Exit Start-kjeks

Publisert

Ønskjer du å delta i debatten? Då kan du sende innlegget ditt til ordskifte@dagogtid.no

Ønskjer du å delta i debatten? Då kan du sende innlegget ditt til ordskifte@dagogtid.no

Apropos Siri Helles skriverier om kjeks og cookie dough i Dag og Tid nr. 6: Start-kjeks fra Sætre har vært i markedet siden 1928, men nå har noe uventet skjedd. Nylig begynte det å bli skrint i butikkhyllene for denne varen, og det vokste derfor frem en viss bekymring for hva som var grunnen. Hjemme hos oss har Start-kjeksen i lang tid vært et godt bidrag til en hyggelig stund om kvelden med ost og kjeks, kanskje til og med i følge med litt vin...

Men nå er det slutt på Start! En telefon til Orklas kundeservice avslørte at Start-kjeksen er gått ut av produksjon (den har for øvrig vært fremstilt i Sverige…). For dårlig salg, var grunnen som ble oppgitt, noe som er vanskelig å forstå for denne trofaste, gamle godbiten.

En ikke-vitenskapelig granskning i butikkenes kjekshyller gir grunnlag for noen refleksjoner: Start-kjeksen ser ut til å ha vært den eneste smørbrødkjeksen med lavt saltinnhold, oppgitt til 0,2 prosent. Nærmest alle andre slike kjeks har et saltinnhold mellom 1,5 og 2 prosent, altså opp mot 10 ganger mer salt. Forunderlig nok har de kjeksene som på emballasjen tydelig er merket med at de er salte, likevel ikke noe høyere saltinnhold enn dette! Men uansett er det jo ernæringmessig uheldig å få i seg for mye salt. Start-kjeksen var derfor et godt alternativ til alt det salte, samtidig som den er lett og luftig, som Sætre selv sier på sin hjemmeside. Dessuten fremhever de kjeksens lave sukker- og kaloriinnhold. En klassiker siden 1928, sier de også, med utropstegn etter, uten å fortelle at det nå er over og ut for den kjente runde kjeksen.

Også når det gjelder kjeks, er det markedskrefter som rår. Matmarkedet i Norge er dominert av tre store kjeder, og omsetningen av varene er direkte avhengig av at de faktisk finnes i butikkenes hyller. Om en av disse tre kjedene av ulike grunner tar et produkt ut av sitt vareutvalg, gir dette i seg selv en betydelig reduksjon av omsetningen, med den mulige følge at produksjonen av denne varen opphører, selv om det er mange som ønsker å kjøpe den. Mine ikke-vitenskapelige observasjoner antyder at denne mekanismen kan ha påvirket skjebnen for Start-kjeksen.

Men det er uansett en liten tragedie når en nesten 100-årig sunn og god tradisjon plutselig blir borte. Hvis noen vil starte en aksjonsgruppe for å få Start-kjeksen tilbake, er jeg med! Eller kan noen kanskje ta frem en passende oppskrift på en cookie dough som vi kan steke selv, for å fylle savnet?