Finland
Ønskjer du å delta i debatten? Då kan du sende innlegget ditt til ordskifte@dagogtid.no
Ønskjer du å delta i debatten? Då kan du sende innlegget ditt til ordskifte@dagogtid.no
I innlegget i Dag og tid 3. september mistenkte Hallvard Hegna meg for å mistenke ham! Dette, synes jeg, fortjener en aldri så liten ripost.
Hegna oppfatter det slik at jeg tilskrev ham å ha «en finurlig forståelse» av den omdiskuterte saken. Men det jeg egentlig skrev, var om han hadde «en mer nyansert eller finurlig forståelse av dette». Dermed åpnet jeg for muligheten at det fantes andre sider av saken enn det som jeg, en halvstudert røver, kunne ha oversett eller misforstått.
Bortsett fra dette reiser Hegna noen interessante spørsmål om hva det er med Finlands egenart som gir landet den særstillingen det har. Kanskje ordene egenart og særstilling er deler av forklaringen.
Finland har gjennom historiske tider befunnet seg i et slags vannskille mellom øst og vest. Landet kan ikke akkurat kategoriseres i lag med andre land, noe som kan føre til en slags ambivalens i vår forståelse av det. Man kan neppe «forstå» Finland på samme måte som Sverige eller Danmark. Men ord som kategorisering og ambivalens gir ingen tilstrekkelig forklaring i seg selv. En må sette seg mer inn i det finske mangfoldet for å få mer kjøtt og blod på ens oppfatninger.
Jeg er ikke så sikker at Hegnas forslag om å påberope oss Sanna Sarromaas tanker vil gjøre oss særlig klokere, siden vi her alltid vil være «outsidere» og hun er en «insider». Denne faktoren er til enhver tid en bøyg som nasjoner som skal forstå hverandre, ikke kommer helt utenom.
Uansett, siden Hegna anbefaler Väinö Linnas verk som et godt bilde av denne annerledesheten, kan jeg anbefale Aleksis Kivis Sju Brør, en saga rik i det lyriske og det sprelske som også forteller meget om det finske folket. (Det er forresten den eneste boken jeg har lest på nynorsk).
PS: I mitt forrige innlegg henviste jeg til noen finske frimerker som ga vesentlig informasjon om Viborg. Noen gamle frimerkesamlere vil kanskje ha lagt merke til dette – noe som forteller verdien av frimerker som informasjonsformidlere. En gjennomgang av et lands frimerkeutgivelser gjennom tidene i en katalog kan forteller noe betydningsfullt om et land, mer enn det man finner i bøker og lignende, fordi de virkelig kommer fra «innsiden».