Høyre undergraver matvaresikkerheten

Publisert

Ønskjer du å delta i debatten? Då kan du sende innlegget ditt til ordskifte@dagogtid.no

Ønskjer du å delta i debatten? Då kan du sende innlegget ditt til ordskifte@dagogtid.no

Høyres stortingsrepresentanter har i den senere tid kommet med utspill som i realiteten vil bidra til å undergrave matvaresikkerheten for landets innbygger.

Uttalelser fra to framtredende stortingsrepresentanter beviser at Høyre ikke er opptatt av nasjonal matvaresikkerhet.

Det første utspillet kom fra Høyres landbrukspolitiske talsperson, Lene Westgaard-Halle, i forbindelse med at Stortinget behandlet den framforhandlede jordbruksavtalen i midten at juni.

Høyre foreslo å kutte hele 1.200 millioner i produksjonstillegg til bøndene. De ville ikke si hvilke produksjoner, distrikter og bruksstørrelser kuttet skulle fordeles på. Det er feigt, og det bidrar til å skape usikkerhet blant bøndene og forbrukerne. Høyre er opptatt av at næringslivet skal ha forutsigbare rammebetingelser. Det skal åpenbart ikke gjelde jordbruket og bøndene.

Høyre og Venstre gikk inn for at Regjeringen skal utrede en CO2-avgift for jordbruket. Dette vil være en unødvendig kostnadspost som vil gi dyrere matvarer, da den til slutt havner hos forbrukerne. I 2019 inngikk jordbruket, som eneste næring, en klimaavtale med Staten, som inneholder tiltak for å begrense klimautslipp. Har ikke Høyre oppfattet dette?

Det andre utspillet som vil bidra til å svekke matvaresikkerheten, kom like før ferien, der Erna Solberg gikk ut i media og foreslo å senke tollen på import av konkurrerende matvarer. Dette skulle bidra til billigere matvarer.

Tollvernet er det viktigste landbrukspolitiske virkemiddel vi har for å sikre nasjonal selvforsyning. Svekkes dette, åpnes det for import av blant annet kjøtt fra EU-land som bruker mye antibiotika i fôret og som fører til multiresistente bakterier. Helsemyndighetene advarer mot slik import. Hvis Erna Solberg er opptatt av billigere matvarer, burde hun gå inn for å avvikle den usosiale matmomsen.

Det er tydelig at Høyres landbrukspolitiske utspill er et ledd i å tilpasse landbruket til EUs indre marked, som blant annet innebærer avvikling av vernetollen. Dette vil i stor grad gå utover distriktsjordbruket, som vil bli utkonkurrert av billige matvarer fra lavkostland i Europa. På grunn av at landene i Mellom- og Syd-Europa bruker mye plantevernmiddel og mye antibiotika i foret til husdyrene, vil dette være en trussel mot folkehelsen og matvaresikkerheten.

Høyre har i tillegg gått imot beredskapslagring av korn.