlag
MERKEORDNINGAR
Nina Wærnes Hegdahl skuldar meg i Dag og Tid 3. november for å komme med lettvinte påstandar når eg, ifylgje Hegdahl, kritiserer Matmerks merkeordningar Spesialietet og Beskyttede betegnelser (trygga nemningar). Vel, eg lyt diverre skulde ho attende for lettvint kritikk. Ho har nemleg ikkje skjøna kva eg skriv.
Eg er stor tilhengar av trygga nemningar. Dei tek jorda, råvarene og samanhengane mellom dei to på alvor. I tillegg sikrar det juridiske vernet produsentane rettar til produktet sitt vidare. Merkeordninga Spesialitet er derimot ei anna historie. Dette merket står eg for at har vage kriterium og for dårleg kontakt med jorda (og vatnet) det kjem frå. Spesialitet stiller til dømes ingen krav til opphavet til fôrråvarer. Kontakt mellom råvare og ferdig produkt er avgrensa til at begge delar skal skje i Noreg. Vel, Noreg er eit stort land.
Hegdahl hevdar det norske flagget er det sterkaste symbolet vi har på norsk opphav. Der er vi usamde. Eg meiner tradisjonar og respekt for desse er eit minst like viktig symbol. Til dømes kva eit stølssmør – eller setersmør eller smør av setertype – er for noko: eit smør produsert av syrna fløyte produsert av kyr på seterbeite. Ikkje smør produsert av fersk fløyte frå kva som helst slags kyr heile året, men tilsett meir enn dobbelt så mykje salt, slik Tines setersmør er. Eg vonar verkeleg ei ny forskrift for setersmør utelukkar sjølv slike etterlikningar. Dersom smøret – og Tines marknadsføring av det – ikkje har noko med seter å gjere, burde det vere greitt for Tine å finne eit nytt namn.
Til slutt: Norstatundersøkinga som syner at halve Noreg ikkje bryr seg om merkeordningar, at 40 prosent ser dei som gode og 10 prosent som forvirrande. Om vi skal ta ho på alvor, syner ho jo at 20 prosent av dei av oss som bruker merkeordningar ser dei som negative hjelparar. Om eg var Matmerk trur eg ikkje eg ville sett på det som noko å skryte av.
Siri Helle er utdanna agronom og fast skribent i Dag og Tid.
Er du abonnent? Logg på her for å lese vidare.
Digital tilgang til DAG OG TID – heilt utan binding
Prøv ein månad for kr 49.
Deretter kr 199 per månad. Stopp når du vil.
MERKEORDNINGAR
Nina Wærnes Hegdahl skuldar meg i Dag og Tid 3. november for å komme med lettvinte påstandar når eg, ifylgje Hegdahl, kritiserer Matmerks merkeordningar Spesialietet og Beskyttede betegnelser (trygga nemningar). Vel, eg lyt diverre skulde ho attende for lettvint kritikk. Ho har nemleg ikkje skjøna kva eg skriv.
Eg er stor tilhengar av trygga nemningar. Dei tek jorda, råvarene og samanhengane mellom dei to på alvor. I tillegg sikrar det juridiske vernet produsentane rettar til produktet sitt vidare. Merkeordninga Spesialitet er derimot ei anna historie. Dette merket står eg for at har vage kriterium og for dårleg kontakt med jorda (og vatnet) det kjem frå. Spesialitet stiller til dømes ingen krav til opphavet til fôrråvarer. Kontakt mellom råvare og ferdig produkt er avgrensa til at begge delar skal skje i Noreg. Vel, Noreg er eit stort land.
Hegdahl hevdar det norske flagget er det sterkaste symbolet vi har på norsk opphav. Der er vi usamde. Eg meiner tradisjonar og respekt for desse er eit minst like viktig symbol. Til dømes kva eit stølssmør – eller setersmør eller smør av setertype – er for noko: eit smør produsert av syrna fløyte produsert av kyr på seterbeite. Ikkje smør produsert av fersk fløyte frå kva som helst slags kyr heile året, men tilsett meir enn dobbelt så mykje salt, slik Tines setersmør er. Eg vonar verkeleg ei ny forskrift for setersmør utelukkar sjølv slike etterlikningar. Dersom smøret – og Tines marknadsføring av det – ikkje har noko med seter å gjere, burde det vere greitt for Tine å finne eit nytt namn.
Til slutt: Norstatundersøkinga som syner at halve Noreg ikkje bryr seg om merkeordningar, at 40 prosent ser dei som gode og 10 prosent som forvirrande. Om vi skal ta ho på alvor, syner ho jo at 20 prosent av dei av oss som bruker merkeordningar ser dei som negative hjelparar. Om eg var Matmerk trur eg ikkje eg ville sett på det som noko å skryte av.
Siri Helle er utdanna agronom og fast skribent i Dag og Tid.
Fleire artiklar
Det går mykje kjøt gjennom anlegga til Nortura i desse dagar. Men kva veit dei eigentleg om kvaliteten på det?
Foto: Gorm Kallestad / NTB
Slaktetid
Så er det offisielt: Kvalitetssjekken på slakteria er ikkje anna enn eit volummål.
Skodespelarane er plasserte i ein kvit kube.
Foto: Den Nationale Scene
Den vanskelege, men nødvendige venskapen
I vårt sted byr på fint samspel i ein rik og lågmælt tekst, som kunne tent på å bli kutta litt.
Alexander L. Kielland (Espen Hana) stig ned frå sokkelen til sine to kvinner, Lisa (Malene Wadel i gult) og Beate (Marianne Holter i blått). I bakgrunnen ramnen (Matias Kuoppala) og Bjørnstjerne Bjørnson (Amund Harboe).
Foto: Grethe Nygaard / Rogaland Teater
Når Kielland stig ned frå sokkelen
Det er 175 år sidan forfattaren Alexander L. Kielland blei fødd. No vert han feira med eit biografisk portrett på teaterscena.
Tom Roger Aadland kan sjå tilbake på 20 år som artist.
Foto: Birte Magnussen
Ein mangslungen veg
Tom Roger Aadland er ein av landets aller mest solide låtskrivarar.
Johannes Engelsen Espedals «Brottsjø» (2023) er laga av eit gamalt stakittgjerde frå kyrkjegarden ved Hoff kyrkje på Toten.
Foto: Eva Furseth
Retrobølgje på Haustutstillinga
Haustutstillinga 2024 er ei spenstig og særs variert utstilling. Her er det ingen kunstnarar som trampar i takt.